paawelek83 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 poproszę i ja linka na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Paweł z tymi 50 % ceny to chyba troszkę przesadziłeś Sam wiesz jak to jest z nowościami ... każdego trochę kuszą. Mam nadzieję że @krzysiek zgodzi się na uzbrojenie MHX'a dla mnie w te KL-H i wtedy może uda się wziąć oba blanki MHX P844-2 nad wodę i zrobić test porównawczy KL- H ze standardowymi y-kami.Co sądzisz o pomyśle?pzdr,Jacek Jacku jeszcze nie mam uzbrojonego MHX'a ale na początek sezonu na pewno będzie. jeszcze nie wiem w jakiej koncepcji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 @Kamil i ja przyłączę się do prośby o link to tego sklepu z tanią japońszczyzną , z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 @Kamil i ja przyłączę się do prośby o link to tego sklepu z tanią japońszczyzną , z góry dziękujęTo proponuję aby @Kamil wstawił tutaj linka a nie na priv ,niech zainteresowani skożystają , chętnie się przyłącze bo na nowe przelotki przyjdziec jeszcze poczekać a w Japan może będzie szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 kupuję u kolesia, który nie ma w ofercie Fuji, ja u niego kupuje kołowrotki, plecionki itp. Kiedyś spytałem czy może mi załatwić jakieś produkty Fuji i dostałem odpowiedź, że ewentualnie może mi sprowadzić z Matagi po cenach katalogowych, bo nie ma u nich rabatu i tak stałem się właścicielem kilku setów przelotek i dwóch uchwytów Matagi. za jeden z nich zapłaciłem 150zł - w PL Panowie chcieli 320zł. Firma to http://marunouchishop.com/index2.html, więc dalej już nie szukałem bo ceny katalogowe (plik pdf) są i tak bardzo atrakcyjne zwłaszcza, że łącze sobie zazwyczaj z wysyłką jakiejś plecionki itp. ale widziałem przypadkowo, że na Rakuten sprzedają, a i Ogawa z Plata też kiedyś mi podobnie odpisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Od dluzszego czasu sledze ten watek. Ciekawie prezentuja sie te rysunki.Szczegolnie ten pierscien w ktorym "K" system we wszystkim jest optymalny a poprzednie rozwiazania przegrywaja na kazdym polu Od kilkunastu lat posluguje sie niemal wylacznie wedkami wykonanymi przez polskich rodbuilderow.Ewolucja odnosnie stosowanych przelotek jest widoczna...Wedzisk sam nie buduje. Buduje mi je moj Kolega.Mialem sporo wedek na Fuji SIC, Fuji Hardloy, Alconite, Pac Bay SiC itd. itpRozne to byly kije, roznie uzbrojone. Z roznymi stozkami. Nigdy tego nie analizowalem - interesowal mnie efekt i na drugim miejscu wyglad. Po przezbrojeniu kija 260 cm 12 lb fast z Fuji alconite na PB Minima TiCH moge stwierdzic ze kazda nastepna wedke o mocy ML lub M bede mial zbudowana na tych przelotkach.Czy je ulozy w dluzszym stozku, czy krotszym czy w ostro krotkim - zostawiam ta decyzje Zbrojmistrzowi. Przelotki "K" mi sie nie podobaja - i to dla mnie wyklucza ich zastosowanie na wedkach, ktorymi lowie.Tak jak nie krece czerwonymi kolowrotkami i nie mam split gripow w wedkach.Nie wiem na czym ma polegac "systemowosc" i "doskonalosc" akurat tych ramek, ktore teraz Fuji mowi ze sa we wszystkim lepsze niz poprzednie ich produkty.Ktore to cechy sprawiaja ze efekt osiagany na ramkach K jest nieosiagalny na innych - np na minimach.Wszystko wskazuje na to, ze nie bedzie mi dane sie przekonac. Bo zadnej wedki na przelotkach K nie planuje posiadac.Cos sprzedawac trzeba (z punktu widzenia producenta), cos "wymyslac" trzeba (z punktu widzenia dzialow rozwoju i marketingu producenta). Czy to "cos" kupowac trzeba to cale szczescie mozemy sami zdecydowac .Moze wedkarsko nie jestem tak zaawansowany by poczuc roznice braku przelotek K i po prostu w swojej blogiej nieumiejetnosci potrafie miec wielka radosc z lowienia kijem na minimach.Dodam tylko,ze gdy widze ceny jakie podawane sa przy tej nowosci - to szczerze powiem ze chce mi sie z politowaniem tylko zasmiac pod nosem.Komplet minim, tych "czarnych", to max 150 pln + szczytowa Fuji FST (25-30).Tyle z mojej strony.Ale watek bede nadal sledzil. W koncu alfabet nie konczy sie na "K". Jeszcze troche mozna nowych ramek powymyslac i te fajne grafiki porobic Pozdrawiam Guzu p.s. w najblizszym czasie wzbogaca moj arsenal 2x SC V Salmon Steelhead, na minimach. Zainteresowanych zaprosze do watku Kolegi @yglo pod koniec tego miesiaca Edytowane 5 Lutego 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Od dluzszego czasu sledze ten watek. Ciekawie prezentuja sie te rysunki.Szczegolnie ten pierscien w ktorym "K" system we wszystkim jest optymalny a poprzednie rozwiazania przegrywaja na kazdym polu Od kilkunastu lat posluguje sie niemal wylacznie wedkami wykonanymi przez polskich rodbuilderow.Ewolucja odnosnie stosowanych przelotek jest widoczna... Wedzisk sam nie buduje. Buduje mi je moj Kolega.Mialem sporo wedek na Fuji SIC, Fuji Hardloy, Alconite, Pac Bay SiC itd. itpRozne to byly kije, roznie uzbrojone. Z roznymi stozkami. Nigdy tego nie analizowalem - interesowal mnie efekt i na drugim miejscu wyglad. Po przezbrojeniu kija 260 cm 12 lb fast z Fuji alconite na PB Minima TiCH moge stwierdzic ze kazda nastepna wedke o mocy ML lub M bede mial zbudowana na tych przelotkach.Czy je ulozy w dluzszym stozku, czy krotszym czy w ostro krotkim - zostawiam ta decyzje Zbrojmistrzowi. Przelotki "K" mi sie nie podobaja - i to dla mnie wyklucza ich zastosowanie na wedkach, ktorymi lowie.Tak jak nie krece czerwonymi kolowrotkami i nie mam split gripow w wedkach.Nie wiem na czym ma polegac "systemowosc" i "doskonalosc" akurat tych ramek, ktore teraz Fuji mowi ze sa we wszystkim lepsze niz poprzednie ich produkty.Ktore to cechy sprawiaja ze efekt osiagany na ramkach K jest nieosiagalny na innych - np na minimach.Wszystko wskazuje na to, ze nie bedzie mi dane sie przekonac. Bo zadnej wedki na przelotkach K nie planuje posiadac.Cos sprzedawac trzeba (z punktu widzenia producenta), cos "wymyslac" trzeba (z punktu widzenia dzialow rozwoju i marketingu producenta). Czy to "cos" kupowac trzeba to cale szczescie mozemy sami zdecydowac .Moze wedkarsko nie jestem tak zaawansowany by poczuc roznice braku przelotek K i po prostu w swojej blogiej nieumiejetnosci potrafie miec wielka radosc z lowienia kijem na minimach.Dodam tylko,ze gdy widze ceny jakie podawane sa przy tej nowosci - to szczerze powiem ze chce mi sie z politowaniem tylko zasmiac pod nosem.Komplet minim, tych "czarnych", to max 150 pln + szczytowa Fuji FST (25-30).Tyle z mojej strony.Ale watek bede nadal sledzil. W koncu alfabet nie konczy sie na "K". Jeszcze troche mozna nowych ramek powymyslac i te fajne grafiki porobic Pozdrawiam Guzu p.s. w najblizszym czasie wzbogaca moj arsenal 2x SC V Salmon Steelhead, na minimach. Zainteresowanych zaprosze do watku Kolegi @yglo pod koniec tego miesiaca Bardzo ładnie opisałeś tu siebie że nie lubisz, nie założysz, nie wiesz , że nie będziesz ....itp itd tylko w takim razie po co tu wypisujesz takie rzeczy które absolutnie nic nie wnoszą, a jedynym kryterium oceniającym przelotki K w twoich oczach jest ich wygląd i nic poza tym .Zapewniam cię że istnieją inni forumowicze którzy kręcą czerwonymi kołowrotkami ,używają lekkich splitów a kije mają uzbrojone w systemie KR i o czym to świadczy ? chyba tylko o tym że nie są "ciaśni" i są otwarci na coś innego niż ty. No może wniosłeś do wątku tylko taką wiedzę że jesteś człowiekiem bardzo konserwatywnym i bardzo zamkniętym na jakieś nowe tędy. Ja z kolei myślę że przelotki KR nie są lekarstwem i "jedyną słuszną drogą" a tylko może bardzo dobrą alternatywą i wcale nie polega to na wymyślaniu nowych ramek i porobieniu fajnych grafik bo tak czy inaczej wszystko zweryfikuje pobyt nad wodą a tego żadne grafiki nie zastąpią. Swojego lekkiego spinna okoniowego zamierzam uzbroić w minimy , bo uważam że będzie to lepsze rozwiązanie niż KR , bo minimy wydają mi się lżejsze i bardziej pasują do charakteru i przeznaczenia kija i o czym to świadczy ? Sumową Xzorgę będę robił w tradycyjnym stożku na ciężkich dwu stopkowych MN i co z tego ? Jak czytam takie posty jak ten w twoim stylu to też się śmieje z politowaniem ale tylko powód jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Napisalem to tylko i wylacznie po to by po 7 stronach watku, ktorego jestes wodzirejem, osoby czytajace go nie odniosly wrazenia, ze jak nie przeloza lekkich spinnow na "K" to przegraly. A takie wrazenie mozna odniesc.Nie wiem co sprawia, ze masz tak wielka motywacje w gloryfikowaniu przelotek "K". Pewnie jest to zdrowy entuzjazm. Chwala Ci za to.Milego okoniowania, sumowania i jakie tam jeszcze wedkarstwo uprawiasz. Szczerze..Bo rodubiliding czy inny -building, majsterkowanie itd itp to nie jest wedkarstwo. A ma tylko wedkarstwu sluzyc. Warto o tym pamietac w te jakze ciezkie zimowe wieczory.Pozdrawiam Guzu Edytowane 5 Lutego 2013 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Napisalem to tylko i wylacznie po to by po 7 stronach watku, ktorego jestes wodzirejem, osoby czytajace go nie odniosly wrazenia, ze jak nie przeloza lekkich spinnow na "K" to przegraly. A takie wrazenie mozna odniesc.Nie wiem co sprawia, ze masz tak wielka motywacje w gloryfikowaniu przelotek "K". Pewnie jest to zdrowy entuzjazm. Chwala Ci za to.Milego okoniowania, sumowania i jakie tam jeszcze wedkarstwo uprawiasz. Szczerze..Bo rodubiliding czy inny -building, majsterkowanie itd itp to nie jest wedkarstwo. A ma tylko wedkarstwu sluzyc. Warto o tym pamietac w te jakze ciezkie zimowe wieczory. Pozdrawiam GuzuKilkakrotnie napisałem wprost że nowy system przelotek jest tylko i wyłącznie ciekawą alternatywą godną rozważenia i nic poza tym . Motywacja ? ,nie mam żadnej motywacji poza tą że warto coś opisać czego się spróbowało i co zdało egzamin , no może też motywuje mnie przekonanie do takich koncepcji ludzi "co to czerwonego kołowrotka nie założą choćby był technicznie i technologicznie najbardziej zaawansowaną konstrukcją ale jego wadą jest czerwony kolor ,splitgripa też nie użyją chociaż ciężar kija uniemożliwia swobodne prowadzenie przynęty, przelotek KR nie założą bo jedyną ich wadą jest to że są brzydkie " słowem przekonanie ludzi bardzo zamkniętych "ciasnych" i w pewnym stopniu zaimpregnowanych. Piszesz że nie przekonują cię wykresy fajne graficznie ale za tymi wykresami są dziesiątki ,setki godzin testów obliczeń ,doświadczeń i Bóg wie czego jeszcze aby odbiorców czyli nas wędkarzy uszczęśliwić dobrym produktem a tu przychodzi pan Guzu i ignoruje to wszystko stwierdzeniem że "Jeszcze troche mozna nowych ramek powymyslac i te fajne grafiki porobic" Każdy ma swoje postrzeganie wędkarstwa i chyba jedyną słuszną rzecz którą napisałeś to ta że mamy swobodny wybór .Ja twój wybór co do split gipa ,czerwonych kołowrotków oraz fobi do przelotek KR staram się zrozumieć i w zasadzie nie interesuje mnie jak łowisz i na jaki sprzęt, więc respektuj też inne wybory pozostałych forumowiczów a nie "jedynie słusznymi stwierdzeniami" bez jakichkolwiek merytorycznych podstaw dyskredytujesz to wszystko .Piszesz że "Cos sprzedawac trzeba (z punktu widzenia producenta), cos "wymyslac" trzeba (z punktu widzenia dzialow rozwoju i marketingu producenta)." oczywiście że trzeba , ale nie pomyślałeś że PacBay kiedyś tam wprowadzając na rynek Minimy był narażony na właśnie takie opinie ludzi "zaimpregnowanych " wszędzie wietrzących marketing i chęć wydrenowania naszych kieszeni ,chyba to jakieś chore jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Minimy slabo drenuja kieszen. Szczegolnie w porownaniu z "K". Tyle w tej kwestii. Dobry klimat w watku stworzyles przywolujac do porzadku, i to kilka razy kolege, ktory pisal ze Kawalec juz tak od dawna buduje wedki.Ale nie - NIE BUDUJE - bo musza byc przelotki "K" Bo to "system", bo to "doskonale"... Z Twoich postow widac ze jestes fanatykiem przelotek "K" a nie propagatorem ich jako "alternatywy". Twoja reakcja na moj wpis tylko to potwierdza.Nic mi do tego - ja tez jestem fanatykiem w wielu kwestiach. Dobrze mi z tym. TTaka rada, bedziesz sie lepiej czul ze swoim fanatyzmem : nie wskakuj, przy takich postach jak moj, w skore owieczki, gdy jestes tu pierwszym naganiaczem takich wlasnie owieczek Pozdrawiam i powodzenia nad woda Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Robi się delikatnie duszno, pax między Chrześcijany Panowie, ja myślę, że wygrywa tu pewna koncepcja, a mianowicie taka, że nie ma jedynie słusznych koncepcji. Wszystko wskazuje na to, że postawą właściwą dla rozwoju rodbuildingu (i nie tylko) jest kontestacja podążania utartemi szlakami. To jak ze stosowaniem new conceptu z rozpaczliwą konsekwencją w zachowaniu wzorcowych odległości pomiędzy przelotkami lub ze stosowaniem spacingów fabrycznych. Z równym powodzeniem mógłby blanki zbroić średnio inteligentny szympans. Zbrojenie wędki to dość prosty proces, jak się wie, co konkretnie chce się osiągnąć i nie ogranicza się (z konieczności) do wirtualnych spacingów, bo komponenty trzeba ściągnąć z Japonii, czy innego Mudhole’a. Mamy raptem kilka zmiennych:- masę przelotek (dopasowaną do długości, materiału i klasy blanku),- rozmiar ringów (rodzaj linki, klasa kija, zastosowanie letnie/zimowe, rozmiar kołowrotka)- wysokość przelotek (rozmiar kołowrotka, kąt nachylenia osi podłużnej kołowrotka do osi blanku)- wzajemne rozmieszczenie przelotek (ugięcie). Wystarczy określić parametry zbrojenia w powyższych obszarach, zastanowić się, jak „szybki” ma być stożek (czyli na ilu przelotkach go zbudować – trzech? czterech? pięciu? i uzbrojenie kija niejako „zrobi się” samo, będzie wynikową. Jeżeli ktoś się pozbędzie uprzedzeń i dostanie po kilkadziesiąt przelotek każdego rodzaju, każdego producenta, to osiągnie efekt porównywalny z najbardziej wysublimowanymi „X”-conceptami, a w każdym razie – świadomy. Mam na myśli to, że osiągnie poprawny +/- współśrodkowy stożek, z przelotką wejściową dobraną do kołowrotka, o rozsądnej masie, który umożliwia blankowi wyginanie się w możliwie naturalny sposób. A to, czy powinny to być Pac Baye, AmTacki, czy Fuji – de gustibus… Nie róbmy tu kolejnej dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia, nad Świętami Wielkiej Nocy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Robi się delikatnie duszno, pax między Chrześcijany Panowie, ja myślę, że wygrywa tu pewna koncepcja, a mianowicie taka, że nie ma jedynie słusznych koncepcji. Wszystko wskazuje na to, że