zMazur Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 czy wędziska (kije spinningowe) podczas częstej i długotrwałej eksploatacji tracą swoje pierwotne walory np sprężystość? czy ktoś ma jakieś przemyślenia albo spostrzeżenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Będę pod wrażeniem, jeśli ktoś napisze, ze coś takiego zauważył ????Od razu poprosiłbym o informacje, jak długo i często łowi ta wędką i na podstawie jakich symptomów wnosi, ze jej praca się zmieniła... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Materiał zapewne ulega zmęczeniu, ale... mam kilka wędzisk (Abu Ambassadeur 1000 i Shimano Power Loop) które pracują na pierwszej linii od wczesnych lat 90-tych ubiegłego stulecia i nadal mają się dobrze. Oczywiście szlifowałem już wielokrotnie przelotki, ale same kije zachowują się jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 np wędka staje się bardziej wiotka - a używa się jej intensywnie i przez kilka sezonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Tego nie stwierdzam, chociaż podane przeze mnie jako przykład wędki, mają dość wolną akcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 a zacząłem się nad tym zastanawiać ponieważ nabyłem nowe wędzisko 7-28 gram i to nowe jest bardziej sprężyste niż np stary kijek 10 - 40 gram którego używam od ćwierć wieku czy kijek 10 - 30 gram którego używam kilka sezonów. Te stare wędki są jakieś takie spolegliwe i bardziej wiotkie w porównaniu do nowej mimo że są wyżej opisane i teoretycznie powinny być "mocniejsze" od nowego kijka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Ale nie mylmy mocy i szybkości, które nie musza iść ze sobą w parze. Tutaj raczej role odgrywa materiał, z którego stary i nowy blank są zrobione, a nie zużycie wędki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 a czy - jak napisał RTBS - materiał nie ulega zmęczeniu i po latach nie traci nic ze swoich pierwotnych walorów - np siada sprężystość? przecież wszystko co jest używane, np kołowrotki z czasem się "wyrabiają' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 To zupełnie nieporównywalne sprawy, zwłaszcza różnych wędzisk! Obecnie mamy jakiś dziwny, w wielu wypadkach nieuzasadniony pęd na wędki super fast. Nie ukrywam, że moje paraboliczne staruszki, dają sporo większą przyjemność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Już jest zima? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Już jest zima?na Mazurach jeszcze nie ma zimy. A nowa wędka (ta 7 - 28 ) nie jest fastem tylko jest w zasadzie bardziej moderate - konkretnie jest to beast master fx 2,40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Już jest zima?Najwidoczniej przyszła w tym roku dużo wcześniej ???????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Nie wiem z czym porównujesz Beast Mastera, lecz takie porównania w kontekście zmęczenia materiałowego nie maja sensu. Ja przez cztery dekady nie złamałem żadnego wędziska, a najstarsze, będące przecież w stałym użyciu, nie wykazują żadnych oznak zmęczenia. Myślę, że możesz się nie przejmować i spać spokojnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 ten kijek 10 - 40, używany przeze mnie od zeszłego wieku to Powergrip Cormorana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Tutaj raczej rodzaj materiałów i technologia w produkcji blanków będzie miał wpływ na odczucia związane z charakterem kija. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diopsyd Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 czy wędziska (kije spinningowe) podczas częstej i długotrwałej eksploatacji tracą swoje pierwotne walory np sprężystość? czy ktoś ma jakieś przemyślenia albo spostrzeżenia w tym temacie?Heh, chcialem zadac dokladnie takie samo pytanie. Nigdy nie mialem z tym problemu do czasu gdy zaczalem lowic w morzu z brzegu. Po dwoch sezonach ciskania na full 60 g, odnosze wrazenie, ze kij zaczal "siadac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rando Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Proponuje eksperyment, zakupic dwa identyczne kije, jeden katowac przez pare sezonow, a drugi do szafy. Ciekaw jestem wynikow. Edytowane 7 Października 2020 przez Rando 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Gdyby takie zjawisko istnialo w zauwazalnej formie, czyli - gdyby widoczne, badz odczuwalne w uzytkowaniu sygnaly docieraly do nas w ilosci potwierdzajacej teze,- przykladowo gdyby parametry wedziska opisane przez producenta z uplywm czasu zmienialy sie np moc blanku by spadala albo kij z akcji fast "slabl by" do akcji slow - pewnie by sie o tym glosno mowilo...A poniewaz tylko tu i owdzie slyszy sie o "zmeczeniu materialu" albo o postepujacej liczbie "mikropekniec struktury wlokien" to chyba szkoda sobie tym mocno zimowym tematem zawracac glowe, szczegolnie taraz w jednym z najlepszch