Skocz do zawartości

Blanki Talon

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

hasior,

abstrahujac od samego projektu, sedno w realizacji takich rozwiazan lezy w szczegolach. Np. takich jak wyglad pierscieni po obrobieniu. To nie sa takie proste sprawy. Zeby dobrze wygladalo, nie wystarczy isc do slusarza. Czy Ty widziales juz te metalowe komponenty, jakies próbki?

Sam pomysł bardzo mi się podoba. Skąd bierzesz tytan że tak zapytam ?

Friko@ obróbka tytanu zajmuje sie znajomy jubiler efekt jest super,co do tytanu to w zakładach zajmojacych się robieniem podzespołow do konseratorów tj,transformaror wielkośco kontenera 5 na 5m tam do czegoś wykorzystuja tytan takie małe walce FI 25 dł okolo 20cm jest jedem szczegót wykonanie takiej rękojeści to koszt +/- 1000zł nie licząc ceny mat.jeśli koszta wyjda za duże to dural może łatwy w obróbce,następnie dajesz do galwanizera i masz błyskotke niczym rura od Harleja :lol: ,a pierścienie na korku wychodza rewelacjia.w sklepach jubilerskich gdzie sprzedaja obrączki z tytanu można zobaczyc jaki jest efekt wizualnu :D jakos mnie tak wzieło zeby cusik takiego zmajstrowac :lol:

hasior

no zobaczę jak to wykdzie na razie to wszystko jest w grafice 3D ale jak się da to sie da :mellow: ,muszę wszystkie za i przeciw przeanalizowac,bo takapróbka w kieszeni=pusto w portwelu :lol: nie wiem który projek zaczne realizowac napewno nie wszystko po naraz :)no i czas robienia takiego uchwytu tez nie jest krótki,bo nie ma tu mowy o pomyłce za droga zabawa :D (jak dla mnie) ale na początek sezonu juz powinien byc,jak cos to mogę foty z projkami wziąć na targi to oblukasz :mellow: i fachowym okiem ocenisz :D

pozdro

hasior

nie przesadzajmy z tym fachowym okiem, ale chetnie pogadam o tym jakbys to widział, bo temat jest ciekawy, i po podobnych doświadczeniach z pracowni FC - że tak powiem na świeżo.

Z drugiej strony, 1000 zł na rękojeść... rozumiem że to cennik a Ty materiał uzyskujesz w drodze darowizny tak muszę zakładać bo za tą cenę masz już bardzo dobry kij na podobnej rękojeści - gotowy

materjał darowizną :lol: oooooo dobrze by było :D,jak nie wydole to zrobię z duralu :D ofrezowany wypiaskowany,potem nikiel polerka i jest :lol: tylko łatwo powiedzieć ,a roboty że hoho :mellow: ostatecznie jakiś wyczesany grafitowy gotowiec ale pierścienie zrobię, :lol: Hasior-władca pierścieni :lol:

obgadamy sprawę,mam troche pytanek o rozstaw przelotek,to też może mi cos poodpowiesz

pozdro

Friko,

Megabass w polaczeniu z Calcutta stanowi wyjatkowy zestaw. Wedka podoba mi sie za jakosc zbrojenia i niska wage. Mialem okazje porzucac nia w Niedziele. Niestety bez bran ale przy powdziowej wodzie nie bylo to niespodzianka.

Probowalem zarowno malych Sliderow jak i najciezszych Fatso i jestem w pelni zadowolony z czucia przynety.

Pozdrowienia,

Michal Wujek

• 2 lata później...

TALON 100 MXF2 VI PLUS 3.05 7-28gr czy BATSON ist 1264F 3.2m 10-28gr.

Chciałbym prosić was o opinie na temat tych blanków.Chcę się zaopatrzyć w wędkę bardzo uniwersalną, która się sprawdzi zarówno na boleniach jak i na jesiennych szczupakach i sandaczach z opadu.Dodam że łowię tylko na dzikich rzekach na podlasiu tzn.NAREW, BIEBRZA I BUG.Kładę nacisk na uniwersalność kija.Zbrojenie w przelotki fuji alconite.Pozdrawiam!

Prawie identyczne mam oba , tyle że mój Batson to IST 1265 , czyli pięć czwartych . Jeśli już musi być uniwersalnie , i z opadem , i z boleniem do kompletu , to Talon lepiej się sprawdzi ze wzgledu na czulszy top . Do softbaitu też jest lepszy . I blank ciało ma konkretne i ponadczasowe . Batson dla odmiany lepszy do woblera , obrtówki i innych stawiających spory opór . I lepiej pracuje przy holu większych ryb , albo mocno walczących . Ma taki zadzior ..

Z tą pożądana i poszukiwaną uniwersalnością , to nie jest tak prosto i jednoznacznie . Z reguły traci się na przyjemności pracy i użycia . Choć do opadu na plecionce wszystkie kije konweniują bez wyjątku . Zadziwiające ..

Witam!

Dziękuję za wasze opinie na temat blanku.Zdecydowałem się kupić kij od Kubsona.Raz nad wodą, alconity(pewnie będzie troszkę szybszy) za 700zł.Praktycznie nówka ,złożona całkiem niedawno w FC, więc na gwarancji.Myślę że się opłaca i że zastąpi godnie mojego wysłużonego BATSONA RX6.

Pozdrawiam wszystkich!

• 1 miesiąc temu...

Przeciążenie Talon MXF2 VI+3,05m 7-28gr

Witam!

Zasadniczo nie używam przynęt cięższych niż 20gr ale posiadłem ostatnio przynęty RH12 od Roberta ale te ważą ok.32gr.Pytanie do użytkowników tego blanku.Czy zdaża się wam przeciążyć delikatnie ten blank bez przykrych konsekwencji.Wydaje mi się że ma on zapas mocy ale ta szczytówka...

Pozdrawiam!

Rzucałem podobnymi wagowo wabikami 10-cio stopową MF-2ką, a ta ma górny c.w do 3/4 oz ( i również szczyt ala krowi ogon ;)). Wszystko to kwestia rzutu, lekki płynny wymach i kij katapultuje wabik za widnokrąg... oby bez zbędnych speedshot-ów.

Problem zaczyna się przy prowadzeniu ciężkiej przynęty w nurcie, ale to inny temat...

Posiadam aktualnie MF2 2,7 oraz kilka krotszych od 3m wersji MXF.

Jezeli nimi rzucac dostojnie, co z uwagi na warunki (co jest za plecami?) nie zawsze jest mozliwe to powinny wytrzymac te ok. 25g.

O ile MF ma okreslony c.w. i wynosi 21g, o tyle MXFy bywaja okreslane przez zbrojmistrzow na pdst. doswiadczenia, poniewaz dane katalogowe nie dotycza rzutow (3 oz) i wynosi ze 25-28g.

Z tym, ze rozne dlugosci opisywane bywaja roznie, bo np 2,3 i 2,6m ma szzcytowke chyba 2mm a 2,75 szcytowke 1,8mm.

3m to akurat ten ktorym sie nie interesowalem wiec nie pamietam.

Pomijajac rzuty (trzeba brac pod uwage, ze tak obciazone jest bardziej narazone na awarie i jego zywotnosc w czasie jest mniejsza) to trzeba brac pod uwage, ze ciezka przyneta podczas prowadzenia (ma znaczenie zwlaszcza na wiekszych dystansach) spowoduje znaczne wygiecie szzcytowki i nie bedzie czym zaciac (to o czym pisze Patu)

Gumo

• 1 miesiąc temu...

Witam.Interesuje mnie ten blank jako podstawa kijka na bolenie na moja Dolna Wisłe.Chcialbym poznac wasza opinie na temat tego blanku,jego charakterystyke i wasze sugestie na jego temat.Bardzo wam podziekuje za wszelka pomoc w tym temacie.Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Witam!

Jak miał bym pomóc to potrzebuję więcej info. na temat jak łapiesz i co konkretnie , jakie przynęty, linka czy żyłka, rzeka mała - duża, itd...

Moim zdaniem blanki zaproponowane przez Ciebie trochę się od siebie różnią także proszę o więcej info.

Pozdrawiam

B) Kij pod nizinna rzeke Wisle /okolice Sandomierza na sandacza,szczupaka i Zaporowke z brzegu gdzie jest zakaz ze srodkow plywajacych i trzeba machnac bo brania na ostatnich metrach/gruba woda i czepliwe miejsca...pod przynety koguty 18g/22g/25g wieksze woblery Rapali/Salmo itp + gumy wszystko w granicach 15 25/ 30 max gramow zylka 0,25-0,28 plecionka max 20lb :unsure:

Witam ,

Talona nie miałem w łapkach , ale jakiś czas byłem w posiadaniu tytułowego Batsona i wg mnie do koguta to ideał to to nie jest. Trochę też waży...

Jeśli chcesz łączyć szczupaka i sandacza w jednym to moim zdaniem kij powinien być szybszy niż ten Batson. Wydaje mi się , że do przynęt które podałeś idealnie będzie pasował np. CD Blue Rapid do 35 g , choć znając inne Talony spod znaku XF jest wielce prawdopodobne , że ten będzie się nadawał.

Pozdrawiam

Piotr

Witam!

No to już coś wiemy... Batsona raczej bym sobie odpuścił są dużo lepsze blanki! Moje propozycje to:

1. COMPOSITE DEVELPOMENTS BLR2120MH G IV/57mln. 2 3,00v3.05? 10-35 8-20 X/Fast Med/H

2. COMPOSITE DEVELPOMENTS XLS2120MH G V/66mln. 2 3,05 8-32 8-20 X/Fast Med/H

3. TALON 100MXF2 VI plus 2 3,05m 7-28 8-20 X/Fast Medium

4. LAMIGLAS XMG1142M 2,9m 2 10-28gr 8-17lb ExFast

Pozdrawm!

• 2 tygodnie później...

Witam!

No to już coś wiemy... Batsona raczej bym sobie odpuścił są dużo lepsze blanki! Moje propozycje to:

1. COMPOSITE DEVELPOMENTS BLR2118MH G IV/57mln. 2 3,00 10-35 8-20 X/Fast Med/H

Zdecydowanie ten. Tym bardziej że kolega będzie pewnie chciał go nieco przeciążać.