Skocz do zawartości

Nowe Przelotki Fuji KR ! New Concept System Guide

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

@krzysiek - sliweczka zle bo za ciezko, siodelko tez zle bo nie rowno - a moze siodelko nawet lzejsze niz ten rowny lakier? No ale jakby nie patrzec zawsze mozna sie czepnac tego czy owego ... Jedni sie chwala inni, chca zainspirowac i zachecic innych ... jeszcze inni tylko krytykuja ;)

Z mojego skromnego doswiadczenia jak robie kij to sie nad nim spuszczam, dmucham i chucham - a po dwoch wyjazdach jest poobijany ... czy to sliweczka czy tez siodeleczko nie ma juz znaczenia ;)

Niestety mam to samo. Na etapie tworzenia - zachłyśnięcie samym procesem. Na etapie użytkowania - demolka.

BTW siodełko też można wyrównać. A wtedy jest mega cienko ;)

• 2 tygodnie później...

Przetłumaczyłem bo niedawało mi spokoju umiszczenie pierwszej przelotki od kołowrotka.W wiekszości wypadków zalecaja by linia osi kołowrotka przechodziła przez środek przelotki ewentualnie stykała do zewnętrznej a z tego co tu napisali to ma stykać do krawedzi bliżej blanku.

Wcześniej już sugerowałem że ta otwierająca przelotka musi być przesunięta do przodu aby stożek odsunąć od blanku a jeszcze informacja że długość  stożka ma być mniej więcej równa jak tunelu to wyznaczenie całości to robota dla dziecka :)  Zostaje kwestia wyznaczenia pozycji oraz ilości przelotek w stożku, ale to już drobnostka . Chodzi o to aby siły równomiernie się rozkładały oraz nie było złych kątów i myślę że nawet początkujący wędkorób sobie poradzi

Dzięki. Gdybyś wstawił ten dokument dzień prędzej to pewnie bym to sprawdził :) .

Ja spotkałem się z opracowaniem, w którym sugeruje się aby przedłużenie osi kołowrotka dotykało dolnej krawędzi pierwszej przelotki stożka. Podczas testów sprawdziłem, że i w tym przypadku linka nie bije o blank a zasięg jest zadowalający. Ciekawe jak położenie tej przelotki wpływa na dystans rzutowy... Sprawdzę to może przy następnym projekcie.

Wrzucam moje pomiary wagi przelotek KR - niestety nie mam wszystkich przelotek a już w szczególności nie zadowalające ilości każdej z nich by mieć dokładniejsze wyniki.

Waga użyta do pomiaru to niestety chińska tandeta, aczkolwiek z niewiadomych mi przyczyn dostałem dwie, wiec ważyłem na obu i wyciągałem średnie - często nie było to konieczne gdyż wynik był identyczne (napawa to optymizmem). 

Zrobiłem również test szczytowej przelotki która była wcześniej zważona przez Pana Ireneusza i uzyskałem identyczny wynik,więc mam nadzieje że moje pomiary nie odbiegają za wiele od prawdy.

Na rozruch przelotki szczytowe stalowa i w tytanie tej samej wielkości, obie SIC:

LGST-4.5 1.6mm           0.22g

TLGST-4.5 1.6mm          0.16g

post-48601-0-83100400-1364138602_thumb.jpgpost-48601-0-44413500-1364138613_thumb.jpg

Teraz mikro przelotki dwa rodzaje w stalowa w alconite i jeden w tytanie SIC (tych miałem po 5 stad dokładność większa):

BKTAG-4J                 0.086g
BKTAG-4.5J               0.106g

TKTSG-4J                 0.052g
post-48601-0-01152000-1364138862_thumb.jpgpost-48601-0-07171600-1364138867_thumb.jpg

Choker z większą stopką dwa stalowe alconite i jeden tytan SIC:
BKBAG-4J                  0.14g
BKBAG-4.5J                0.15g

TKBSG-4J                  0.09g

post-48601-0-02521000-1364139106_thumb.jpgpost-48601-0-61553300-1364139113_thumb.jpg

Kolej na duże przelotki typu 'H' po raz kolejny mam nieco więcej stalowych alconite niż tytanów SIC (5.5 alconite mam dwie - wynik uśredniony):

BKLAG-5.5H                0.325g
BKLAG-8H                  0.85g
BKLAG-10H                 1.44g
BKLAG-12H                 1.63g
BKLAG-16H                 2.54g

BKLAG-20H                 4.32g

BKLAG-25H                 5.83g

TKLSG-5.5H                0.22g
TKLSG-10H                 0.90g
TKLSG-20H                 2.66g
post-48601-0-70792600-1364139669.jpgpost-48601-0-01151800-1364139677_thumb.jpg
Edytowane przez krycek

Komplet tytanów 20,10,5,5 H z czterema KT i jedną KB oraz szczytem odpowiadający uzbrojeniu klasycznemu Y ,V, L, więc do kijka L ML wychodzi jakby nie patrzeć około 4,238 g  co przy wadze standardowej BYLG 25 - 4,06g daje do myślenia 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

wczoraj robiłem testy rzutowe przy bezwietrznej pogodzie ( przedtem przy wiejącym bocznym wietrze), co do odległości rzutowych to mogę  potwierdzić to co przedtem pisałem  , odległości są całkiem spore - mrówa Tomiego czy bromba Lipińskiego na rzyłce 0,16 i 2500 super x lądują na środku Warty nawet mikro Wobler z Bielska ląduje całkiem daleko ok 20m , pozostałe zalety - zero problemów z plątaniem żyłki , czułość  , szczytówka także szybciej  się ładuje (foto)

post-49782-0-59277400-1367052046_thumb.jpg

post-49782-0-23204500-1367052071_thumb.jpg

post-49782-0-76557900-1367052083_thumb.jpg

wczoraj robiłem testy rzutowe przy bezwietrznej pogodzie ( przedtem przy wiejącym bocznym wietrze), co do odległości rzutowych to mogę  potwierdzić to co przedtem pisałem  , odległości są całkiem spore - mrówa Tomiego czy bromba Lipińskiego na rzyłce 0,16 i 2500 super x lądują na środku Warty nawet mikro Wobler z Bielska ląduje całkiem daleko ok 20m , pozostałe zalety - zero problemów z plątaniem żyłki , czułość  , szczytówka także szybciej  się ładuje (foto)

A jaki to kij?

Zaczynałeś od 25czy 20, i kończyłeś na?

Pzdr

Wrzucam moje pomiary wagi przelotek KR - niestety nie mam wszystkich przelotek a już w szczególności nie zadowalające ilości każdej z nich by mieć dokładniejsze wyniki.

Waga użyta do pomiaru to niestety chińska tandeta, aczkolwiek z niewiadomych mi przyczyn dostałem dwie, wiec ważyłem na obu i wyciągałem średnie - często nie było to konieczne gdyż wynik był identyczne (napawa to optymizmem). 

Zrobiłem również test szczytowej przelotki która była wcześniej zważona przez Pana Ireneusza i uzyskałem identyczny wynik,więc mam nadzieje że moje pomiary nie odbiegają za wiele od prawdy.

Na rozruch przelotki szczytowe stalowa i w tytanie tej samej wielkości, obie SIC:

LGST-4.5 1.6mm           0.22g

TLGST-4.5 1.6mm          0.16g

attachicon.gifLGST 960.jpgattachicon.gifTLGST 960.jpg

Teraz mikro przelotki dwa rodzaje w stalowa w alconite i jeden w tytanie SIC (tych miałem po 5 stad dokładność większa):

BKTAG-4J                 0.086g
BKTAG-4.5J               0.106g

TKTSG-4J                 0.052g

Choker z większą stopką dwa stalowe alconite i jeden tytan SIC:
BKBAG-4J                  0.14g
BKBAG-4.5J                0.15g

TKBSG-4J                  0.09g

attachicon.gifBKBAG 480.jpgattachicon.gifTKBAG 480.jpg

Kolej na duże przelotki typu 'H' po raz kolejny mam nieco więcej stalowych alconite niż tytanów SIC (5.5 alconite mam dwie - wynik uśredniony):

BKLAG-5.5H                0.325g
BKLAG-8H                  0.85g
BKLAG-10H                 1.44g
BKLAG-12H                 1.63g
BKLAG-16H                 2.54g

BKLAG-20H                 4.32g

BKLAG-25H                 5.83g

TKLSG-5.5H                0.22g
TKLSG-10H                 0.90g
TKLSG-20H                 2.66g

Dzięki @krycek,

skopiowałem i dodałem Twoje pomiary do przyczepionego wątku o zestawieniu wagowym przelotek. Faktycznie, ciekawa konkluzja. Okazuje się że przelotka w rozmiarze #20 w ramce H waży prawie tyle samo co przelotka w rozmiarze #25 w ramce Y:

BKLAG-20H - 4.32gr

BYAG 25 - 4.42 gr

i o wiele więcej niż przelotka o takim samym rozmiarze ringu (#20) w ramce Y:

BYAG  - 2.68 gr

A jaki to kij?

Zaczynałeś od 25czy 20, i kończyłeś na?

Pzdr

kijek to Byron - Grey Mammoth Senso Cast 3,0- 2-10gr , kijek pod jazia, klenia , bolka tez obskoczy a z sumkiem ponad metr też walczył tylko pletka szczeliła  :(  zaczynałem od 20 a kończyłem na 4,5 w tym 2x KB 4,5 łącznie jest 11 szt łącznie ze szczytem w alconite

Każda masa dodana do wędki ma znaczenie, mniejsze lub większe. Oczywiście masa dodana na szczytówce ma większe znaczenie niż masa dodana np. w uchwycie, ale każda masa będzie pochłaniała energię rozchodzącą się w blanku - więc każda ma znaczenie.

Druga sprawa. Ostatnio widziałem na forum blank Seekera S703 uzbrojony w systemie KR w komplet 10 czy 11 przelotek. Na pytanie czy nie za dużo troche jak na kij 7 stopowy padła odpowiedź że tak trzeba w systemie KR. Potem ktoś narzekał że blank siadł pod taką ilością przelotek.

Przy użyciu przelotek Y+L da się ten blank uzbroić poprawnie w komplet 8 przelotek. To są 2-3 przelotki mniej i 2-3 omotki mniej.

Osobiście biorąc pod uwagę rozmiary szpul kołowrotków używanych do wędek klasy L / ML oraz średnice linek, nie widzę sensu w przelotce wyższej od Y25.  Dodatkowo, zbyt wysoka przelotka nie uczestniczy w dystrybucji / rozkładzie obciążenia na blank ( oczywiście tu wiele zależy od charakterystyki ugięcia dolnika, odległości pierwszej przelotki od kołowrotka itp - myślę że każdy kto kiedyś robił "static distribution test" wie o co chodzi )

Żeby była jasność: myślę że nowe przelotki Fuji z rodziny "K"  to ciekawa propozycja i poszerzenie spektrum dostępnych typów ramek,  dzięki temu rodbuilderzy otrzymali dodatkową ilość kombinacji.

Ale żaden system przelotek, w tym "K" nie jest cudownym panaceum, jedynie słusznym rozwiązaniem etc - blank można uzbroić na wiele sposobów w zależności od tego co się chce osiągnąć. I na pewno żaden "system" przelotek nie zastąpi w tym względzie wiedzy i doświadczenia rodbuildera.