Krzysiek_W Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) OK, tylko że ja nie muszę się o tym przekonywać. Długiego spina i tak bym tak nie uzbroił, a krótkie robiłem podobnie. Może z takim ograniczeniem, że bez tak zwanych właściwości antyspląntaniowych przelotek, tylko akurat to mi nie potrzebne, raz mi się zdarzyło splątanie na innej przelotce niż szczytowa. Więc nie wiem, co takiego nowego miałby być w tym "systemie", co wcześniej nie zostało opisane i przedyskutowane, pozostawiając użytkownikom wybór do zastosowania lub nie. Edytowane 9 Listopada 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 A porównywałeś wagę tego kompletu przelotek z wagą podobnie złożonego z już znanych Y i np LV?Przed ponad 10-laty Zbyszek Kawalec uzbroił mi tak 9" Loomisa GLX i poza grubymi i twardymi żyłkami (typu 0,3mm) hula to świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) OK, tylko że ja nie muszę się o tym przekonywać. Długiego spina i tak bym tak nie uzbroił, a krótkie robiłem podobnie. Może z takim ograniczeniem, że bez tak zwanych właściwości antyspląntaniowych przelotek, tylko akurat to mi nie potrzebne, raz mi się zdarzyło splątanie na innej przelotce niż szczytowa. Więc nie wiem, co takiego nowego miałby być w tym "systemie", co wcześniej nie zostało opisane i przedyskutowane, pozostawiając użytkownikom wybór do zastosowania lub nie.Skoro nie widzisz różnicy i twierdzisz że tak samo zbroisz innymi przelotkami i jest to samo i wcale nie jest to tobie niepotrzebne, to po co zabierasz głos w tej sprawie ? ,nie pojmuję tego, co nowego chcesz wnieść do wątku Co cię upoważnia do takiego właśnie stwierdzenia że jest tak samo skoro nie przeprowadziłeś żadnych porównań ?Nie logiczne jest stwierdzenie żebyś tak nie uzbroił długiego spina , skoro jest tak samo jak ponoć zbroiłeś to chyba nie ma różnicy jak spina uzbroisz ? .Skoro nie widzisz nic nowego w "systemie" bo to już było czy już jest jak piszesz to właściwie pozwól mi zrozumieć dlaczego on tak inaczej wygląda skoro jest taki sam a ty jednak z jakiś bardzo tajemniczych pobudek byś go jednak nie zastosował ,wymieniasz co prawda aspekt antysplątaniowy jednak jako zaletę tego nowego starego i w twoich oczach tego samego systemu więc całkowicie już tego nie rozumiem . Nikt nie pisał tu o zbrojeniu "długiego spina" tylko ogólnie o zbrojeniu blanków klasy L i UL i też wątpię aby kogoś obchodziło czy uzbroisz tak długiego , krótkiego czy jakiegokolwiek spinaWiesz może jak nazywa się takich ludzi którzy ignorują wszelkiego rodzaju postęp , rozwój , uparcie twierdząc że to niepotrzebne ? Bardzo chciałbym zrozumieć twoją niechęć do tych nowych RK bo każdy może taką mieć jak i każdy może mieć swoje zdanie ale argumenty za i przeciw powinny być czymś podparte jakimś porównaniem ,a tu widzę tylko jakieś sprzeczne i nielogiczne zarzuty , że dla pieniędzy że to już było że tak samo ale jednak nie tak samo .Sprecyzuj po porównaniach o co ci chodzi to można dyskutować bo teraz to tylko ręce opadają i wprowadzasz zamęt Edytowane 10 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 A porównywałeś wagę tego kompletu przelotek z wagą podobnie złożonego z już znanych Y i np LV?Przed ponad 10-laty Zbyszek Kawalec uzbroił mi tak 9" Loomisa GLX i poza grubymi i twardymi żyłkami (typu 0,3mm) hula to świetnie.Cóż można powiedzieć chyba tylko zdjąć kapelusz z głowy i pokłonić się przed panem Kawalcem że ponad 10 laty był na tyle nowatorski , otwarty na "nowe",odważny że taki system zastosował. Pan Kawalec udowodnił ogromną wiedzę ,wyczucie i odwagę w dziedzinie Rodbuildingu. Podziwiam takich ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) To raczej nie postęp, tylko miarkowane w czasie rzucanie "nowości", żeby zawsze było co sprzedać. Przecież pan Kawalec (i pewnie kilku innych budowniczych) opracowali koncepcje "takiego czegoś" dużo wcześnie, więc łożący sporo kasy na rozwój potentat gorszy w czasie pewnie nie był.Generalnie to dużo w systemie zbrojenia wymyśleć już się nie da. Każda zmiana nie będzie rewolucją, tylko promilowa zmianą, co powoduje, że jak najwięcej zysku trzeba wyciągnąć z tego co jest. Podobnie sytuacja wygląda z kołowrotkami. Jakieś "zajefajne" ABS jako materiał na obudowy, który znany jest w zderzakach samochodowych od x czasu... i tym podobne. Dużo to tylko można blankach i linkach wprowadzić, ale to też będzie rozkładane w czasie. Edytowane 10 Listopada 2012 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 To ze myślący i robiący rzetelne testy rzutowe Rodbuilderzy z pasią do tych koncepci doszli znacznie wcześniej, nie nazywając ich, tak jak to muszą robić firmy zajmujące się sprzedażą koncepcji i oczywiście odpowiednich przelotek do tego - to rzecz całkowicie jasna i nikomu nie trzeba tego udowadniać,- chyba Natomiast to że dzięki tym dużym firmom ta myśl trafia do dużej liczby odbiorców,- to inna rzecz-, równie pożyteczna.I nie jest to tak, że cała masa musi od razu kupować "nową koncepcję" bo jak się jej dobrze przyjrzy i zrozumie o co chodzi (zamiast małpować na ślepo) to z ogólnie dostępnych przelotek też jest w stanie to zrobić i ewentualnie skorzystać z jakiegoś faktycznego usprawnienia mądrze i tanio i bez niepotrzebnych wodotrysków.Co prawda duże firmy tak starają się wprowadzać nowości by nie można ich było łatwo adoptować do starszych rozwiązań jednak jak się pogłówkuje to często się da ten zakus obejść I 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) To ze myślący i robiący rzetelne testy rzutowe Rodbuilderzy z pasią do tych koncepci doszli znacznie wcześniej, nie nazywając ich, tak jak to muszą robić firmy zajmujące się sprzedażą koncepcji i oczywiście odpowiednich przelotek do tego - to rzecz całkowicie jasna i nikomu nie trzeba tego udowadniać,- chyba Natomiast to że dzięki tym dużym firmom ta myśl trafia do dużej liczby odbiorców,- to inna rzecz-, równie pożyteczna.I nie jest to tak, że cała masa musi od razu kupować "nową koncepcję" bo jak się jej dobrze przyjrzy i zrozumie o co chodzi (zamiast małpować na ślepo) to z ogólnie dostępnych przelotek też jest w stanie to zrobić i ewentualnie skorzystać z jakiegoś faktycznego usprawnienia mądrze i tanio i bez niepotrzebnych wodotrysków.Co prawda duże firmy tak starają się wprowadzać nowości by nie można ich było łatwo adoptować do starszych rozwiązań jednak jak się pogłówkuje to często się da ten zakus obejść I Całkowicie się z Tobą zgadzam że można zrobić podobnie funkcjonujący system na starych elementach, tylko firmy jak zauważyłeś nie stoją w miejscu i produkują nowe modele bardziej jak i mniej udane .Wprowadzono nowe RK i w rękach takich panów jak pan Kawalec podniosą walory użytkowe kijaszków zdecydowanie . Czy są to wodotryski ? Zdecydowanie nie , są to tylko przelotki w ramkach stalowych jak i tytanowych z pierścieniami Alconite oraz SIC, a więc nic nowego a raczej można powiedzieć dopracowany stary system z nowymi elementami.Poprawiono odstawienie sznura od blanku, lepsze prowadzenie, wagę całego systemu, oraz dokładniejsze i bardziej równomierne rozłożenie obciążeń, a więc bezsprzecznie krok do przodu .Następnym argumentem jaki podniosłeś jest cena . Hmmm nie widzę zbytnio różnicy a więc argument upada. To że zdolny i znający się na rzeczy rzemieślnik zrobi ze starego lepiej niż partacz z nowego to też żaden argument, bo co będzie jak odwrócimy sytuację ? Zostanie wykonany super wyrób i też super bubel Mówisz że jak się pogłówkuje to można pewne rzeczy obejść , pewnie tak jest i powstanie coś nowego o podobnych parametrach, jedno malutkie pytanie - tylko po co ? skoro drzwi są szeroko otwarte i nie należy ich wyważać i obchodzić Wystarczy zamówić taki komplet przelotek zapłacić cenę porównywalną do starego kompletu, poeksperymentować z ustawieniami, zamontować i cieszyć się nowym kijem , no chyba że się jest partaczem wtedy nowe też nie pomogą i nie bardzo rozumiem o co kruszyć kopie . Edytowane 10 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Ja też się z Tobą zgadzam ,- to pogłówkowanie to rozwiązanie w wersji nazywanej na forum - budżetową Tylko to miałem na myśli, nic więcej, bez podtekstów bez lansowania siebie czy Zbyszka czy kogokolwiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) Z wcześniejszych twoich postów znam twoją niechęć do przelotek typu L, ponieważ jak słusznie zauważyłeś w pewnym momencie rzutu sznur przykleja się do blanku i przynęta jest gwałtownie hamowana tak jakby wędkarz trafił w niewidzialny mur. Zjawisko to nawet nazwałeś (jakoś na A) mniejsza z tym wiemy o co chodzi. Otóż muszę cię ucieszyć że owe zjawisko nie występuje tak gwałtownie lub prawie wcale stosując nowe przelotki KR .Ostatnio łowiłem przy dżdżystej i deszczowej pogodzie i rzuty były płynne oraz dalekie co mnie bardzo usatysfakcjonowało. Jednym słowem spróbuj , przekonaj się i uczciwie opisz wrażenia . Edytowane 10 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) Spróbuję na pewno, nawet zastanawiałem się nad tym przy nowym FX 905 ale w końcu padło na nowe tytany Alpsa z pierścieniem w wersji slim.To dość ciekawe przelotki a ich L są mocno odsadzone od blanku na dość szerokiej blaszce w kształcie trójkąta , dobrze to działa i wygląda też dobrze, trochę tak jakbyś połączył wąsiki w LV-ce. Na dodatek przelotki pracują trochę jak Recki, co przy dobrze gnących się blankach może być zaletą,- zobaczymy jak z trwałością, bo cena jest super. Komplet od 25 wychodzi ok 300zł Edytowane 10 Listopada 2012 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 A co tego nowego FX 905, mógłbyś się w końcu zlitować i wstawić jakieś fotki z testów ugięcia, bo ja też już się doczekać nie mogę i opisz koniecznie wrażenia z nad wody . Jak kij reaguję , jak czuje się brania ,jak kij pracuje, jakie podbicie, słowem wszystko co ważne i nieważne a co do przelotek to dzięki za nowy typ i z pewnością rozważę przy następnym kijkuCo do RK mają swoje zalety i swoje ograniczenia i jest to z pewnością jakaś dobra opcja zbrojenia lekkich blanków ale tak jak już napisałem to tylko opcja ...wybór należy do składającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Też się nie mogę go już doczekać, ale na razie leży u Zbyszka i czeka na swoją kolej do zbrojenia... Wszystko o nim opiszę w wątku który dla niego założyłem, myslę że na początku grudnia do mnie dotrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam,można prosić o linka do tych tytanów Alps-a.Pzdr.Tarłoś Spróbuję na pewno, nawet zastanawiałem się nad tym przy nowym FX 905 ale w końcu padło na nowe tytany Alpsa z pierścieniem w wersji slim.To dość ciekawe przelotki a ich L są mocno odsadzone od blanku na dość szerokiej blaszce w kształcie trójkąta , dobrze to działa i wygląda też dobrze, trochę tak jakbyś połączył wąsiki w LV-ce. Na dodatek przelotki pracują trochę jak Recki, co przy dobrze gnących się blankach może być zaletą,- zobaczymy jak z trwałością, bo cena jest super. Komplet od 25 wychodzi ok 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 @mrWhite7. Dobra. Wycofuję się z dyskusji. Powiem tylko tyle. Nie w przelotkach rzecz, jako takich. Polecam natomiast lekturę wątków na RBO oraz artykułów T.Kirkman'a , J.P. Clemmensa i Dona Mortona, w tym temacie. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam,można prosić o linka do tych tytanów Alps-a.Pzdr.Tarłoś Chętnie bym Ci to zlinkował ale nie ma ich na stronie Pana Krzysztofa.... Za to mam je już na jednej wędce i ponieważ jutro ją trochę przecioram to dam znać jak po pierwszym razie,- co prawda to mało znacząca opinia ale jak jest jakis syf to powinno szybko wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam,a czy to nie są aby takie same przelotki jak w nowych Fenwick-ach z serii Aetos?Pzdr.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Nie wiem,- nie miałem Feniwicka w ręku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6-tytanowe/O tych mówisz Arku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Montowałem te S-6 z cyrkonowym pierścieniem od Pana Zielińskiego do Phenixa FX661-2,.Różnica w pracy kija była zauważalna w porównaniu do alconit w analogicznych rozmiarach i koszt o połowę mniejszy jak Fuji tytanium.Ile w tych ramkach jest tytany trudno powiedzieć, ale jakość wykończenia przelotki nie dorównuje Fuji ,ramki sporo większe odstają znacznie bardziej od pierścienia jak w fuji.Tu ciekawą alternatywą może być PB Minima TiChrom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Witaj Rafał. Piszesz że różnica była zauważalna ,może trochę rozwiniesz wątek, na korzyść których przelotek była zauważalna . Jestem ciekaw twojej opinii , jak już pisałem przezbroiłem kija MHX P 904 -2 z tytanów V30,16,10,8,L2x7,2x6 tiptop6 na KR H25,12,5,5 KB 4,5, KT 6x4,5 tiptop LG 4,5 i różnica była że tak powiem kolosalna. Otrzymałem całkowicie inny kij o innych parametrach.Oczywiście nowe uzbrojenie biję "na głowę" te starsze.Spróbuj Rafał uzbroić jakiegoś "któciaka" i opisz sprawę bo bardzo cenię twoje zdanie. Edytowane 12 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Najlepiej wagowo wypadłyby Fuji tytnowe.Ja miałem do dyspozycji zestaw fyji alconit Y 20do L5 i taki sam S6 z cyrkonowym pierścieniem ,blank bardzo delikatny przechodzący w parabolę pod pasiakiem 20cm. Zdecudowałem się na Alpsa bo różnica była zauważalna, nie wiem jak ci to opisać ale szybciej wracał i gasł po wymachu.Teraz zbroiłbym go w PBminima tich 20-3V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 S6 tytanowe montowałem, wadą pewnej serii było użycie zbyt dużego pierścienia cyrkonowego co dodawało przelotkom wagi. Miałem w rękach S6 tytan z cieńszym pierścieniem. O ile te się pokazały w sprzedaży to warte są uwagi. Ramka jest tytanowa, pilnik i palnik mówią prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 pokazały się te tytanowe Alpsy z pierścieniem slim u K.Zielińskiego. Pierścienie są cyrkonowe i sic. Mam jeden kij w nie ubrany (Phenix FX 903), który miał wcześniej Alconity, róznica jest wyraźnie zauważalna po przeważeniu kompletu ok 30% różnicy w wadze, wędka znacznie lepiej się zachowuje w nowym uzbrojeniu, nic się nie zmieniło w dolnym zakresie cw no i łowi takie same ryby :lol: Ramki tych przelotek są takie reckowate,- czyli po odkształceniu wracają do swojego pierwotnego kształtu, zobaczymy jak to będzie dalej ale ta cecha mi też odpowiada bo jak wiadomo tytany Fuji po odkształceniu najczęsciej pękają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Po tym artykule chyba nikogo nie potrzeba będzie dodatkowo przekonywać do nowego systemu , a cieszę się że pomimo krytycznych i sceptycznych uwag "wszystkowiedzących najlepiej" potwierdziły się moje spostrzeżenia oraz odczucia praktyczneZachęcam do przeczytania http://www.fishingce...l=/artykuly.php Edytowane 15 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 W artykule porownuje sie wage przelotek 'na sucho' na korzysc nowego systemu. Jest tam jednak jedna przelotka wiecej stad porownywalnie o jedna omotke i lakier wiecej w skonczonym produkcie. Tylko sie czepiam - jak bede cos lekkiego robil to napewno potestuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi