gajosik Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Witam Może ktoś podzieli się wiedzą o rozpuszczalnikach do wosków. Potrzebuję umyć zaniedbaną formę aluminiową. Dość gruba warstwa wosku stosowanego jako rozdzielacz, wosk pszczeli w postaci pasty miodowej do podłogi. Jest to twarde i nie bierze żaden popularny preparat do usuwania wosków czy to z felg czy to z paneli (clinlux cleaner, dimer, czerwona felga itp.) Moczyłem, szorowałem nic to nie daje. Potrzebuje czegoś turbo mocnego co przy okazji nie zniszczy aluminiowej formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) A poddanie formy wysokiej temperaturze? Wrzątek?Może myjka parowa? Kiedyś firma Wurth miała w swojej ofercie środek do zmywania wosków z karoserii aut, ale nie wiem, czy to sprawdziło by się w przypadku tego wosku. A Dimer to Ci może tylko uszkodzić aluminium ???? Edytowane 9 Października 2020 przez lenny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Nie rozpuszcza się w wodzie i glicerynie, słabiej – w alkoholu i eterze. Natomiast rozpuszcza się w benzynie, acetonie, trójchloroetylenie, czterochlorku węgla i chloroformie Edytowane 9 Października 2020 przez miramar69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 9 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Wurth nie bierze niestety. Podgrzewanie nawet palnikiem również nic nie daje. Kupię jeszcze terpentyne zaleje i odstawie na całą noc. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Wurth nie bierze niestety. Podgrzewanie nawet palnikiem również nic nie daje. Kupię jeszcze terpentyne zaleje i odstawie na całą noc. Zobaczymy. To nie pszczeli wosk skoro palnik nie daje rady. Może terpentyna pomoże. Bez problemu robiłem roztwór wosku pszczelego w terpentynie. Nawet jak odparowała z nieszczelnie zakręconego słoika to po wlaniu kolejnej porcji znów robił się roztwór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 10 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Pszczeli, pasta miodowa do podłogi. Tylko to jest gruba warstwa zapieczona wieloktornie wygrzewana. Terpentyna ostatnią deska ratunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Pszczeli, pasta miodowa do podłogi. Tylko to jest gruba warstwa zapieczona wieloktornie wygrzewana. Terpentyna ostatnią deska ratunku. Robiłem roztwór wosku z terpentyną. Wosk wycinany z ramki nawet taki biały zawierał w sobie coś lepkiego... Ale wosk z węzy(to takie podstawki pod komórki na plastrze) był bez żadnych zanieczyszczeń. A każdy z nich był wyraźnie miękki w temperaturze ludzkiego ciała(wystarczyło go ugniatać w dłoni dłuższa chwilę) A w temperaturze 80 stopni jest cieczą. I nieważne ile razy nie był by topiony. To są moje doświadczenia z woskiem - takim od pszczelarza. A w paście kto to wie co tam jest? Na opakowaniu napiszą wosk pszczeli ale może go tam być 5 %. Jak w karmie dla kota - z mięsa królika ( zawartość 3%). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Nitro typowo lakiernicze/samochodowe jak to nie da rady to Tirolak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Kiedy jeszcze bawiłem się trochę naturalną konserwacją drewna, zawsze rozpuszczałem wosk pszczeli terpentyną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 W moim zawodzie, podstawowym rozpuszczalnikiem do wosku jest terpentyna czasami benzyna lakowa (ekstrakcyjna zbyt szybko paruje). Pasty woskowe robi się przez rozpuszczenie wosku "na łaźni wodnej" i dodanie rozpuszczalnika. Niektórzy producenci dodają do wosku dla zwiększenia temperatury topnienia i mięknięcia żywice. Damarowa i mastyksowa nadaje elastyczności, ale to drogie, egzotyczne żywice. Aby zmniejszyć koszty dodają kalafonii, która powoduje większą twardość masy woskowej a z czasem jej kruchość i problemy z rozpuszczaniem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Rozpuściło się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dir33 Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Płyn do mycia silników samoch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi