krzysztof1983 Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Jaka grubość fluorocarbonu polecacie na sandacza? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 FC dobierasz glownie do warunkow panujacych na lowisku. Sa jakies muszle, ostre kamienie, Korzenie itd. Siegasz nawet po 0,40. Ja lowie srednio na 0.30 - 0.35. Jako ze FC lamie inaczej swiatlo jest duzo mniej widoczny jak zylka a tymbardziej Plecionka wiec nie ma co sie szczypac. Dla przykladu dodam ze w okoniowym UL uzywam FC 0,20. Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Przeważnie na zaporówkach czy jeziorach 0,30-0,45mm.Jeśli podgryzają szupaczki to czasami 0,70mm.Ostatnio na Odrze przy cięższym zestawie z większymi gumami miałem 1,2mm i nie przeszkadzało to sandaczom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Ja tez na zaporowkach stosuje 0,3-04 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Czysta zaporówka 0,4 ale jak szczupaki są aktywne, to wolę łowić na 0,7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Jeżeli nie ma zaczepów, a szczupak występuje sporadycznie, nie ma sensu stosować fluorocarbonu (stalki) w ogóle. Ja na Turawie ze względu na szczupaka, korzenie i brak podbieraka na łódce stosuję 0,8. Po pierwsze 0,8 całkowicie zabezpiecza przed szczupakiem, po drugie do zaczepów stosuję odczepiacz "grom" i tutaj zastosowanie cieńszego fluorocarbonu przy trudnych zaczepach grozi ocięciem przyponu przez odczepiacz, po trzecie w celu lądowania ryby chwytam za przypon co zabezpiecza palce przed przecięciem. Jeżeli ktoś sądzi, ze zastosowanie cienkiego fluorocarbonu zwiększy ilość brań, to błądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Jeżeli nie ma zaczepów, a szczupak występuje sporadycznie, nie ma sensu stosować fluorocarbonu (stalki) w ogóle. Ja na Turawie ze względu na szczupaka, korzenie i brak podbieraka na łódce stosuję 0,8. Po pierwsze 0,8 całkowicie zabezpiecza przed szczupakiem, po drugie do zaczepów stosuję odczepiacz "grom" i tutaj zastosowanie cieńszego fluorocarbonu przy trudnych zaczepach grozi ocięciem przyponu przez odczepiacz, po trzecie w celu lądowania ryby chwytam za przypon co zabezpiecza palce przed przecięciem. Jeżeli ktoś sądzi, ze zastosowanie cienkiego fluorocarbonu zwiększy ilość brań, to błądzi.Szanuje zdanie kazdego w tym takze twoje ale piszac ze ktos bladzi uzywajac FC liczac na wiecej bran troche przesadziles [emoji6] lowie od lat z FC i nie dlatego ze chce miec tylko wiecej bran ale z innych logicznych wzgledow. Kazdy ma tam jakies swoje doswiadczenia i swoje zdanie. W mysl niemieckiego przyslowia " kto lowi, ma racje" [emoji4][emoji1303] Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Oczywiście, a moje zdanie jest takie że przy łowieniu sandaczy na przypon można zastosować szprychę rowerową lub elektrodę spawalniczą i nie będzie to miało wpływu na ilość brań. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Oczywiście, a moje zdanie jest takie że przy łowieniu sandaczy na przypon można zastosować szprychę rowerową lub elektrodę spawalniczą i nie będzie to miało wpływu na ilość brań.Jestes tego pewien? Ze tak bedzie na kazdym lowisku? Na jakich zbiornikach lowisz te sandacze oprocz turawy i zapytam sie niesmialo ile ich w roku lowisz? Jaki z tego odsetek sa to ryby powiedzmy 75+? Bo mimo ze na sandacze przeznaczam 3 miesiace w roku to mam naprawde inne doswiadczenia ale roznorodnosc zbiornikow jest dosc spora. Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Jestem w 100% pewien. Swoją wiedzę odziedziczyłem po moich sandaczowych mentorach. Być może nie mam aż tak wielkiego doświadczenia bo oprócz odry, opolskich zaporówek, Soliny i kilku niemieckich zaporówek oraz Szwecj nie udało mi się więcej zwiedzić jednak stwierdzam z całą pewnością, że we wszystkich tych wodach sandacz zachowywał się tak samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Jestem w 100% pewien. Swoją wiedzę odziedziczyłem po moich sandaczowych mentorach. Być może nie mam aż tak wielkiego doświadczenia bo oprócz odry, opolskich zaporówek, Soliny i kilku niemieckich zaporówek oraz Szwecj nie udało mi się więcej zwiedzić jednak stwierdzam z całą pewnością, że we wszystkich tych wodach sandacz zachowywał się tak samoNo i super ze w to wierzysz i masz takie zdanie. Wypadalo by tylko napisac moim zdaniem, z mojego doswiadczenia wynika, a nie pisac stwierdzenia ktore ludzi o odmiennym zdaniu czy doswiadczeniach kwituja jako conajmniej glupkow i naiwniakow [emoji6] Ja mam odmienne zdanie i doswiadczenia z podobnych zbiornikow. Zdecydowanie wiecej lowie okoni ale to nie o tym watek [emoji6][emoji1303] Zdr Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Zapewne należało tak napisać. No cóż zbłądziłem. Siadam, padam pasuję. Nie miałem zamiaru nikogo obrazić. Pozostaję przy swoim zdaniu aczkolwiek jeżeli chodzi o okonia to zupełnie inna para kaloszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 '..Po pierwsze 0,8 całkowicie zabezpiecza przed szczupakiem..' Jeśli świadomie mamy łowić sandacze to te 0,4 uważam za max, 0.8 tylko nam niepotrzebnie usztywnia zestaw a w 100% i tak nie chroni przed szczupakiem. Ze stwierdzeniem 'całkowicie zabezpiecza' byłbym bardziej ostrożny. '.. szprychę rowerową lub elektrodę spawalniczą i nie będzie to miało wpływu na ilość brań.' Na prezentację przynęty na pewno ma, może za dużo łowiłeś w Szwecji. Też bardzo często łowię w Skandynawii i za każdym razem kiedy wracam do Polski to muszę zestaw 3x odchudzić żeby łowić te same ryby docelowe, czy to okonie czy sandacze, szczupaki to trochę inna bajka To oczywiście tylko moim zdaniem i każdy niech łowi jak mu wygodnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Ja stosuję 0,35 - 0,45 , ale łowię głównie na zaporówkach - jeśli ma to jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 0,40 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 A możecie podać sprawdzonych producentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_s Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Ja używam FLUOROCARBON SUFIX SUPER 21, a średnicę dobieram do aktywności szczupaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Powiem tak: przez 2 sezony byłem dużym zwolennikiem używania fluorocarbonu. Stosowałem go zawsze bez względu na to na jaką rybę się nastawiałem (oczywiście dobierałem odpowiednio średnicę).Żadna ryba mi nie spadła poprzez odcięcie. 1 raz miałem tak, że fluo 0.6 wyglądał jak choinka po walce z 65cm pajkiem - fluo urwał się w momencie kiedy ryba była już w podbieraku. To doświadczenie + to, że w 70% po każdym ataku pajka byłem zmuszony wymieniać przypon, spowodowało, że zacząłem się rozglądać za innym materiałem.I tak trafiłem na Savage Gear Raw49 - linka tak giętka jak fluorocarbon ale do tej pory nie wykazuje żadnych oznak zużycia - a rybek już trochę wyjechało,.Stosuję średnicę bodaj 0,3 i nie przeszkadza to okonion, szczupakom i sandaczom.Szczerze polecam - jedyny minus ? Cena za 10m ~50pln Edytowane 12 Października 2020 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Powiem tak: przez 2 sezony byłem dużym zwolennikiem używania fluorocarbonu. Stosowałem go zawsze bez względu na to na jaką rybę się nastawiałem (oczywiście dobierałem odpowiednio średnicę).Żadna ryba mi nie spadła poprzez odcięcie. 1 raz miałem tak, że fluo 0.6 wyglądał jak choinka po walce z 65cm pajkiem - fluo urwał się w momencie kiedy ryba była już w podbieraku. To doświadczenie + to, że w 70% po każdym ataku pajka byłem zmuszony wymieniać przypon, spowodowało, że zacząłem się rozglądać za innym materiałem.I tak trafiłem na Savage Gear Raw49 - linka tak giętka jak fluorocarbon ale do tej pory nie wykazuje żadnych oznak zużycia - a rybek już trochę wyjechało,.Stosuję średnicę bodaj 0,3 i nie przeszkadza to okonion, szczupakom i sandaczom.Szczerze polecam - jedyny minus ? Cena za 10m ~50plnA wiążesz to czy na tulejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Ja używam do dozbrojek i zaciskam na tulejkach, ale jest to na tyle miękki materiał że spokojnie można wiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Ja zaciskam tulejki. Przed odcięciem podgrzewam zapalniczką, żeby materiał się nie rozłaził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) I tak trafiłem na Savage Gear Raw49 - linka tak giętka jak fluorocarbon ale do tej pory nie wykazuje żadnych oznak zużycia - a rybek już trochę wyjechało,.Stosuję średnicę bodaj 0,3 i nie przeszkadza to okonion, szczupakom i sandaczom.Szczerze polecam - jedyny minus ? Cena za 10m ~50plnStal ciężko zużyć, ale za 32 PLN masz linkę 1x7 10m Siglon Wire od Sunline + 100 tulejek. Nie trzeba jej grzać - jest przesączona tworzywem. Występuje też w wersja 7x7 - miększa ale i droższa, chociaż 10m 0.36 + 100 tulejek to 62 PLN, więc tragedii nie ma. Zaleta Sunline - dostępna od 0.21mm ,więc dosyć cienko. No i wygoda zaciskania - chwościk zazwyczaj kończą się przycinaniem linki, tu ten problem prawie nie występuje. Edytowane 13 Października 2020 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Nigdy nie używałem fluorocarbonu. I teraz głupie pytanie W jakim celu używa się tej linki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) FC spełnia różne funkcje. m.in.: chroni linkę główną przed przetarciem/osłabieniem, chroni przynęty przed tzw. obcinką (odpowiednia średnica), maskuje ostatnie metry zestawu przed przynętą, pełni funkcję amortyzatora itp. itd. Każdy kieruje się innym czynnikiem lub czynnikami przy wyborze fluorocarbonu Edytowane 14 Października 2020 przez Wojtek B. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 A czy to prawda, że łowiąc plecionką w kolorze fluo i do tego dowiązując fluorocarbon zwiększy się ilość brań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi