Skocz do zawartości
  • 0

Montaż silnika dziobowego

lukaszkosciukiewicz

Pytanie

Pacjent Solar 360 Sport

Macie jakieś patenty na wypoziomowanie dziobu pod montaz silnika dziobowego ? W starym solarze niestety dziób jest ścięty pod kątem zarówno w stronę "wody" jak i na boki w stronę burt ponadto wzmocnienie dziobu jest wlaminowane tylko na linii knagi (niezbyt szeroką prostokątną deska).

Muszę jakoś sensownie to wszystko wzmocnić i zniwelować te krzywizny aby uzyskać plaska poziomą powierzchnię pod montaz motorguide xi3, oczywiście knagi pozbede się poprzez nawiercenie otworu rewizyjnego. Od producenta wiem że knaga jest skrecana ale niestety nie ma tam dostępu od przedniej bakisty.

6767afcbd6039e0bcddf444e4136f2a5.jpg312ffd9eff2e7df1530e0622985d11aa.jpg

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

post-65275-0-81308500-1652262726_thumb.jpgpost-65275-0-44859900-1652262743_thumb.jpg

Wkręty z nierdzewki 6mm spokojnie dadzą rade, otworów jest 8 ale jeden wychodzi już poza pokład, także dałem 7. Krawędź widoczna na drugim zdjęciu to wzmocnienie ze sklejki, także o wytrzymałość byłbym spokojny. Jakbyś coś jeszcze potrzebował to wal jak w dym.????

• 0

Szybkie pytanie, posiadam łódkę Solar Bass 360, zakupiłem Motorguide Xi3, plus posiadam 2 mocowania. Jedno białe z tworzywa, mocowane na 4 śruby, drugie czarne duże aluminiowe na znacznie większą liczbę otworów.

Nie mam dostępu do dziobu żeby przykręcić całość na śruby. A wycinać dziury w łódce raczej nie chce. Czy jeśli przykręcę to na nierdzewne wkręty to całość da radę??

Testował ktoś takie rozwiązanie?

Jest coś takiego jak nito-nakrętki, mogą być dla ciebie dobrym pomysłem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Zaloz podkladki gumowe od wibracji wczesniej czy pozniej fiberglass zacznie pekac zreszta aluminum czy fiberglass nie lubi wibracji silnik tez ,to orginalne mg podkladki z nakeetkami w gumie u mnie dokypuje sie osobno jezeli montuje ci np bass pro zaloza nawet nie beda pytac

post-59476-0-40927300-1652278141_thumb.jpeg

post-59476-0-00568000-1652278149_thumb.jpeg

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 1

• 0

Cześć Panowie , czy montował ktoś dziobowke na łódce ABC 410 ? Mam dylemat jak to zamontować... myślałem o wklejeniu blachy z nierdzewki lub aluminium na Sikaflex, niestety nie mam możliwości wzmocnienia dziobu od spodu ponieważ nie mam do niego dojścia:/

• 0

Panowie takie pytanie :

Po przeczytaniu wątku widzę , że chyba wszyscy mają zamontowaną podstawę silnika pod kątem 45 stopni względem łodzi .

Czy można zamontować podstawę na wprost ?

Mam w pontonie windę kotwiczną i chciałbym zaadoptować istniejąca do niej podstawę stąd pytanie czy montaż podstawy na wprost jest możliwy ?

• 0

Witam,

Czy ktoś może montował haswinga na wigry 355? Nie mam płaskiego przodu oraz luku inspekcyjnego też brak.
Kupiłem podstawę pod silnik aby można go było demontować.

Polecilibyście mi po prostu przymocować postawę i spodkładkować ją na nierówności czy bawić się w jakies sklejki? no i czy robic otwór aby dokrecic nakretkami czy starczy jak przykrece wkretami, nie mam pojecia jak gruby jest w tym miejscu laminat

• 0

Witam,

Czy ktoś może montował haswinga na wigry 355? Nie mam płaskiego przodu oraz luku inspekcyjnego też brak.

Polecilibyście mi po prostu przymocować postawę i spodkładkować ją na nierówności czy bawić się w jakies sklejki? no i czy robic otwór aby dokrecic nakretkami czy starczy jak przykrece wkretami, nie mam pojecia jak gruby jest w tym miejscu laminat

Na dziobie powinna być wklejona sklejka, tak abyś miał do czego przy kręcić. Ale moim zdaniem, zadzwoń do producenta łódek i się upewnij. Zbyszek na pewno nie odmówi pomocy i wszystko wytłumaczy.

• 0

Witam,

Przejrzyj ten wątek. Jest tu trochę fotek z różnymi wariantami, wykonanymi przez forumowiczów. Też tu znalazłem dla siebie rozwiązanie.
  • Like 1

• 0

Panowie u mnie wyszło tak.

Jak na razie przykręciłem na 4 śruby, z dużymi podkładkami od środka i gumkami aby zniwelować jak najwięcej drgań.

W sumie trzyma się solidnie raczej dodam jeszcze 2 otwory aby ogólnie było na 6ciu śrubach.

Problem jest tylko w tym, że jak założę silnik na ten przykręcony element to reszta nie ma podparcia trzyma się tylko na tej zapince która się wkłada pomiędzy obydwie podstawy i tworzy się tam lekki luz.

Pytanir czy to będzie miało wpływ na użytkowanie, silnik do transportu raczej będę ściągał ale przy pływaniu? Nie wiem jakie naprężenia tworzy taki silnik :/

post-74965-0-99021500-1679556466_thumb.jpg

post-74965-0-35595800-1679556479_thumb.jpg

post-74965-0-79601300-1679556487_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Cała podstawa dziobowki jest dość sporych rozmiarów. Jeden reling na bank będziesz musiał usunąć. Plus rolke od kotwicy.

Tak też myślałem, albo go skrócę do pierwszego uchwytu a z pozostałą może się uda wykorzysta jako wsparcie sztycy.

A jeszcze kwestia montażu - brak dostępu od środka.

Jak czytałem to ktoś montował na jakieś kołki rozporowe- czy to wytrzyma skoro podstawa jest ciężka ?

Edytowane przez didiunik