Skocz do zawartości

Nowe Przelotki Fuji KR ! New Concept System Guide

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Od tego roku Fuji pomyślała o systemie KR w kijach powyżej 20 lb a nawet powyżej 35 lb :) Co prawda na razie możliwości są ograniczone bo nowe przelotki są tylko z pierścionkami Torzzite i zwą się RV ,czyli reverse co oznacza że montuje się je odwrotnie ograniczając obijanie sznura o ramki do minimum .Twój Konger ma moc lekko ponad 25 lb więc taki zestaw na Torzitte wyglądałby tak : 25 H RV a potem to już znane przelotki z wcześniejszego KR czyli 12 H , 8 M ,7L i tunel na 6stkach + szczyt można pokusić się co nową KG z pierścieniem F (trochę inny profil od wcześniejszych T ) ale wtedy set przelotek przewyższy znacznie wartość kija :) więc polecam ci bardziej ekonomiczny set mieszany na KW oraz KT i wtedy taki set wyglądałby tak 25 KW , 16 KW , 10 KT ,7 KT, oraz 5x 6KT szczyt 6 MN .Zbroiłem tak legendarne sumówki Skyblade Adrenaline (c.w do 90 g około 30lb) i wytrzymywały sumy z Elbro .Wróciły szczęśliwie do domu bez ryski na lakierze :) oczywiście na rozkładzie z paroma sumami ponad 150 cm a więc z czystym sumieniem polecam takie zbrojenie .Ja zbroiłem na SiC ale Alconite + SiC na szczycie dadzą sobie radę. Możesz otworzyć też 25 KW i dać zamiast 16 KW jednostopkową 16 KL i dalej bez zmian i kij do 25 lb da sobie doskonale radę .

Po wstepnych przymiarkach nasuwa mi sie pytanie o wielkość pierwszego pierscienia - czy ze względu na możliwość użycia kolowrotkow nawet 6000 i grubszych przelotek nie lepsza bylaby 30?

To zależy czy łowisz żyłkami czy też plecionkami , bo jeżeli tylko plecionkami to 25 jest już za duża a jeżeli sztywnymi bardzo grubymi żyłkami to 25 jest ok ,zapewniam :) Widziałem kije 25 lb otwierane 20stkami i śmigało to na około 100 m .Kiedyś była taka "moda" 30Y i kończąc na 8sekach ale na szczęście odchodzi do lamusa :) Koledzy na Elbro łowili Shimano 5000 oraz 6000  i nie było żadnych problemów

Edytowane przez mrWhite7

Czuję się w obowiązku coś napisać w tym wątku, choć na RB znam się jak wół na gwiazdach, ale to się pewnie zmieni  ;) ....

Pod namową Artura z właściwą sobie ostrożnością :lol:  :lol:  :lol: albo inercją umysłową (do wyboru)  :rolleyes: zacząłem stosować od jakiegoś roku znacznie krótsze stożki w niektórych wędkach i muszę powiedzieć że teraz pcham je wszędzie tam gdzie tylko to rozwiązanie jest uzasadnione  :)

To co mogę powiedzieć o doświadczeniach z uzbrojonymi w ten sposób wędkami 7"-10lb, 7"5'- 12lb a także 9"6-8 i 10lb a wkótce 8"6 17lb to to iż wędki tylko zyskały w stosunku do zbliżonego systemu uzbrojenia ale opartego na innych przelotkach niż KR.

Wykorzystałem niewielką kwotowo (dla mnie niewielką) różnicę cenową i pozbroiłem te kije w Fuji Torzite KR i KT na szczyt i jestem bardzo zadowolony z praktycznych umiejętności tych wędek. O ciężarze nie wspominam, choć to dla wielu ważne.

Dla mnie nie była to nigdy najważniejsza sprawa, jednak połączony efekt bardzo mi, jak to się mówi - leży  :)

Edytowane przez Rheinangler

Moim zdaniem przy kijach krótkich (6'-7'6'') stożek mozna zmniejszyć do 3 przelotek (startowa-stabilzacyjna-chocker),jednak przy dłuższych kijach zwłaszcza powyżej 9' stożek ten powinien być dłuższy składający się z 4 a nawet 5 przelotek (kije 10' i więcej).Na długim kiju trudniej ''zgasić'' linkę,może się zdażać ,że przy krótkim stożku na długim kiju,''ustabilizowana'' już linka po wyjściu z chockera,może ponownie wpadać w ''sinusoidę'' (długie rzuty) pod wpływem siły bezwładności.Na krótkim kiju coś takiego nie wystąpi,bo zanim linka będzie miała szansę ponownie się ''rozbujać'' to już bedzie poza ringami przelotek.

I jeszcze jedno według filmów promujących system KR ,został on głównie stożony,aby wyeliminować pewne mankamenty używania linek fluorokarbonowych,mianowicie większą sztywność i bezwładność w porównaniu do plecionek .

Edytowane przez Paavo
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

To zależy czy łowisz żyłkami czy też plecionkami , bo jeżeli tylko plecionkami to 25 jest już za duża a jeżeli sztywnymi bardzo grubymi żyłkami to 25 jest ok ,zapewniam :) Widziałem kije 25 lb otwierane 20stkami i śmigało to na około 100 m .Kiedyś była taka "moda" 30Y i kończąc na 8sekach ale na szczęście odchodzi do lamusa :) Koledzy na Elbro łowili Shimano 5000 oraz 6000  i nie było żadnych problemów

Witam ,mógł byś mi doradzić w jakie przelotki uzbroić w KR czy KL Alconite, blank 20lb wydaje się nie znacznie delikatniejszy długość 2,75m.

• 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...

Powiem Wam szczerze że czytając przeróżne wątki o tym jak zbroić kij w tym systemie pogubiłem się i za nic nie łapię od czego zacząć. ☹️????????????

Wiem ze mój patyk będzie miał ok 2.1m, młynek Shimano Stradic FD2500, set przelotek to 16/8/5.5 ... itd. Łowić będę cienką pletką zandery wklejką która ma wlasnie powstać w tym systemie przynetami z główka max 15g

Teraz pytanie od czego zacząć? Ustawić najpierw uchwyt kołowrotka w odległości od dolnika takiej jak chcę? Lecieć później z jakimiś liniami wyznaczonymi osią kołowrotka? Czy dobrać jakiś "gotowy dziwny" spacing z netu? Od czego zacząć? Od chocker'a? Od wejściówki? Od ... ???????

Zgłupiałem totalnie. Ma ktoś gotowy patent jak do takiego patyka ustawić te (KR) przelotki od szczytu? :(

Może tak będzie szybciej i prościej. :)

Za pomoc wszystkim z góry dziękuje.

Jakieś założenie musisz przyjąć, moim skromnym zdaniem należało by zacząć od ustawienia uchwytu kołowrotka. Nie trzeba od razu wklejać na stałe ale taśma i na sztywno. Teraz wyznaczył bym  punkt chokera, linia nie musi być idealnie zbieżna z osią kołowrotka można ją ustawić pod trochę większym kątem aby lekko przybliżyć punkt przecięcia. Teraz dopiero dobierał bym przelotki stożka czy od 16 czy od 20 ??? nie widzę całości wszystko zależy od tego jak daleko potrzeba umieścić przelotkę wejściową, a to zależy od blanku czy w dolnej części bardzo sztywny, czy pracujący. Przelotki montujemy na sztywno i sprawdzamy jak się rozkładają siły na blanku aby wprowadzić ewentualne korekty. itd, itd. Życzę nieprzespanej nocy.  :D 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...