okresow na lowienie drapierznikow Wydaje mi sie, ze na to tzw zuzycie wiekszy wlyw ma ilosc walniec o galezie, udrzen odstrzelona przyneta w blank, silowych rzutow przyneta nie ladujaca blanku, czy chocby nieumiejetne skladanie sekcji blanku (bez tzw zamka)Mimo tego efekty tych wszystkich dzialan nie sa widoczne i najczesciej zdajemy sobie sprawe z nich jak usyszymy trrrraaaach, co czasem przychodzi natychmiast po wystapieniu jednej z ww. przyczyn a czasem po kilku latach po przewleczeiu linki przez przelotki i ustawianiu hamulca przed lowieniem... Edytowane 7 Października 2020 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 a zacząłem się nad tym zastanawiać ponieważ nabyłem nowe wędzisko 7-28 gram i to nowe jest bardziej sprężyste niż np stary kijek 10 - 40 gram którego używam od ćwierć wieku czy kijek 10 - 30 gram którego używam kilka sezonów.Wystarczy, że istnieje różnica w spacingu między nimi, a obstawiam, że musi być, i już mają prawo zachowywać się zupełnie inaczej, a tym bardziej, że są to różne blanki to już w ogóle ciężko cokolwiek porównywać.Inna sprawa - w masowej produkcji dwa blanki o identycznych parametrach mogą się dość różnić. W końcu to masówka. Zresztą wystarczy, że chińczyk w jednej wędce da kręgosłup po mocnej stronie, a w drugiej po słabej i już wyjdą dwie zupełnie różne wędki na tym samym blanku. Poza tym producent w obrębie tego samego modelu blanku potrafi zmienić ilość użytej maty węglowej do skręcenia blanku - wiem z doświadczenia po licznych przeróbkach seryjniaków Samego wiotczenia w często używanych kijach nie doświadczyłem. Mam tylko pewne podejrzenia, że w starszych węglowych wędkach dochodzi do jakiegoś rodzaju degradacji żywicy przez co ich blanki stają się znacznie kruchsze niż pierwotnie. Ale jakichś szczególnych testów nigdy nie robiłem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Mam troszkę starszy kij, opisany 10-30g 2,40m długi czuć gumowatość blanku. Drugi kij do 7g 2,30m długi szybsza dzida od tego pierwszego. Niby ten pierwszy kij powinien być sztywniejszy ale tak nie jest. I nie chodzi tu o starzenie się czy wyeksploatowanie materiałów. Technologia i materiały użyte do blanków to dwa różne światy. Kij do 30g wyrzutu to Daiwa Exeler. Kij do 7g to Matagi Super Shore LL. W cenie blanku Matagi kupi się dwie Daiwy. Nawet porównując seryjne wędki różnych producentów o podobnych parametrach to każdy kij będzie się inaczej zachowywał. Największą różnice można odczuć w porównaniu kija sandaczowego i szczupakowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitiki Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Wędki, w odróżnieniu od gumy w majtkach, nie parcieją zbyt szybko Jedyną utratą walorów jaką zaobserwowałem w wędziskach, to wycierające się z czasem złącza, "wykruchy" korka i pękanie lakieru. Reszta walorów jest raczej wartością stałą Edytowane 7 Października 2020 przez pitiki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Generalnie wszystko się zużywa, nie wiadomo jednak czasami jakie są objawy... Wędki są non-stop narażone na promieniowanie UV. Samo włókno węglowe czy szklane prawdopodobnie nie zdąży się zestarzeć, ale żywica już może szybciej. Oczywiście zależy to od rodzaju zastosowanych materiałów i ew, zabezpieczenia przed czynnikikami niszczącymi.Tak więc teza że wędziska się zużywają raczej nie jest wyssana z palca.Inna sprawa, że to wyeksploatowanie możemy przypisać czemuś innemu - np. uderzeniem i w efekcie uszkodzeniem itp. Generalnie temat raczej nie do ogarnięcia w warunkach polowych. Być może w labolatorium udało by się to "zmierzyć". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Oczywiście że tak jest. Blank to włókna sklejone żywicą które pracując w pewnym stopniu ulegają naprężeniom. Szczególnie jest to widoczne w tanich gotowych wędkach seryjnych. Miałem cormorana, mam ją ona i wybaciły się bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Mam karpiówkę mikado 3,5lbs. To była sztywna pała. Piszę była , bo po holu suma 191cm wyraźnie "zmiękla". Hol był siłowy a kij pracował na granicy złamania, ale wytrzymał przy pięknym całkowitym ugięciu. Niestety po tym przeciążeniu stał się wyraźnie miększy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Oprócz spiningu wędkuję tyczką. W sumie to od dwóch dekad aktywnie jeżdżę na spławikowe zawody wędkarskie. W tym rodzaju wędkarstwa sztywność wędki to jej najważniejsza cecha/zaleta. Im wyższy model i droższa wędka - tym lepiej wygląda parametr sztywności. Miałem przyjemność łowić w sumie trzema topowymi modelami wędek zawodniczych. Każdą po kilka sezonów. Z tego doświadczenia wynika, że "mięknięcie" w jakimś stopniu wydaje się następować. Zwłaszcza gdy jest to kij poddawany dużym obciążeniom (np łowi się w rzece albo często holuje duże ryby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi