Skocz do zawartości

Blanki Talon

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Dziwne pytanie, trochę trudno zrozumieć o co chodzi.  np. jak dawno ?

Bo dwadzieścia lat temu chyba jeszcze nie było modelu MLXF2 w tej długości,  były natomiast hot-shoty  z materiału Explorer, VI plus oraz ITM.  One były de facto 7'4"MXF2 ale czasami chyba zdarzał się opis jako 7'6" MXF2.  Typowe hot-shoty o pancernych dolnikach.  W tamtych czasach MLXF2 był w długości 10'0", 9'0 oraz zdaje się 8'3".

Później faktycznie Talon zaczął robić krótsze MLXF-y, one najpierw pojawiły się u ruskich. Nie wiem czy z Delty też nie było jakiegoś modelu - musiałbyś zapytać u chłopaków w poznańskim Art Rodzie, oni będą najlepiej pamiętać.

Powiem tak, dł. 2.30 bardzo mi odpowiada.

Niestety w talonach VI+ tej długości nie ma. Jest przeskok z 2.13 na 2.52, mówimy tu o 10 lb.

Widziałem zrobione kije 2.30 ale nikt nie może określić blanku.

Masz w St Croix LE 2.30 10 lbs. Taka Sama ideologia jak w Talonach MLXF2, delikatna, cienka szczytowka plus mocarny dolnik jak na podawana moc.

• Like 1

Jestem szczęśliwym posiadaczem Talona VI plus 7'4 MXF-2 i w moim liczącym ok 20 spinningów zbiorze, to najbardziej uniwersalna wędka na jaką łowiłem. Szczytówka jest tak czuła, że pozwala operować 2-3 gramową główką, moc natomiast pozostaje zgodna z opisem. Łowiłem nią na jerki, duże gumy, aglie czwórki, woblery dziewiątki i dwu calowe jaskółki.

Naprawdę nie wiem dlaczego tak trudno skopiować ten blank, ale jest wyjątkowy????

• Like 2

@Tofix moze zwróć uwagę na Hot Shoty i Spin Jigi Northforka.  Historycznie Talon wywodzi się z G-Loomisa. Widać to chociażby po charakterystycznych łączach na wędkach dwuczęsciowych.

Fakt ze materiał VI+ ma swoją specyfikę, ale biorąc pod uwagę że Talon też przeprojektowywał te swoje blanki na przestrzeni lat, myślę że z obecnego NFC możesz dobrać coś podobnego charakterystyką.

Masz w St Croix LE 2.30 10 lbs. Taka Sama ideologia jak w Talonach MLXF2, delikatna, cienka szczytowka plus mocarny dolnik jak na podawana moc.

Tą wędkę również posiadam, to nie to samo, szczytówka w Talonie jest bardziej czuła.

Edytowane przez MichaEL
  • Like 1

Tą wędkę również posiadam, to nie to samo, szczytówka w Talonie jest bardziej czuła.

Dlatego napisałem, że ta wędka jest wyjątkowa

Dlatego napisałem, że ta wędka jest wyjątkowa

Hot- Szoty VI+ Talona zawsze byly ciut inne niz u reszty producentow, wlasnie przez ta bardzo delikatna szczytowke.

Osobiscie do moich zastosowan zawsze znajdowalem inne blanki pomimo, ze mialem okazje oblowic wiekszosc modeli, to samo bylo zreszta z CD-kami az do Taiaha.

Bardzo dobre byly blanki z ITM ale niestety te szczytowki dosc czesto pekaly.

Teraz moze jest to utrudnione ale kiedys mozna bylo napisac maila do Wagonera czy zamowic blank jakiego nie bylo w ofercie ( tak mi przyszedl ITM 10'6 MLXF2 ).

Hot- Szoty VI+ Talona zawsze byly ciut inne niz u reszty producentow, wlasnie przez ta bardzo delikatna szczytowke.

Swoje "pierwsze kroki" w pstrągowaniu stawiałem na 86 MLXF2 i 100 MLXF2 .

Z czasem jednak przeszedłem na kije 2.4 - 2.3 m.

????

Swoje "pierwsze kroki" w pstrągowaniu stawiałem na 86 MLXF2 i 100 MLXF2 .

Z czasem jednak przeszedłem na kije 2.4 - 2.3 m.

????

Moim pstrągowym Talonem jest ITM 83 MLXF2,

Nie jest tak uniwersalny jak wcześniej opisywany, ale jako pstrągówka pasuje mi super!

• Like 1

Najbliższe właściwości starych Talonów, moim zdaniem, były Certified Pro. Ale bez tej neurotycznej miękkości i czułości. :)

A mnie się Sławek wydaje (zastrzegam, iż nigdy nie miałem blanków NFC) że nie ma innych blanków, które mają połączenie tej " neurotycznej czułości" z szybkością i mocą dolnika.

Czujesz w którą stronę dwu calowy ripperek rusza ogonkiem, a masz 17 lbsów mocy.

Ja już zamówiłem chyba cztery wędki na zasadzie"poproszę coś takiego tylko o klasę lżejszego" ale żadna z nich nie jest już taka.

Naprawdę fajne są niektóre Qualie ale taką czułość masz w blanku 8 lbs mocy

Edytowane przez MichaEL

• 2 miesiące temu...