Skocz do zawartości

Rozpuszczalnik do wosku

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może ktoś podzieli się wiedzą o rozpuszczalnikach do wosków.

Potrzebuję umyć zaniedbaną formę aluminiową. Dość gruba warstwa wosku stosowanego jako rozdzielacz, wosk pszczeli w postaci pasty miodowej do podłogi. Jest to twarde i nie bierze żaden popularny preparat do usuwania wosków czy to z felg czy to z paneli (clinlux cleaner, dimer, czerwona felga itp.) Moczyłem, szorowałem nic to nie daje.

Potrzebuje czegoś turbo mocnego co przy okazji nie zniszczy aluminiowej formy.

A poddanie formy wysokiej temperaturze? Wrzątek?

Może myjka parowa?

Kiedyś firma Wurth miała w swojej ofercie środek do zmywania wosków z karoserii aut, ale nie wiem, czy to sprawdziło by się w przypadku tego wosku.

A Dimer to Ci może tylko uszkodzić aluminium ????

Edytowane przez lenny
  • Like 1

Nie rozpuszcza się w wodzie i glicerynie, słabiej – w alkoholu i eterze. Natomiast rozpuszcza się w benzynie, acetonie, trójchloroetylenie, czterochlorku węgla i chloroformie ;)  :)

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Wurth nie bierze niestety.

Podgrzewanie nawet palnikiem również nic nie daje.

Kupię jeszcze terpentyne zaleje i odstawie na całą noc. Zobaczymy.

To nie pszczeli wosk skoro palnik nie daje rady. Może terpentyna pomoże. Bez problemu robiłem roztwór wosku pszczelego w terpentynie. Nawet jak odparowała z nieszczelnie zakręconego słoika to po wlaniu kolejnej porcji znów robił się roztwór. 

• Like 1

Pszczeli, pasta miodowa do podłogi. Tylko to jest gruba warstwa zapieczona wieloktornie wygrzewana.

Terpentyna ostatnią deska ratunku.

Robiłem roztwór wosku z terpentyną. Wosk wycinany z ramki nawet taki biały zawierał w sobie coś lepkiego... Ale wosk z węzy(to takie podstawki pod komórki na plastrze) był bez żadnych zanieczyszczeń. A każdy z nich był wyraźnie miękki w temperaturze ludzkiego ciała(wystarczyło go ugniatać w dłoni dłuższa chwilę)  A w temperaturze 80 stopni jest cieczą. I nieważne ile razy nie był by topiony. To są moje doświadczenia z woskiem - takim od pszczelarza. A w paście kto to wie co tam jest? Na opakowaniu napiszą wosk pszczeli ale może go tam być 5 %. Jak w karmie dla kota - z mięsa królika ( zawartość 3%). 

• Like 1

W moim zawodzie, podstawowym rozpuszczalnikiem do wosku jest terpentyna czasami benzyna lakowa (ekstrakcyjna zbyt szybko paruje). Pasty woskowe robi się przez rozpuszczenie wosku "na łaźni wodnej" i dodanie rozpuszczalnika. Niektórzy producenci dodają do wosku dla zwiększenia temperatury topnienia i mięknięcia żywice. Damarowa i mastyksowa nadaje elastyczności, ale to drogie, egzotyczne żywice. Aby zmniejszyć koszty dodają kalafonii, która powoduje większą twardość masy woskowej a z czasem jej kruchość i problemy z rozpuszczaniem. 

• Like 3