marcinc Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Od tego roku Fuji pomyślała o systemie KR w kijach powyżej 20 lb a nawet powyżej 35 lb Co prawda na razie możliwości są ograniczone bo nowe przelotki są tylko z pierścionkami Torzzite i zwą się RV ,czyli reverse co oznacza że montuje się je odwrotnie ograniczając obijanie sznura o ramki do minimum .Twój Konger ma moc lekko ponad 25 lb więc taki zestaw na Torzitte wyglądałby tak : 25 H RV a potem to już znane przelotki z wcześniejszego KR czyli 12 H , 8 M ,7L i tunel na 6stkach + szczyt można pokusić się co nową KG z pierścieniem F (trochę inny profil od wcześniejszych T ) ale wtedy set przelotek przewyższy znacznie wartość kija więc polecam ci bardziej ekonomiczny set mieszany na KW oraz KT i wtedy taki set wyglądałby tak 25 KW , 16 KW , 10 KT ,7 KT, oraz 5x 6KT szczyt 6 MN .Zbroiłem tak legendarne sumówki Skyblade Adrenaline (c.w do 90 g około 30lb) i wytrzymywały sumy z Elbro .Wróciły szczęśliwie do domu bez ryski na lakierze oczywiście na rozkładzie z paroma sumami ponad 150 cm a więc z czystym sumieniem polecam takie zbrojenie .Ja zbroiłem na SiC ale Alconite + SiC na szczycie dadzą sobie radę. Możesz otworzyć też 25 KW i dać zamiast 16 KW jednostopkową 16 KL i dalej bez zmian i kij do 25 lb da sobie doskonale radę .Po wstepnych przymiarkach nasuwa mi sie pytanie o wielkość pierwszego pierscienia - czy ze względu na możliwość użycia kolowrotkow nawet 6000 i grubszych przelotek nie lepsza bylaby 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) To zależy czy łowisz żyłkami czy też plecionkami , bo jeżeli tylko plecionkami to 25 jest już za duża a jeżeli sztywnymi bardzo grubymi żyłkami to 25 jest ok ,zapewniam Widziałem kije 25 lb otwierane 20stkami i śmigało to na około 100 m .Kiedyś była taka "moda" 30Y i kończąc na 8sekach ale na szczęście odchodzi do lamusa Koledzy na Elbro łowili Shimano 5000 oraz 6000 i nie było żadnych problemów Edytowane 23 Listopada 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 No to przełamię się i wystartuję 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Czuję się w obowiązku coś napisać w tym wątku, choć na RB znam się jak wół na gwiazdach, ale to się pewnie zmieni ....Pod namową Artura z właściwą sobie ostrożnością albo inercją umysłową (do wyboru) zacząłem stosować od jakiegoś roku znacznie krótsze stożki w niektórych wędkach i muszę powiedzieć że teraz pcham je wszędzie tam gdzie tylko to rozwiązanie jest uzasadnione To co mogę powiedzieć o doświadczeniach z uzbrojonymi w ten sposób wędkami 7"-10lb, 7"5'- 12lb a także 9"6-8 i 10lb a wkótce 8"6 17lb to to iż wędki tylko zyskały w stosunku do zbliżonego systemu uzbrojenia ale opartego na innych przelotkach niż KR.Wykorzystałem niewielką kwotowo (dla mnie niewielką) różnicę cenową i pozbroiłem te kije w Fuji Torzite KR i KT na szczyt i jestem bardzo zadowolony z praktycznych umiejętności tych wędek. O ciężarze nie wspominam, choć to dla wielu ważne.Dla mnie nie była to nigdy najważniejsza sprawa, jednak połączony efekt bardzo mi, jak to się mówi - leży Edytowane 24 Listopada 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Artur, a możesz opisać jak teraz zbrojenie wygląda ? Konkretnie to nie bardzo rozumiem jak ma wyglądać wg. Ciebie krótszy stożek. Krótszy od proponowanego przez Fuji? Możesz podać przykładowy zestaw przelotek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Moim zdaniem przy kijach krótkich (6'-7'6'') stożek mozna zmniejszyć do 3 przelotek (startowa-stabilzacyjna-chocker),jednak przy dłuższych kijach zwłaszcza powyżej 9' stożek ten powinien być dłuższy składający się z 4 a nawet 5 przelotek (kije 10' i więcej).Na długim kiju trudniej ''zgasić'' linkę,może się zdażać ,że przy krótkim stożku na długim kiju,''ustabilizowana'' już linka po wyjściu z chockera,może ponownie wpadać w ''sinusoidę'' (długie rzuty) pod wpływem siły bezwładności.Na krótkim kiju coś takiego nie wystąpi,bo zanim linka będzie miała szansę ponownie się ''rozbujać'' to już bedzie poza ringami przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) I jeszcze jedno według filmów promujących system KR ,został on głównie stożony,aby wyeliminować pewne mankamenty używania linek fluorokarbonowych,mianowicie większą sztywność i bezwładność w porównaniu do plecionek . Edytowane 24 Listopada 2015 przez Paavo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boki Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 To zależy czy łowisz żyłkami czy też plecionkami , bo jeżeli tylko plecionkami to 25 jest już za duża a jeżeli sztywnymi bardzo grubymi żyłkami to 25 jest ok ,zapewniam Widziałem kije 25 lb otwierane 20stkami i śmigało to na około 100 m .Kiedyś była taka "moda" 30Y i kończąc na 8sekach ale na szczęście odchodzi do lamusa Koledzy na Elbro łowili Shimano 5000 oraz 6000 i nie było żadnych problemówWitam ,mógł byś mi doradzić w jakie przelotki uzbroić w KR czy KL Alconite, blank 20lb wydaje się nie znacznie delikatniejszy długość 2,75m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boki Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Witam ,mógł byś mi doradzić w jakie przelotki uzbroić w KR czy KL Alconite, blank 20lb wydaje się nie znacznie delikatniejszy długość 2,75m.Sprostowanie KR - H czy K - H Alconite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Dopiero teraz zobaczyłem że post ma ponad rok czasu Edytowane 20 Lutego 2017 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Czym się różni przelotka Fuji K-System model FLH o oznaczeniu 5.5L od takiej samej ale z oznaczeniem 5.5M???Jakieś inne wymiary? Może ktoś podrzucić wymiary jednej i drugiej jeżeli się różnią. Dzięki z góry i pozdrówko. A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Czym się różni przelotka Fuji K-System model FLH o oznaczeniu 5.5L od takiej samej ale z oznaczeniem 5.5M???Jakieś inne wymiary? Może ktoś podrzucić wymiary jednej i drugiej jeżeli się różnią. Dzięki z góry i pozdrówko. A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Czyli tylko wysokość i długość stopki. Jak będę leciał ze stożkiem 16/ 8/ i 5.5H to mam założyć niższą czyli 5.5L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) Czyli tylko wysokość i długość stopki. Jak będę leciał ze stożkiem 16/ 8/ i 5.5H to mam założyć niższą czyli 5.5L? Chcesz wedlug Fuji? Bedziesz KB uzywal? Wedka jaka, do czego? Edytowane 3 Lipca 2017 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 No tak. Nie znam innego systemu do KR Wklejka ok 2.1m, pod cienką plecionkę. C.w. max 15g. Pierwsza w życiu, pod zandera. Chyba że KR bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 To sobie zrob 16/8H 5.5KLH-M i KB4.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 To sobie zrob 16/8H 5.5KLH-M i KB4.0Ok. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Powiem Wam szczerze że czytając przeróżne wątki o tym jak zbroić kij w tym systemie pogubiłem się i za nic nie łapię od czego zacząć. ☹️???????????? Wiem ze mój patyk będzie miał ok 2.1m, młynek Shimano Stradic FD2500, set przelotek to 16/8/5.5 ... itd. Łowić będę cienką pletką zandery wklejką która ma wlasnie powstać w tym systemie przynetami z główka max 15g Teraz pytanie od czego zacząć? Ustawić najpierw uchwyt kołowrotka w odległości od dolnika takiej jak chcę? Lecieć później z jakimiś liniami wyznaczonymi osią kołowrotka? Czy dobrać jakiś "gotowy dziwny" spacing z netu? Od czego zacząć? Od chocker'a? Od wejściówki? Od ... ??????? Zgłupiałem totalnie. Ma ktoś gotowy patent jak do takiego patyka ustawić te (KR) przelotki od szczytu? Może tak będzie szybciej i prościej. Za pomoc wszystkim z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Jakieś założenie musisz przyjąć, moim skromnym zdaniem należało by zacząć od ustawienia uchwytu kołowrotka. Nie trzeba od razu wklejać na stałe ale taśma i na sztywno. Teraz wyznaczył bym punkt chokera, linia nie musi być idealnie zbieżna z osią kołowrotka można ją ustawić pod trochę większym kątem aby lekko przybliżyć punkt przecięcia. Teraz dopiero dobierał bym przelotki stożka czy od 16 czy od 20 ??? nie widzę całości wszystko zależy od tego jak daleko potrzeba umieścić przelotkę wejściową, a to zależy od blanku czy w dolnej części bardzo sztywny, czy pracujący. Przelotki montujemy na sztywno i sprawdzamy jak się rozkładają siły na blanku aby wprowadzić ewentualne korekty. itd, itd. Życzę nieprzespanej nocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Nie ma ktos przypadkiem poniewierajacej sie KW30L (czarna, alconite)?Chodzi o ta nizsza, wysoka KW30 mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Czegoś wcześniej nie pisał. Dopiero co robiłem zakupy w MH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Czegoś wcześniej nie pisał. Dopiero co robiłem zakupy w MH A no widzisz, czasami tak wychodzi po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Chłopaki, blank 3S66MHF zbroić w: wersja 1: 20 - 10- 5.5 KLH , 4 KB, 4 x 4 KT + LGST wersja 2: 25 - 12- 5.5 KLH , 4.5 KB, 4x 4.5 KT + LGST ? szczerze mówiąc skłaniałbym się ku wersji numer 2 ale nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Moim zdaniem zalezy jaki kolowrotek podepniesz np.jezeli Shimano 4000 to zestaw 1,jak Daiwa 3000 to 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Daiwa 3000, większy nie. Czyli tak jak myśałem, dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi