mrWhite7 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Ostatnio pojawiły się nowe przelotki FUJI System KR w dość dziwnych ramkach .Jest to połączenie starych K oraz prastarych Y, te nowe KR są wymyślone specjalnie do New Concept System Guide. Sądząc po wymiarach znajdą zastosowanie do kijów klasy UL L Med/L, Nowe KR System są lżejsze od K, trochę wyższe i smuklejsze za to z mniejszym pierścieniem. KLSG-H przeznaczone są do stożka , oraz KBSG specjalnie spłaszczone o średnicy pierścienia 2,5mm i 2 mm nadają się do tunelu jako prowadzące linkę. Producent twierdzi że cechą wyróżniające nowy typ KR jest wyższa o 10% wytrzymałość od porównywalnych przelotek tej klasy , oraz przez specjalne wtłoczone pierścienia zabezpieczone dodatkowo odpowiednio pracującym klejem sprawiły że nie straszne tej przelotce są węzły, wiązania przyponów, karabińczyki i agrafki . Przelotki dedykowane są szczególnie do sznurów plecionych a zbudowano je zarówno na pierścieniach SIC jak i Alconite i wyglądają tak :Czy ktoś już zbroił kijaszka w takie przelotki ?Czy macie jakieś propozycje (numerówka)jak uzbroić bardzo lekki kijaszek na takich przelotkach ?Jak dobrać przelotki w stożku ?Bardzo problematyczne będzie przejście ze stożka w tunel bo przelotka KL-H ma sporą wysokość i pozostaje sprawa jaką zastosować przelotkę topową . Ciekawy jestem waszych opinii.Opracowaniem wagowym zajmie się z pewnością niezawodny pan Ireneusz Matuszewski lub Moderator Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Hmmmm, jestem zupełnym dyletantem w sprawach rodbuildingu, ale zastanawiam się, czy zamiast tych przelotek nie można by użyć PacBay Minima M, wydają mi się dość podobne i tak: NO----H-------H1------L-------L18 ----23.2----14.5----19.4----10.710----27.0----17.5----26.5----11.512----32.5----21.5----29.0----13.016----39.5----24.5----37.0----15.020----47.0----28.5----39.5----18.025----55.0----32.5----41.0----21.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Można oczywiście użyć przelotek PacBay Minima, była już o tym mowa w innym wątku, są wagowo i cenowo porównywalne i to by było na tyle tych porównań, radzę obejrzeć spokojnie filmy porównujące przelotki typu V a więc Minima ,przelorki typu Y i nowe KR a wszystko się obrazowo wyjaśni .Walory rzutowe ,antysplątaniowe,sprawy tarcia przy rzutach ,sprawy poprawnej pracy ,możliwość zastosowania rozmiaru 4-4,5 aby zwiększyć ciętość i szybkość słowem prawie wszystkie aspekty zostały wyjaśnione. Chociaż osobiście sądzę że sprawa plątania się żyłki przy silnym wietrze jest mocno dęta i jest to zabieg bardziej marketingowy nie można jej wykluczyć .Sprawa praktyczna i potwierdzona to nowe KR mają świetne walory rzutowe i przynęty latają na duże odległości. Znalazłem sporo pełnych zachwytu opinii i już myślę nad przezbrojeniem lekkiego kija klasy L w te przelotki i o rezultatach poinformuję.Filmy: http://www.youtube.com/watch?v=MJ30oHTVTjs&feature=relmf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Dobre filmy, gdyby ktoś miał wątpliwości dlaczego kije castingowe są tak efektywne rzutowo . Co, do nowej starej koncepcji, to jak zwykle Fuji zawodowo czuje trend i kreuje konsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Trzeba zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt a mianowicie porównywalne zbrojenie tych samych blanków klasy L i UL w przelotki KR będzie na pewno lżejsze niż w przelotki V (PacBay)lub też Y bo inna będzie numerówkaa więc np: kijaszek klasy L w PacBay będzie wyglądał tak : 20 ,12, 8 V 6L,5L,2X4L+top 4 a kij klasy UL tak w przelotki Y : Y20, Y10, L7 ,6,5, 2x4 i tiptop4 a uzbrojony w KR klasy L tak : 20 H,10H,5,5H potem 4KB i3xKT i tiptop4 a przy kiju klasy UL 16,8,5,5 KLH potem4KB 3x4KT i 4 tiptop.Tak szybkiego zejścia z numerówką nie da się zastosować zbrojąc kij klasycznie przelotkami V (PacBay) jak i przelotkami Y, więc uzbrojony w nowe przelotki KR będzie uzbrojony lżej.O ile walczymy o każdy gram zbędnego obciążenia nie można tego nie zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Dobre filmy Trzeba przyznać że od czasów Godzilli Japońce bardzo poprawili efekty sepecjalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Witam proponuję wrócić do postu @apioo i przeczytać raz jeszcze.Mowa jest tam o przelotkach PacBay typ M, a nie V.Moim zdaniem to trochę zmienia postać rzeczy Możliwe jest wtedy takie ostre zejście jak przy Fuji KR.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Dokładnie o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) PacBay w ramkach M to bardzo interesująca propozycja i alternatywa dla przelotek Fuji KR. tylko jednak Fuji dopracowało swój system i oprócz przelotek w stożku KLSG-H (SIC)do których można porównać przelotki PacBay w ramce M jest też specjalna przelotka do Chokera KBSG (gdzie linka przechodząc ze stożka w tunel układając się przy blanku tworzy znaczny kąt) wyróżniająca się tym że przy bardzo małej średnicy pierścienia (rozmiar 4-4,5) ma potężną stopkę absorbującą spore siły, bo linka tworząc kąt rozwarty właśnie w tym miejscu siły te generuje , dalej zbroimy kij w przelotki "tunelu" KTSG ,bardzo lekkie i ze specjalną ramką antysplątaniową ,całość kończymy Fuji SIC LGST o wymiarze 4 4,5 i pasującej tubie 1,6 do 2,4 mm średnicy (malutki pierścień spora tuba) a więc jest to bardzo dobrze zaprojektowany SYSTEM i tylko taki możemy porównywać. Nie wiem jak ma się sprawa z PacBay bo się tym specjalnie nie interesowałem (stawiam zdecydowanie na Fuji) ale przezbroiłem już swój pierwszy kijek w system RK i jestem bardzo zadowolony. Powiem tylko że punkt wyważenia znajduje teraz teraz na przednim pierścieniu uchwytu kołowrotka ( dawniej był przesunięty jakieś 10 cm dalej do przodu w kierunku szczytu, bo komplet przelotek waży tylko około 7 gram ) a osiągi rzutowe są rewelacyjne .Jeżeli opiszesz podobny system w PacBay to będzie można porównać te dwa systemy. Edytowane 6 Października 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Jaki kij przezbrajałeś? M-ki powinny być w przyszłym tygodniu, może mam w archiwum podobny blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) Przerabiałem kijek CMW Drop Shot długości 6,3FT(około 190cm), takiego blanku nie dostaniesz w Polsce ,kijek leciutki dynamiczny do dropa z łódki jak i łowienia wertikalnego, albo na sandacza lub okonia "na ciężko" główkami do maksimum 25 gram (blank waży około 30 gram)dolne c.w to jakieś 7 gr. Zbroi się go tak aby uzyskać idealny stożek na przelotkach 25H,12H,5,5H potem choker 4,5 KB i reszta która zostanie dzielisz na odcinki około 10 cm x 3(może być leciutka progresja np zaczynasz od szczytu 9 cm potem 10 itp kończysz na około 11 cm bo aby uzyskać idealny stożek choker jest oddalony od 5,5H jakieś 12 cm 5,5H 18 cm od 12H i 12H 26cm od 25H ale to przy moim blanku i takiej długości stożka .Przy innym blanku(inna zbieżność i innej długości stożka odległości będą inne).Swoją drogą spacing to fajna zabawa. Wspomniany kijek przy klasycznym Fuji NC był zbrojony na 5 przelotkach (Y25,12Y8YL.6L,5,5L oraz 5,5 tiptop a teraz jest 25H,12H,5,5H 4,5KB,3x4,5 KT a więc przybyły dwie przelotki a mimo to zyskał na dynamice ,lekkości ,oraz jest lepiej wyważony,poprawiły się znacznie odległości rzutu, słowem jest to bardzo wyczuwalne i zauważalne przez wędkarza , dlatego sądzę że będzie sporo kolegów którzy zdecydują się przezbroić swoje UL i L. Ważna sprawa przy zbrojeniu w KR to to że stożek musi być idealny bez żadnych "siodełek" lub "skoczni narciarskich" jak miało to miejsce przy starych przelotkach Y ,wtedy funkcjonuje idealnie. Edytowane 6 Października 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Tak jak pisałem nie znam się, stąd nurtujące mnie pytania, czy faktycznie będzie taka różnica gdyby uzbroić w PB....25M, 12M, 5M i resztę w minimy 5F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Uzbrój , zobacz , przetestuj ,powinno funkcjonować w kijkach klasy UL i L Trochę bałbym się tak uzbroić kijek klasy LM lub M jednak w systemie z Fuji RK nie ma z tym problemu bo jak już pisałem przelotka Chokera ma relatywnie potężną stopkę która absorbuje siły wynikające z załamania plecionki.Widziałem w necie kij do 60 gram c.w ! właśnie uzbrojony w system KR i wykonawca kija (jakiś Włoch) sobie chwali takie uzbrojenie aczkolwiek narzeka że kij stał się "przeciążony w drugą stronę" .Dziś spędziłem parę godzinek na wodzie testując mój "nowy" kijek ubrany w komplet KR i jestem zachwycony.Zasięg rzutu nieporównywalny i kij stał się szybki jak rakieta i jeżeli nic szczególnego się nie wydarzy to nie widzę żadnych przeciwwskazań aby nową sandaczówkę właśnie tak uzbroić , podzielić rękojeść i nawet przesunąć trochę uchwyt kołowrotka w stronę reargipu np 34-36cm od środka stopki do końca blanku a kij będzie bardziej lekki poręczniejszy i dobrze wyważony słowem ten system to naprawdę nowa jakość w dziedzinie budowy kijaszków ,może nie rewolucja ale spory postęp. Na pewno trzeba empirycznie wyznaczyć granicę stosowania takich przelotek do siły blanku . Fuji określa siłę blanku w przelotkach RK na 12 lb na stożku 25 ,12 5,5 potem 4,5 to można spokojnie "dołożyć" jeszcze z pięć lb do siły blanku ,bo każdy producent raczej zaniża wartości graniczne aby kłopotów było mniej Nie zaszkodzi popróbować Edytowane 7 Października 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) WitajciemrWhite7 wejdź proszę na stronę PacBay i w katalogu str. 27 i 29 znajdziesz praktycznie to samo czym się zachwycasz w Fuji KR.Są tam mikro przelotki typ F-W i FX-W, które m.in. mają spełniać taką rolę jak Fuji KB.Do wyboru masz przelotki MINIMA jak i ze spiekiem cyrkonowym. Uzupełnieniem są dedykowane mikro topy w tych samych standardach.Osobiście nie stosowałem jeszcze systemu KR, ale do zbrojenia blanków muchowych do spina stosowałem zestawy przelotek PacBay MINIMA4 typ M uzupełnione na końcu F-W 4 i do tego top FM 4. Układ przelotek był czyś pośrednim pomiędzy NC, a KR wg FUJI. Zależało mi najbardziej na odzyskaniu dynamiki blanku muchowego w uzbrojeniu spinningowym.Pozdrawiam Edytowane 24 Października 2012 przez Darc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 W ramach wyścigu o uszczęśliwienie wędkarzy także American Tackle przygotowało nowy , rewolucyjny, innowacyjny itd system z przelotkami mikrowave. Jak celownik w starym samolocie, ale fotki jak to pięknie linkę prostuje też są. Teraz kolej na kilku panów z bardziej egzotycznych krajów z takim sporym murem.A mnie się jakoś przypomina że oprócz rzucania trzeba później to rzucone zwinąć z powrotem aby sobie ponownie rzucić. Bo w naszym wydaniu zdaje się jest to sport biegowo rzutowy. I jak tak sobie zwijam to lineczka chodząca pod sporym kątem po przelotce wejściowej o mikro średnicy jakoś mnie wkurza. Stąd moje preferencje do bardziej tradycyjnego zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Dobrze że zwróciłeś uwagę na ten aspekt sprawy , nikt tak naprawdę go nie poruszał. Zbrojenie w KR dedykowane jest do kijów klasy L i ML a więc przynęty lekkie i obciążenia też nie są jakieś szczególnie duże. Stosując pierścienie Alconite myślę że wystarczą do końca żywota wędki a twardszy rodzaj SIC obsłuży z pewnością kilka sztuk blanków,które mogą "się skończyć" ale problem trzeba monitorować i przyglądać się . Przyznam się szczerze że twój argument na razie mnie nie przekonał, ale trzeba wziąć taką ewentualność pod uwagę i jeżeli okaże się że miałeś rację będę pierwszy który przyzna ci rację.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 ... Powiem tylko że punkt wyważenia znajduje teraz teraz na przednim pierścieniu uchwytu kołowrotka ( dawniej był przesunięty jakieś 10 cm dalej do przodu w kierunku szczytu, bo komplet przelotek waży tylko około 7 gram ) a osiągi rzutowe są rewelacyjne ... Mógłbyś napisać jakiej średnicy żyłkę lub jaką plecionkę stosowałeś w czasie testów? Zastanawiam się czy ta koncepcja sprawdzi się np. dla żyłek o średnicach 0,23-0,25 (8-10lb). Czy przy przelotkach wielkości 4,5 nie będzie efektu "dławienia" i za razem zmniejszenia dystansu rzutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Niestety nie stosuję już żyłek tylko sznurek do cięższego spinna a na kołowrotkach "okoniowych" mam nawiniętą Spiderwire 6lb .Kupiłem ją "na szybko" bo była taka potrzeba do dropa i muszę przyznać że spełniła pokładane nadzieje.Kijkiem nie spinningowałem tylko "dropshotowałem", pewnie do spinningowania założę żyłkę i to też maksymalnie 0,16mm, ale na plecionce rzuty były mega dalekie. Trochę dziwi tak ogromny kaliber 0,23-0,25 (8-10lb) który chcesz zastosować , niestety nie mogę pomóc bo nawet nie posiadam takich żyłek do spinningowania tym bardziej do takiego kalibru żyłek raczej potrzebny jest ciężki kij więc przelotki KR raczej nie wchodzą w grę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Dzięki za info. Co do żyłki - taką stosuję pod pstrągi. Myślałem o uzbrojeniu jednej wędki w przelotki wg tej koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Co stoi na przeszkodzie ? Jeżeli tak mocno łowisz to stożek 25H,12H,5,5H oraz 4,5KB a teszta 4,5 KT szczyt 4,5 LG w sicach i sprawa załatwiona. Edytowane 2 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 No właśnie zastanawiałem się tak teoretycznie, czy średnica żyłki (dość gruba) nie będzie miała dużego wpływu na zasięg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Jestem już po wystarczająco długich testach systemu KR aby podparty praktyką porównać zarówno "stare" uzbrojenie kija w systemie NC na przelotkach Y,V,L oraz V,L do systemu KR.Otóż przezbroiłem dwa kijaszki Drop Shot Multispin CMW oraz bardziej znany na rynku polskim świetny sandaczowy MHX P 904-2 . Wymieniając komplet przelotek otrzymałem całkowicie inne produkty. Z czystym sumieniem mogę polecić nowy system KR ponieważ osiągi rzutowe, lekkość ,szybkość oraz waga ,czas reakcji szczytówki i piękny rozkład naprężeń są niesamowite i dużo lepsze w systemie KR niż ubranym tradycyjnie 30Y,16Y,10Y,8V(YL)reszta 7,6Llub ,55L. Bardzo ciężko zbroić kij P 904-2 MHX ponieważ blank zachowuje się tak jak wklejka i pracuje intensywnie pierwsze 60 cm toteż tą sekcje kija trzeba trochę "zagęścić" W systemie KR odbyło się bez problemów i kij zachował swoją ciętość i lekkość ,wcześniej aby to osiągnąć widoczne były szkodliwe kąty.Dwa całkiem "nowe produkty" Stożek ustawiony na czterech przelotkach 25H,12H,5,5H, i 4,5KB jako Choker Stożek Choker Tunel i TipTop -banalnie proste i bardzo skuteczne. Oba kije otrzymały po dwie przelotki więcej .Nie tylko kije nie "przybrały na wadze" ale znacznie się odchudziły a punkty wyważenia przesunęły się bardziej "do tyłu" przez co operowanie idealnie wyważonymi wędkami sprawia większą przyjemność. Edytowane 9 Listopada 2012 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Super kijki Ja tylko czekam na paczuszke z KH i zabawa sie zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 A dla mnie to żaden szał. Nic nie jest, ani nie było nie znane, ani opisane wcześniej i do zrobienia dotychczas. Fuji robi sprzedaż i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) A dla mnie to żaden szał. Nic nie jest, ani nie było nie znane, ani opisane wcześniej i do zrobienia dotychczas. Fuji robi sprzedaż i tyle.Pewnie że Fuji robi to na sprzedaż a nie charytatywnie Nie jest to też żaden szał , są to tylko przelotki i nic więcej , może trochę lepsze niż poprzedniczki ale tak to już jest że rzeczy gorsze wypierane są przez lepsze i nic na to nie poradzimy. Wyjątkiem są łowne gumy które zastępowane są gorszymi a może po prostu ryb już mniej Myślę że tymi stwierdzeniami usuwasz swój dysonans poznawczy a moim zdaniem można przezbroić kijaszek i samemu się przekonać.Środkowej części twojej wypowiedzi nie zrozumiałem , jest dla mnie bardzo zawiła.Widziałem już w sprzedaży przelotki na stopkach wykonanych w wysoko modułowego grafitu i wcale nie daje się zwariować , taka kolej rzeczy. Jak popatrzę na kołowrotki z przed lat 15 to taka Stella ważyła ponad 400 gram i jak komuś leży w ręku to nowej sobie nie kupi i chyba tak jest zdrowiej a dla mnie ta nowa 2010 ważąca 270 gram to jest szał i nie musi być szałem dla kogoś innego.Pozdrawiam Edytowane 9 Listopada 2012 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi