robas Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 jaka jest różnica między przelotką fuji KL-H a KL , wiem że tam KL-H jest używana do kijów do 15funtów , a KL można użyć to mocniejszych ok 17-20funtów ? bo wizualnie ramka wydaje sie mocniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 jaka jest różnica między przelotką fuji KL-H a KL , wiem że tam KL-H jest używana do kijów do 15funtów , a KL można użyć to mocniejszych ok 17-20funtów ? bo wizualnie ramka wydaje sie mocniejszaWłaśnie sam sobie odpowiedziałeś , dokładnie tak jest jak napisałeś , KL-H montuje się do blanków UL,L,ML a więc max 15 lb są to przelotki stożka, a KL do blanków mocniejszych nawet do 25 lb .Jeżeli masz blank 25 lb i myślisz o bardzo ciężkich zastosowaniach to można zamontować jako otwierającą dwu stopkową KW potem KL (przelotki stożka) aby następnie przejść na KT. Całość spełnia kryteria nowego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 oki dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) i jak tam testy, macie już jakies doświadczenia ? zauważyłem, ze japońce na maksa teraz zbroją fabryczne kije w "KR", zwłaszcza w tytanach Edytowane 3 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ja zbieram się teraz do zbrojenia MHX'a P844-2 w przelotki KL-H w następującym zestawieniu : BKLAG-H 25BKLAG-H 12BKLAG-H 5,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5LGST 4,5 Jeżeli wszystko dobrze pójdzie i @Krzysiek zgodzi się uzbroić dla mnie ten kij to ok. marca dam znać jak testy na sucho Pozdrawiam,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 a czymś takim można sie posługiwać do wstępnego planowania zakupu set'u ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 czy może ktoś wie z Kolegów jaki zastosować spacing przy przelotkach Fuji KR-H dla wędki 9'6" ?Nigdzie nie mogę w sieci znaleźć odległości pomiędzy przelotkami dla tak długiej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 a czymś takim można sie posługiwać do wstępnego planowania zakupu set'u ? pack-kr-concept-fuji-6-black-alconite-ul.jpgNieco zastanawiające jest że na rysunku są przykłady zbrojenia blanków klasy UL aż do H a więc poważnych armat, więc jestem pewny że nie jest błędem uzbrajania nawet poważnych kalibrów w te przelotki .Pozdrawiam sceptyków i czekam na obiektywne wyniki testów bo dostałem wiele zapytań dotyczących uzbrajania kijaszków w te przelotki i z moich doświadczeń wynika że przelotki a raczej ten system sprawuje się świetnie. Czekam na wasze rzetelne opinie po dokonaniu testów nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Ja zbieram się teraz do zbrojenia MHX'a P844-2 w przelotki KL-H w następującym zestawieniu : BKLAG-H 25BKLAG-H 12BKLAG-H 5,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5LGST 4,5 Jeżeli wszystko dobrze pójdzie i @Krzysiek zgodzi się uzbroić dla mnie ten kij to ok. marca dam znać jak testy na sucho Pozdrawiam,Jacek Edytowane 7 Stycznia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Znalazłem dosyć fajny zbiór informacji na temat KR jakby kogoś interesowało:http://www.guidesnblanks.com/page/fuji_catalogue 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) czy może ktoś wie z Kolegów jaki zastosować spacing przy przelotkach Fuji KR-H dla wędki 9'6" ?Nigdzie nie mogę w sieci znaleźć odległości pomiędzy przelotkami dla tak długiej wędki. Musisz zacząć od kołowrotka (usytuowanie i wielkość) następnie w zależności od mocy i przeznaczenia blanku (w tym miejscu podziękowania dla jednego z kolegów z forum) umiejscowić przelotkę wejściową KL-H 25-20 w odległości od 55cm do 70 cm od nóżki kołowrotka, a dalej już samo wyjdzie aż do choker-a i jeszcze tylko tunel rozmieszczony stopniowo od 12cm do 9 cm między przelotkami lub jednolicie co 9-10cm . Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Zdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam.Gdzie można dostać przelotki KT w rozmiarze 4.W krajowych pracowniach mają tylko 4,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 http://www.rodhouse.fr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Musisz zacząć od kołowrotka (usytuowanie i wielkość) następnie w zależności od mocy i przeznaczenia blanku (w tym miejscu podziękowania dla jednego z kolegów z forum) umiejscowić przelotkę wejściową KL-H 25 w odległości od 55cm do 70 cm od nóżki kołowrotka, a dalej już samo wyjdzie aż do choker-a i jeszcze tylko tunel rozmieszczony stopniowo od 12cm do 9 cm między przelotkami lub jednolicie co 9-10cm .Dzięki za pomoc, ale może by Kolega trochę dokładniej napisał jak? Problem mam właśnie z czterema pierwszymi przelotkami od strony kołowrotka, zacząć chcę właśnie od 25H, 12H, 5,5H, 4,5KB, później do końca 4KT.Blank to ST1142 MHX 5-14g kołowrotek - Zauber 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dzięki za pomoc, ale może by Kolega trochę dokładniej napisał jak? Problem mam właśnie z czterema pierwszymi przelotkami od strony kołowrotka, zacząć chcę właśnie od 25H, 12H, 5,5H, 4,5KB, później do końca 4KT.Blank to ST1142 MHX 5-14g kołowrotek - Zauber 4000 Jedna z metod:http://anglersresource.net/Blog/tabid/627/entryid/9/BUILDING-THE-KR-CONCEPT-SPINNING-ROD.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Było już sporo tekstów o wyznaczaniu Chokera ale przypomnę nieco. Można zastosować metodę 27 tzn. Szerokość szpuli mnożysz przez 27 i wyjdzie odległość od krawędzi szpuli do Chokera np.52 mm x 27 jest 1404 mm znaczy tyle że twój Choker będzie oddalony od krawędzi szpuli o 1404 mm . Stawiasz Chokera ciągniesz nić oś kołowrotka do grzbietu Przelotki Chokera ,wstawiasz brakujące trzy ze stożka i masz już stożek. Można inaczej a mianowicie "pod konkretny kołowrotek"czyli przedłużasz oś kołowrotka i patrzysz w którym miejscu przetnie blank i ten punkt będzie Chokrem .Ciągniesz nić oś kołowrotka -Choker i wstawiasz przelotki tak aby nić dotykała grzbietów .Można jeszcze inaczej ustalając odległość przelotki wejściowej od środka stopki na konkretną wielkość potem wyznaczyć Choker (metoda 27, metoda 4 stopnie, lub metoda osi ) ciągnąc nić grziet otwierającej Choker wstawiasz pozostałe przelotki stożka . Przyklejasz przelotki stożka taśmą i sprawdzasz wzrokowo czy tworzą kręgi tak jak w tarczy strzeleckiej. Jak zrobić tunel tunel opisał kolega Zdzisław Czekała a więc nic dodać i nic ująć z tym że sprawdź czy nie ma szkodliwych kątów i jak pracuje system pod obciążeniem statycznym.Zasada taka że tam gdzie jest większe ugięcie zagęszczamy nieco i odwrotnie np.przy bardzo spolegliwych szczytówkach trzeba zagęścić nieco lub nawet wstawić przelotkę dodatkową (dobrym przykładem są blanki popingowe MHX P844,844, 903,904 gdzie szczyt trzeba zagęścić). Potem testy rzutowe i jak będziesz zadowolony to do roboty Mam nadzieję że sobie poradzisz . pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2013 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 'Problem mam właśnie z czterema pierwszymi przelotkami od strony kołowrotka, zacząć chcę właśnie od 25H, 12H, 5,5H, 4,5KB, później do końca 4KT.'Ta KB to chyba lepiej jakby byla 4 a nie 4.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Kolega mrWhite7 opisał to dokładnie ja mogę dodać, że stosuję metodę z przedłużeniem osi kołowrotka i, że przelotka KB (choker) występuje tylko i wyłącznie w rozmiarze 4,5 niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Kolega mrWhite7 opisał to dokładnie ja mogę dodać, że stosuję metodę z przedłużeniem osi kołowrotka i, że przelotka KB (choker) występuje tylko i wyłącznie w rozmiarze 4,5 niestety. Hmm... a ja kupilem w rozmiarze 4.http://www.mudhole.com/Rod-Building/Concept/BKBAG Edytowane 20 Stycznia 2013 przez DelTor0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) KB jest w 4 i 4.5:http://www.mudhole.com/Rod-Building/Concept/KBAG DelTor0 - szybszy byles Edytowane 20 Stycznia 2013 przez krycek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 mrWhite7 & Zdzisław Czekała & DelTor0 o to właśnie mi chodziło.Trzeba będzie się wziąć do roboty.Dziękuję i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 KB jest w 4 i 4.5:http://www.mudhole.com/Rod-Building/Concept/KBAG DelTor0 - szybszy byles hehehe taki traf wlasnie suszarke wylaczylem a na kiju mam wlasnie 4KB. Juz pomyslalem ze mnie w sklepie w balona zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Przepraszam patrzyłem na strony Fuji i tam tylko 4,5 szkoda, że 5 nie ma do mocniejszych późno-jesienno-zimowych zastosowań bo 4,5 i 4 to w mig zamarzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja zbieram się teraz do zbrojenia MHX'a P844-2 w przelotki KL-H w następującym zestawieniu : BKLAG-H 25BKLAG-H 12BKLAG-H 5,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5BKBAG 4,5LGST 4,5 Jeżeli wszystko dobrze pójdzie i @Krzysiek zgodzi się uzbroić dla mnie ten kij to ok. marca dam znać jak testy na sucho Pozdrawiam,Jacek Co panowie sądzicie o takim uzbrojeniu tego MHX'a? Może lepiej zamienić wszystkie 4,5 na 5? Chociaż nie wiem czy rozmiarem 5 go nie przygaszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 KB tylko pierwsza po stozku ('w srodku' wedki) - jako choker, ona ma wieksza powierzchniowo stopke zeby przyjac naprezenia:potem lecisz juz KT:Beda zdecydowanie lzejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi