Skocz do zawartości

Nowe Przelotki Fuji KR ! New Concept System Guide

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwości dobrania odpowiedniego uzbrojenia jest bardzo dużo np .robiąc blank pod korbę 4000 poczynając od najgrubszego 25H,12H,8M,7L,3x6KT TipTop6 do 25H,12H,7M,6L,3x4,5KT TipTop 4,5 mając idealny stożek i system optymalnie dobrany, lekki i stabilny  a więc czego można chcieć więcej .Fuji zrobiło doskonały system i zapełniło lukę bo wcześniejszy KR był trochę niedopracowany i niepełny.Brakowało przelotek do blanków klasy M,MH i H

Porównując to do starego systemu trzeba by zacząć 30,20,12 Y lub cieniutko ..30,16,10 Y więc chyba nie ma co porównywać  :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Przejście z 6L na 4,5KT chyba (wyłącznie) optycznie trochę dyskusyjne - nie wiem, czy tam nie powstanie taki schodek. Z 12 na 7 też dość ostro, podobnie, jak z 10 na 5,5. Muszę się przyzwyczaić  :)  Ale generalnie wygląda to bardzo ciekawie. Cały czas się zastanawiam, jak to jest, że wiodący producent tak późno wszedł w "szybkie" stożki?...

Przejście z 6L na 4,5KT chyba (wyłącznie) optycznie trochę dyskusyjne - nie wiem, czy tam nie powstanie taki schodek. Z 12 na 7 też dość ostro, podobnie, jak z 10 na 5,5. Muszę się przyzwyczaić   :)  Ale generalnie wygląda to bardzo ciekawie. Cały czas się zastanawiam, jak to jest, że wiodący producent tak późno wszedł w "szybkie" stożki?...

Polscy i amerykańscy oraz inni prywatni rodbuildingerzy go nauczyli bo to co "zalecała" wcześniej Fuji to była przyciężkawa "kicha". Myślę że różne udane eksperymenty prywatnych składaczy tu zaowocowały i ktoś poszedł po rozum do głowy i wyprodukował w końcu to co potrzebne .

Edytowane przez mrWhite7

Miałem w planach swoją jerkówe z CTS-a 30lb uzbroić konwencjonalnie a tu new concept się napatoczył :-) No cóż spróbujemy ... :-) Trzeba poczekać na chłopaków z BRC, bo ponoć mają mieć za niedługo całą rozmiarówkę. @mrWhite7 pocieszę Cię w Polskich sklepach nawet nie skompletujesz całego zestawu póki co :-(

Miałem w planach swoją jerkówe z CTS-a 30lb uzbroić konwencjonalnie a tu new concept się napatoczył :-) No cóż spróbujemy ... :-) Trzeba poczekać na chłopaków z BRC, bo ponoć mają mieć za niedługo całą rozmiarówkę. @mrWhite7 pocieszę Cię w Polskich sklepach nawet nie skompletujesz całego zestawu póki co :-(

Z tego co wiem to pan Ireneusz Matuszewski z Fishing Center zbroi blanki w system Fuji KR, więc pewnie tych nowości nie przegapi i na pewno nowe przelotki znajdą się w ofercie pracowni pana Irka .Pan Irek przeprowadzał testy z tym uzbrojeniem i był pierwszym który dostrzegł kożyści nowego systemu i o ile mnie pamięć nie myli to wtedy nie było BRC :) sądzę że Fishing Cernter to jedyna pracownia i dystrybutor który jest w temacie Fuji KR bardzo dobrze zorientowany.

Zainteresowanych odsyłam

http://www.fishingcenter.com.pl/przelotki_fuji.php

No i brakuje właśnie wszędzie KB5,5 i KW5,5 nawet w FC.

Wymienione przelotki KB 5,5 to oferta na 2013 nie ma ich w Europie, więc troszkę jeszcze poczekamy KW 5,5 chyba wogóle nie było takich w ofercie kiedykolwiek ale mogę się mylić nie interesowałem się nimi i zresztą to nie system KR .W Niemczech też asortyment niepełny , brakuje 4KB i Topów , ale trzeba "cisnąć" pana Irka więc jak będzie zapotrzebowanie to i przelotki się znajdą 

tak 5,5 nie było były tylko 4,5. Swoją drogą to ciekawe na ile instalując "konwencjonalne" przelotki a KR concept zyskuje się na pozostaniu pierwotnej akcji blanku

Przeczytaj dokładnie wątek wpadnij na stronkę Fishing Center a znajdziesz odpowiedzi 

A teraz powiedzcie mi czy takie coś co oferuje system KR czy KL nie jest osiągalne przy użyciu zwykłych Y? uważam, że da się osiągnąć to samo nie płacąc 50% więcej za przelotki w innych ramkach do tego podejrzewam że będzie porównywalnie lekko na szczycie.

jaki problem zamiast tak jak w systemie KR tzn przy użyciu Y'greków z trzech przelotek zrobić szybki stożek a potem np 4-5 szt L'ek w rozmiarze np5- efekt ten sam tylko taniej bo nie płacimy za NOWOŚĆ!

Co do porównania wagi Y z KL przez Pana Irka to jak dla mnie jest to chłit maketindodi. zważył po 5 przelotek ale w KL-H malutkie w rozmiarze 4,5 a w systemie z Y użyte są przelotki typu L o 2-3numery większe(5,5-6-7!) a na dodatek ogromna 08L!

http://www.fishingcenter.com.pl/caly_nius.php?id=2012-11-12_nowe_przelotki_klh_i_nowa_koncepcja_zbrojenia_fuji&folder=artykuly&url=/artykuly.php

można by to było porównywać jakby było podobnie zbrojone a jak dla mnie to porównanie nie jest miarodajne.

Widziałem kij spod ręki @krzyśka uzbrojony w podobnej koncepcji ale przy użyciu "starego typu" przelotek. zamontowane były dwa Y'greki a potem do samego szczytu malutkie L'ki-efekt ten sam a taniej 50%

Co do porównania wagi Y z KL przez Pana Irka to jak dla mnie jest to chłit maketindodi. zważył po 5 przelotek ale w KL-H malutkie w rozmiarze 4,5 a w systemie z Y użyte są przelotki typu L o 2-3numery większe(5,5-6-7!) a na dodatek ogromna 08L!

http://www.fishingcenter.com.pl/caly_nius.php?id=2012-11-12_nowe_przelotki_klh_i_nowa_koncepcja_zbrojenia_fuji&folder=artykuly&url=/artykuly.php

Tam nie ma L8 tylko Y8l :)

Paweł z tymi 50 % ceny to chyba troszkę przesadziłeś ^_^ Sam wiesz jak to jest z nowościami ... każdego trochę kuszą. Mam nadzieję że @krzysiek zgodzi się na uzbrojenie MHX'a dla mnie w te KL-H i wtedy może uda się wziąć oba blanki MHX P844-2 nad wodę i zrobić test porównawczy KL- H ze standardowymi y-kami.

Co sądzisz o pomyśle?

pzdr,

Jacek

dlatego pisałem, że koncepcja nie jest nowa i tak naprawdę nowy jest tylko design

co do cen to ja nie widzę jakiejś strasznej różnicy (Ti), aczkolwiek miały być wszystkie kombinacje dostępne

a z tym FC to po protu śmierdzi mi to kryptoreklamą i tyle, od kiedy to pracownia korzystająca od zawsze z gotowych rozwiązań Guru Fuji ma być wyznacznikiem wiedzy i kształtować ceny

powtórzę, że zamawiając w Japonii po cenach KATALOGOWYCH oszczędza się 50-60% !, które jest nawet wliczając koszty podatku, cła i transportu marżą sprzedawców w PL i jest lichwiarska

ps. zamówiłem właśnie kolejny set KR pod cast - zapłaciłem za Ti-SIC 214zł za komplet !!!

Edytowane przez bazyloss

Cały czas zachęcam do przeprowadzania testów , sam takie zrobiłem i mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć że system KR jest lepszy niż stary NGC a więc Y,V,L , załączam profesjonalne porównanie w którym  porównano 9 aspektów i aż w 8 system KR okazał się lepszy od NGC a w 3 aspektach okazał się lepszy od tradycyjnego zbrojenia na długim stożku od otwierającej do topowej .Potwierdzają to także prywatni uczestnicy Forum , a cena no cóż ....za lepsze płaci się więcej i tak powinno być.

\krconcept1.jpg

Edytowane przez mrWhite7

dlatego pisałem, że koncepcja nie jest nowa i tak naprawdę nowy jest tylko design

Koncepcja stożka oraz tunelu prowadzącego może nie jest nowa ale komponenty użyte (w tym wypadku przelotki KR) różnią się zdecydowanie od poprzednich i nie chodzi o Design .Wszystko jest przemyślane i dopracowane , wcześniej funkcjonowało to inacze,j po prostu mieliśmy kilka rodzaji przelotek z których badzo dowolnie układało się stożek i tunel , teraz jest to ujęte w jeden SYSTEM i perfekcyjnie dopracowane. Dodam że stwierdzenie "śmierdzi kryptoreklamą" jest nadużyciem ,po prostu pan Irek pierwszy zaczął montować te przelotki na swoich wyrobach , więc ma na tym polu największe doświadczenie. Osobiście pana Irka nie znam , kupwałem u nich chyba z dwa blanki i to cała nasza znajomość ,rozmawiałem także telefoniczxnie i mogę tylko powiedzieć że jest bardzo miłym i kompetentnym człowiekiem. Dodam także że nie mam interesu aby kogokolwiek reklamować w odrużnieniu do innych forumowiczów którzy prawie w każdym wątku robią nachalną klakę jakiejś nowopowstałej pracowni .

Dodam jeszcze że kupowanie w Polsce przelotek to bardzo droga zabawa bo np. w Niemczech przelotka KLSG-H 25 a więc pierścień SiC kosztuje 12,20 Euro a w Polsce niestety 80 zl około 19-20 euro w zależności od kursu  a więc ponad 1/3 drożej co moim zdaniem jest chore i niczym nie wytłumaczone bo zakładam że cło jest podone (UE)

Edytowane przez mrWhite7

Panowie, nie ma sensu się tu denerwować, w końcu to po prostu przelotki. Jak każda nowość budzą sporo kontrowersji i jestem pewny że znajdą zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. A  co do reklam to mamy je na każdym kroku i przestałem się już nimi przejmować - choć w przypadku Fishing Center nie zauważam jakieś mega napastliwej kampanii.

J.

powtórzę, że zamawiając w Japonii po cenach KATALOGOWYCH oszczędza się 50-60% !, które jest nawet wliczając koszty podatku, cła i transportu marżą sprzedawców w PL i jest lichwiarska

ps. zamówiłem właśnie kolejny set KR pod cast - zapłaciłem za Ti-SIC 214zł za komplet !!!

Czy możesz podlinkować sklep w którym kupowałeś?