Skocz do zawartości

Haki bezzadziorowe

Rekomendowane odpowiedzi

VMC, po cenach hurtowych dla kazdego smiertelnika, w ilosci od 1000 sztuk :)

hmm...dziekuje  Pitt ale, jakby tu powiedzieć troszkę za dużo jak na moje skromne potrzeby. Jeszcze do tej pory mam kilkaset kotwic VMC, które kupiłem z pod lady gdzieś w końcu lat 80-tych :)

Również dzięki :) , ale oferowane rozmiary są za małe :( ... Spróbuję może napisac do nich

U.

Edytowane przez Ugly

dla mnie to one wyglądają jak zadziorowe ze spiłowanym zadziorem ;)

taki sam efekt uzyskuję po przygięciu zadziorka w Ownerach

Na niektórych łowiskach w Europie obowiązuje "kotwice bezzadziorowe lub z trawle usuniętym zadziorem". Szukam bezzdziorow, albowiem obawiam się, ze spiłowanie moze osłabić kotwice. Nawiasem mowiąc rozglądając sie w necie znalzlem niepochlebne opinie o VMC barbless

U.

mi po prostu OWNER'Y z przygiętym zadziorem świetnie się spisują, zadzior fabryczny jest bardzo "cienki" i po przygięciu groty wyglądają tak samo jak te VMC

mogą się spisywać tego nikt nie neguje,  na kilku łowiskach za granicą takie "dogięcie" nie jest uznawane i można się liczyć z dotkliwymi karami

no to faktycznie, ale wg mnie te VMC też ktoś mógłby zakwestionować ;)

poszukaj w ofercie Gran, Vanhook lub Gamakatsu JDM np.

http://www.ebay.com/itm/2-Boxes-Gamakatsu-No-Barb-Bronze-Treble-Hooks-Size-6-Fish-Hooks-/370634657469

https://redrockstore.com/Catalog/index.php?crn=172&rn=1470&action=show_detail

Edytowane przez bazyloss

Nie wiem czy były taki duże ale Owner robi bezzadziory, w Zamościu są w wędkarskim jednak w takich rozmiarach by można było zbroić woblery pstrągowe.10 12 14. W sumię to nie spotkałem innych rozmiarów ale może większe są mało popularne.Od kilku lat zaginam groty i jakoś nie zauważyłem by z tego powodu pękały, jeśli już to jak źle się złapie cążkami  w czasie doginania wtedy potrafią pęknąć,ale to bardzo rzadko się zdarza.

• 2 lata później...

Panowie - odświeżam.  Z ciekawości jak to u Was teraz wygląda? C&R coraz bardziej popularne, większość znanych wędkarzy, youtuberów i nas wypuszcza swoje zdobycze, a mimo wszystko na filmach, zdjęciach, czy w gazetach wędkarskich rzadko widzi się stosowanie haków bezzadziorowych. 

Przyznam, że w tamtym roku po kilku zbyt zachłannych szczupakach miałem niekiedy problem z szybkim odhaczeniem i w przypływie chwili pozaginałem wszystkie zadziory w hakach i kotwicach przynęt. Przyginam do dzisiaj i już zostanę na bezzadziorowych. Bałem się, że ryby będą spadać, że będzie dyskomfort. Nie widzę różnicy w spadach (na hakach z zadziorami spadło mi w tamtym roku sporo szczupaków) - na bezzadziorach wyholowałem dwa największe w tym sezonie. Wyhaczanie bezproblemowe, ryba (moim zdaniem) w dużo lepszym stanie fizycznym trafia do wody.

Pozdrawiam

Edytowane przez leszczynski.bp

Panowie - odświeżam.  Z ciekawości jak to u Was teraz wygląda? C&R coraz bardziej popularne, większość znanych wędkarzy, youtuberów i nas wypuszcza swoje zdobycze, a mimo wszystko na filmach, zdjęciach, czy w gazetach wędkarskich rzadko widzi się stosowanie haków bezzadziorowych. 

Przyznam, że w tamtym roku po kilku zbyt zachłannych szczupakach miałem niekiedy problem z szybkim odhaczeniem i w przypływie chwili pozaginałem wszystkie zadziory w hakach i kotwicach przynęt. Przyginam do dzisiaj i już zostanę na bezzadziorowych. Bałem się, że ryby będą spadać, że będzie dyskomfort. Nie widzę różnicy w spadach (na hakach z zadziorami spadło mi w tamtym roku sporo szczupaków) - na bezzadziorach wyholowałem dwa największe w tym sezonie. Wyhaczanie bezproblemowe, ryba (moim zdaniem) w dużo lepszym stanie fizycznym trafia do wody.

Pozdrawiam

Interesująca opinia. Ja na razie mam haki pozaginane w niewielu przynętach. Ale podczas tegorocznej wyprawy do Szwecji postaram się łowić bez zadziorów.

Z ciekawości jak to u Was teraz wygląda? C&R coraz bardziej popularne, większość znanych wędkarzy, youtuberów i nas wypuszcza swoje zdobycze, a mimo wszystko na filmach, zdjęciach, czy w gazetach wędkarskich rzadko widzi się stosowanie haków bezzadziorowych. 

A bo to tyż takie to C&R ... "popularne" ... ;)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• Like 1

Bo bez zadziorowych kotwic,haków nie ma w sklepach. Od tego roku firma Expert wprowadza haczyki (Gamakatsu)do przynęt sztucznych.Wersje chyba są dwie,zadzior i bez zadzior.Ja wykorzystam je do swoich kleniówek(smużaków), pstrągówek,także komercyjnych,ale na początku sukcesu nie wróżę.Może filmiki pomogą.

Pozaginać lub spiłować! Ryby odhacza się bez użycia siły. Nie szarpiesz, nie wyrywasz, zaś z palca lub dupy wychodzi lekko. Z zadziorem normalnie SIARA nad wodą się pokazywać!

Nie wiem tylko jednego: dlaczego są droższe od tradycyjnych ?

Od ilu lat tak łowisz? Hol musi być pewnie inny. Bez dawania luzu. 

A bo to tyż takie to C&R ... "popularne" ... ;)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Popularne, popularne...;) Miejmy nadzieję, że z czasem stanie się nie tyle popularne, co logiczne, oczywiste i ogólnie stosowane. Skoro większości z nas zależy na samym łowieniu i na tym, by ryby wracały w dobrej kondycji do wody to chyba z czasem bezzadziory zagoszczą w ofertach większości firm - póki co potwierdzam, że w żadnym wędkarskim jeszcze nie widziałem. Można przygiąć kombinerkami, albo spiłować pilnikiem, czy multiszlifierką. 

Luzu oczywiście nie dajemy;) 

Ja przy łapaniu boleni doginam kombinerkami groty kotwic..zminimalizowałem w ten sposób ilość spadających ryb zaraz po braniu z długich dystansów..ale w tym roku zacznę pozbywać się grotów poprzez piłowanie ich pilnikiem albo szlifierką..pozdro.

Od ilu lat tak łowisz? Hol musi być pewnie inny. Bez dawania luzu. 

Łowię na hakach i kotwicach bez zadziorów, usuwam je sam i mimo dawania luzów spadów nie mam, grot nie zabezpiecza wcale przed tym że hak czy kotwica się wyhaczy z pyska ryby, jak mam ochotę na gorzałkę to jedziemy na komercję raz w roku z kolegą,  tam obowiązek jest używania bezzadzirówek i karpie też takich haków nie wypluwają mimo dawania im luzu a co dopiero mówić że drapieżnik miałby wypluć kotwice czy hak bez grotu. Zastosuj a sam się przekonasz i przestaniesz używać kotwic i haków z zadziorami,(mało tego bez zadziorów masz mniej pustych brań, czyt. niezaciętych) - z korzyścią dla ryb oczywiście.