postawą właściwą dla rozwoju rodbuildingu (i nie tylko) jest kontestacja podążania utartemi szlakami. To jak ze stosowaniem new conceptu z rozpaczliwą konsekwencją w zachowaniu wzorcowych odległości pomiędzy przelotkami lub ze stosowaniem spacingów fabrycznych. Z równym powodzeniem mógłby blanki zbroić średnio inteligentny szympans. Zbrojenie wędki to dość prosty proces, jak się wie, co konkretnie chce się osiągnąć i nie ogranicza się (z konieczności) do wirtualnych spacingów, bo komponenty trzeba ściągnąć z Japonii, czy innego Mudhole’a. Mamy raptem kilka zmiennych:- masę przelotek (dopasowaną do długości, materiału i klasy blanku),- rozmiar ringów (rodzaj linki, klasa kija, zastosowanie letnie/zimowe, rozmiar kołowrotka)- wysokość przelotek (rozmiar kołowrotka, kąt nachylenia osi podłużnej kołowrotka do osi blanku)- wzajemne rozmieszczenie przelotek (ugięcie). Wystarczy określić parametry zbrojenia w powyższych obszarach, zastanowić się, jak „szybki” ma być stożek (czyli na ilu przelotkach go zbudować – trzech? czterech? pięciu? i uzbrojenie kija niejako „zrobi się” samo, będzie wynikową. Jeżeli ktoś się pozbędzie uprzedzeń i dostanie po kilkadziesiąt przelotek każdego rodzaju, każdego producenta, to osiągnie efekt porównywalny z najbardziej wysublimowanymi „X”-conceptami, a w każdym razie – świadomy. Mam na myśli to, że osiągnie poprawny +/- współśrodkowy stożek, z przelotką wejściową dobraną do kołowrotka, o rozsądnej masie, który umożliwia blankowi wyginanie się w możliwie naturalny sposób. A to, czy powinny to być Pac Baye, AmTacki, czy Fuji – de gustibus… Nie róbmy tu kolejnej dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia, nad Świętami Wielkiej Nocy. Ejmen I proponuję rozejm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) oprócz tego, że Kawalec zbroi wg K-R tylko bez takiej nazwy od lat chyba nastu Może koncepcyjnie, ale chyba nie jako standard, przynajmniej kiedyś: http://jerkbait.pl/topic/20985-sprzedam-talon-275-cm-2-10-gr/ Tak, czy siak - postawa godna naśladowania, szczególnie w projektach komercyjnych. Bo na własny użytek można stosować nawet rozwiązania kompletnie od czapy - poziom tolerancji własnych baboli jest jakby większy Edytowane 5 Lutego 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 oczywiście koncepcyjnie, bo nikt tak nie chciał bojąc się, że to nie będzie latać ale np UL na Minimach to już praktycznie w standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 To już kwestia tego, czy ktoś ma wystarczający przerób i ochotę, żeby zainwestować w hardware i uzbroić te same blanki w róznych wariantach, a następnie zrobić w miarę obiektywne testy (z typowymi linkami, w różnych zakresach cw. i z przynętami o zróżnicowanej lotności). Konia z rzędem za taki test made in Poland. Raczej powinno to dotyczyć wędzisk dalekosieżnych i co najwyżej średnio lotnych wabi - tak na logikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Dzięki Krzysiek bardzo ładnie to wytłumaczyłeś bo skala uprzedzenia do przelotek KR jest wręcz niepojęta i jak trafnie zauważyłeś nie ma "jedynie słusznej koncepcji "i niech tak pozostanie.Dziwią także ataki jeżeli chodzi o ceny tych wyrobów a więc dla porównania 30Y Sic Fuji kosztuje 13,50 odpowiednik Sic KR 12,20 odpowiednik NGC Fuji Concept SiC KLSG30J 13,80 ceny w euro. Wyroby PacBay średnio o 1/2 tańsze więc jeżeli ktoś decyduje się na Fuji zapłaci więcej , zawsze tak było i nie twórzmy mitów o jakiś kosmicznych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Ataki maja to do siebie, ze bardzo czesto dziwia broniacych sie a czasami wrecz zaskakuja (tychze obroncow) ! Jakbys kiedys chcial zbudowac wedke na minimach, wspominales cos o okoniowce... To po przyjacielsku polecam bys zapoznal sie ze sklepem pod adresem :www.tackle24.de (chyba nie znasz, wnioskuje z cen przelotek jakie podajesz powyzej).W tym sklepie przelotka Pac Bay minima Ti Ch VS30 o symbolu CSV4CG30 kosztuje 5,40 €, a do Hamburga pewnie tanio wysla. Pozdrawiam Guzu Edytowane 5 Lutego 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Panowie te przelotki KR wprowadziły do wątku jakieś dziwne spięcia. Zaczynam się zastawiać nad zbrojeniem mhx'a w ten system, bo co jeśli przyniosę kij tak uzbrojony do domu a zła energia przelotek spowoduje groźne spięcia z małżonką :lol: I tak każdy zbroi kije według uwłasnych upodobań i chyba tylko dlatego instytucja rodbuildingu ma prawo istnienia i daje nam (odbiorcom) tyle radości. Jeśli na rynku byłaby tylko jedna słuszna koncepcja to wszyscy kupowaliby kije seryjne.Pzdr,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 ja zbroje głównie w Ti, wiec cena ta sama, wizualnie mi się podobają, prostota rozwiązania też, zarówno w spinn i cast i tak jak pisałem będę na pewno część tak zbroił (choć nowego Seekera mam na TiCH) nie podoba mi się tylko jakiś dziwny kontekst tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Dlatego trzeba z klimatem wątku wrócić do sytuacji z pierwszych stron i zapomnieć o niepotrzebnych sporach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Mi tez sie nie podoba - dlatego zabralem glos w watku .Z mojej strony wiecej "atakow" nie bedzie. Zostawiam Mr White z jego "K systemem" i ewangelizacja, ktora tu prowadzi. PozdrawiamGuzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Ataki maja to do siebie, ze bardzo czesto dziwia broniacych sie a czasami wrecz zaskakuja (tychze obroncow) ! Jakbys kiedys chcial zbudowac wedke na minimach, wspominales cos o okoniowce... To po przyjacielsku polecam bys zapoznal sie ze sklepem pod adresem :www.tackle24.de (chyba nie znasz, wnioskuje z cen przelotek jakie podajesz powyzej).W tym sklepie przelotka Pac Bay minima Ti Ch Y30 kosztuje 5,40 €, a do Hamburga pewnie tanio wysla. Pozdrawiam GuzuPodałem ceny Fuji właśnie z tego sklepu i robię tam zakupy więc polecać nie musisz , ja ten sklep polecałem ale w innych wątkach, bo sklep godny polecenia rzetelny i bardzo szybki , wysyłka na teren Nieniec 6,40 .Naganiaczem ani fundamentalistą czy innym fanatykiem nie jestem i w zależności od potrzeb szukam jak najlepszego rozwiązania. Podzielam zdanie Krzyśka że zbrojenie konkretnego blanku trzeba rozpatrzyć indywidualnie i bez uprzedzeń . Pheniksa okoniowego będę zbroił w minimy zresztą już doszły do kolegi Dąbka111 który je zorganizował, ale początkowo chciałem zrobić stożek na tytanowych minimach PacBay Titanium/Zirconia TMZG a tunel na TAC SlimSicTi-LS 4 Titanium właśnie z tego sklepu, ale w końcu padło na matchowe minimy i tichromy L które zostały sprowadzone z Jameryki. Niepotrzebne są też wszelkiego rodzaju "kwasy" oboje jesteśmy wędkarzami" i powinniśmy się szanować. Od jakiegoś czasu także montuję sobie wędki , robię to hobbystycznie i nie zarobkowo i często mam taką potrzebę że lubię się podzielić swoimi spostrzeżeniami z innymi.Nie jestem alfą i omegą i także jak czegoś nie wiem to pytam bardziej doświadczonych kolegów o zdanie (Krzysiek, Dąbek111 , to tylko przykłady)Jak cię uraziłem to sorry ale też zostałem brzydko potraktowany od fanatyków czy naganiaczy . Edytowane 5 Lutego 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 widzę, że jakoś ostatnio powymiatało je z Rakuten, ale pewnie można napisać do tych co oferują cokolwiek, dla przykładu http://global.rakuten.com/en/store/axiasports/item/jan4512101979278/ http://global.rakuten.com/en/store/axiasports/item/jan4512101979315/ przesyłka to około 40zł (registered air mail) tylko trzeba się upomnieć, aby nie wysłali przez EMS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Skopiowałem stronę 45 ,wyznaczanie stożka , czy ktoś podejmie się tłumaczenia tego tekstu ? スピニング編K ・ Rコンセプト「スピニング編」は、キャストされたラインの螺旋を複数のチョークガイドによって 速やかに、かつスムーズに収束させ、いち早く直線化させます。 そのガイド位置決定にあたっては、ラインの入射角度が急なため、ニューガイドコンセプトの二等辺三角形理論をそのまま用いること ができません。 ここに①から⑤の手順を示しましたが、最も重要なバットガイド(第1チョークガイド)とベリーガイドの位置決めには非常にデリケ ートな要素が多く、ロッドの長さやテーパーによっても変化しますので、あわせて P.46 ~の参考寸法を参照ください。①バットガイ ド( 第1チョークガイ ド) の位置を決めるRコ ンセ プト のバ ット ガイ ドは、 ライ ンス ラッ プを避 ける ための超ハ イフ レー ム型で、 リン グ位置が従来バ ット ガイ ドよ りも 高いため 、 取り付 け 位置の決め方が ニュ ーガ イドコン セプ トと 異 なり ます 。 はじ めに 、 なる べく ライ ン抵 抗を抑 える こと を 念頭に使 用ガイ ドと ガイ ド総 数を決 めます 。 つぎに、 リー ルの セン ターラ イン を真 っ直 ぐ伸 ばし てロ ッド と交 点を 作り ます 。 バッ トガ イ ドをロ ッド にあ て、 リー ル側か らテ ィッ プに向 かって ゆっ く り スライ ドさせ てい き、 やが てバ ット ガイ ドの リン グ上部が セン ターラ イン と 接し たら、 その 地点 を バッ トガ イド の位置 とし ます 。 バッ トガ イド の位置が リー ルに近す ぎる と、 飛距離低下や キャ スト 絡みが発生す る 場合が あり ます 。 逆に バッ トガ イド の位置が リー ルか ら 離れす ぎて しま うと 、 キャ スト コン トロ ールやロ ッド パワー、 フッ キン グパ ワー が低下す る 場合が あり ます 。K ・K ・ Rコンセプトバットガイド (第1チョークガイド )誰にでもできるロッドクラフトセンター ライン②ベリーガイドの位置を仮決めするトッ プガイ ドを 仮装 着し たら、 バッ トガ イド ~ トッ プガイ ド間 の おお よそ 中間に ベリ ーガ イド の位 置を 仮決め しま す。③第2・第3チョークガイドの位置を決める第1 チョ ーク ガイ ドの リン グ 中 央とベ リー ガイ ドの リン グ中 央を 結ぶ直線上に 、 第2 チョ ーク ガイ ドと 第3 チョ ーク ガイ ドを バラ ンスよ く配 置し ます 。 ※ただ し、 そ の直線が必ず しも 第 2・第 3チ ョー クガ イド それ ぞれの リン グ 中央に も 該当す ると は限 りま せん 。 急速す ぎる チョ ークは 、 飛距離低下や キャ スト 絡みの原因に なる ため 、 使用す るルア ーや ライ ン、 ロッ ドア クシ ョン に合 わせ て具 合よ くラ イン チョ ーク でき るガ イド の セレク トとレ イア ウト が重要 です 。④ティップガイドの位置を決める使用す るルア ーや ライ ン、 ロッ ドア クシ ョン を考 慮し てテ ィッ プガイ ドの リン グサ イ ズを決 めます 。 ベ リー ガイ ドか らト ッ プガイ ドに 向かい 、 だんだん 間隔が狭 くなるよ うに 各テ ィッ プガイ ド の位 置を決 めていき ます 。⑤ガイド全体のバランスを整えるすべて のガイ ド 位置がい った ん決 まったと ころ で、 ロッ ド の曲 がりや ライ ン角 度を チェ ック し、 そ れが 不自然であ ればベ リー ガイ ド の位 置を動 かし ます 。 ベ リー ガイ ドを 動か し た場合 、 それ に合わ せて 第 2・第 3チ ョー クガ イド 、 ティ ッ プガイ ド の位置 も 再修正 しま す。チョーク3個スペックバットガイド(第1チョークガイ ド)バットガイド を リール側から順に スライドさせて …第2 チョーク ガイド… リング上部が センターラインと接するところが バットガイド 位置センターラインベリーガ イド 位置の目安は バットガイド ~ トップガイド間のおおよそ中間第3 チョーク ガイド背低 ベリーガイドセンターラインとロッドの交点ティップガイドトップ ガイドチョーク3個スペックチョーク3個 + 背高ベリースペック第1チョークガイ ドバットガイド(第1チョークガイ ド)第2 チョーク ガイド第2 チョークガイドバットガイド ~ トップガイド間のおおよそ中間第3 チョーク ガイド第1チョークガイドのリング中央とベリーガ イド のリング中央を結ぶ直線第3 チョークガイド背低 ベリーガイド背高 ベリーガイドティップガイドベリーガイド(最終チョークポイント)トップ ガイドトップ ガイド※K ・ R コンセプトは ティップガイドと トップガイドが 同一リングサイズ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Przędzenia Hen Zbliżyć szybko i sprawnie "edytowany przędzenia" K · pojęcie R, co linearyzacji ssania przewodnik szybko przez wiele linii spiralnej, który obsadził. Ustalając przewodnik położenia, nie można z powodu stromy kąt padania jest linii teoretycznej jako przewodnik w Nowym koncepcji równoramiennego trójkąta. Pokazał kroki ① ⑤ stąd do przewodnika pozycjonowanie brzucha są często najważniejsze elementy bardzo delikatnej przewodnika Butt (pierwsza instrukcja jeden dławik), również zależy od długości, zwężający pręta Ponieważ znajdują się str.46 ~ wymiary referencyjny razem. Określ pozycję (1 dławik pierwszym przewodnikiem) ① przewodnika nietoperzy Rama typu dla ultra high uniknąć, wyższy niż w przypadku konwencjonalnego przewodniku nietoperzy pozycji pierścienia, prowadzącej butt koncepcji R, pozycja Dołącz linia klapsa Jak ustalić, nowa koncepcja obsługi jest inna. Masu najpierw określić całkowitą liczbę przewodników i kierować umysł, że w celu wykorzystania do wstydu, może tłumić rezystancja linii powinna być. Następnie, aby punkt należy zastąpić ją prętem prostym narzędziem Tsu Shin linii prawdziwym centrum szpuli. Przewodnik po tyłku pręta, Ki powoli przesuwając się ku końcowi z mojej strony lub z boku bębna, górny pierścień nietoperza i przewodników Te Oś Yaga zanieczyszczenia, i prowadzi się w pozycji BAT w tym punkcie. Jest przypadek, w którym pozycja bat i prowadzi z udziałem obsady zbyt blisko, upuść i odległość lotu, który występuje kołowrotek. Kiedy będziesz chciał Wazate gniazda z dala od stanowiska nietoperzy przewodnika szpuli odwrotnie, jeśli jest odlew pręt władzy i kontroli, można zmniejszyć podpinania moc. K · K · R Concept Przewodnik Bat (1 dławik pierwszym przewodnikiem) Craft Rod każdy może zrobić Center Line Aby określić położenie tymczasowego przewodnika ② Berry Top przypomnienie nosił fantazyjny strój, a następnie wstępnie ustalające położenie jagód prowadzi nas w środku pomiędzy przewodnikiem Butt - około przewodniku top. Ustaw sekund i trzy dławik przypomnienie ③ Na prostej przechodzącej przez środek pierścienia brzucha i pierścienia prowadzącego jednego centralnego ssania przewodnikiem pierwszego, zamiast bilansowania trzy umieszczone sekund i dusić dusić pierwsza instrukcja obsługi do. ※ Jednak nie, chyba że jest prosta z Ru pierścień środkowy ma również zastosowanie do danej sekundy i 3 ssania przewodnika koniecznie. Ponieważ może to spowodować utratę lub odlewane z udziałem dystans, dusić się zbyt szybko, a nie linii, jak to możliwe, gdy kreda Te Wyrównaj linię narzędzi i przynęty, wędką w użyciu że jest ważne, aby wybrać i układ prowadnicy. Pozycja instrukcji końcówki ④ Masu najpierw określić rozmiar pierścienia prowadnicy końcówki przynęty rozważa lub linii, wędką chcesz użyć. Pod górę przewodnika z jagód przewodnika, pojadę do drugiego przedziału określa położenie wierzchołka każdej prowadnicy tak Yo Naru raczej wąski stopniowo. Zrównoważyć cały przewodnik ⑤ Kiedy czekałem w decyzji nie Tsu żołądka pozycję wszystkie prowadnice, sprawdzić kąt pręta i linii がり piosenek, czy położenie prowadnicy jeśli Re ponownej jagód jest to nienaturalne do. Jeśli przesuniesz przewodnik Berry, prawidłowe re-sekund i 3-pozycyjny obsługi ssania, przewodnika, aby dopasować końcówkę niego. Trzy wąskie gardła specs Przewodnik Bat (1 Choke pierwszym przewodnikiem) Slajdów w tej kolejności od strony bat przewodnika kołowrotka ... 2 dusić pierwszy przewodnik Gdy pierścień jest w kontakcie z góry ... pozycji środkowej linii jest butt przypomnienie Center Line Przybliżona lokalizacja od Berry przewodnik przybliżeniu w połowie drogi pomiędzy przewodnikiem doczołowego - top przypomnienie 3 dusić pierwszy przewodnik Low Back Berry Przewodnik Przecięcia z osią pręta Porady Przewodnik Najlepiej przypomnienie Trzy wąskie gardła specs Berry dławić + wysoka specyfikacja trzy Chalk jeden pierwszy podręcznik Przewodnik Bat (1 Choke pierwszym przewodnikiem) 2 dusić pierwszy przewodnik 2 dusić pierwszy przewodnik Mniej więcej w połowie między przewodnikiem doczołowego - top przypomnienie 3 dusić pierwszy przewodnik Prosta przechodząca przez pierścień środkowej centralnego pierścienia pierwszego jagodowych ssania Guide 1-gie 3 dusić pierwszy przewodnik Low Back Berry Przewodnik Berry Przewodnik wysoki Porady Przewodnik Berry Przewodnik (Choke punkt końcowy) Najlepiej przypomnienie Najlepiej przypomnienie ※ K · Concept R tip top i przewodnik pierścień prowadzący sam rozmiar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi