@borys Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 WZSYSTKIM CZEŚC!Śledzę Was na tym forum już od kilku miesięcy i w końcu postanowiłem się zarejestrować Pogodę to mamy niesamowitą - tym bardziej szlag mnie trafia bo byłem wczoraj nad wodą i ... NIC Może by mi kto podpowiedział czy to warto za klonkami - kleniskami pochodzić? - czyli jak Wasze aktualne wyniki???Co i na co łowicie???POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Witaj na forum @borys, życzę miłego korzystania. Cieszę się że kolejni Użytkownicy decydują się ujawnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromit Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Borys,ujawniłeś się bo się bałeś że IPN się do Ciebie dobierze .Witaj na forum . Pozdrawiam Gromit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 @borys, witaj na forum. Miłej zabawy! Ja aktualnie ganiam tylko za pstrągami i pewnie zostanie tak do maja, kiedy to rozpocznie się sezon boleniowy.Myślę, że o tej porze roku za kleniem warto chodzić po mniejszych rzekach. Jest taka pogoda, że w dobrych miejscach można połasić się o złowienie tej ryby. Widzę, że jesteś z południa, a tam nie brakuje małych dopływów większych rzek. Jeżeli mieszkasz w okolicach Wisły to sprawdź tamtejsze rzeczki, które do niej wpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Witaj na forum. Szczerze, teraz klenie można złowić, tylko jeden warunek, gdzie one są Żmudne do tego, jest czesanie miejsca ich pobytu, jak wiesz gdzie stoją. Teraz nie są tak płochliwe, jednak nie rzucają się na przynęty.Ale jak masz czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Cześć Forumowicze!!!Serdecznie dziękuję za posty i przyjazne powitanie SPECIAL THANKS to Gromit-Ty masz instynkt Odebrałem wczoraj paczkę-16wobków Dorado (2,0cm - 3,5cm) i jadę nad rzekę!Mam urlop zaległy to co bede robił A jak Wy łowicie wiosenne klenie?Nie ukrywam, że kleń tego roku będzie moim celem nr 1.Łowię na granicznym odcinku Odry http://www.przyroda.katowice.pl/documents/graniczne_meandry_ odry.pdf Coś wstawiłem, ale nie mam pojęcia czy to się otworzy A zwyczjanie to w Google wpiszcie meander odry-są takie miejsca, oj są!Do następnego razu! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 @borys, w sprawie łowienia kleni na Odrze podpytaj Patu oraz Szpiega. Oni są specami od tej rzeki Osobiście łowię klenie na wiosnę, jak już naprawdę podgrzeje się woda i w miarę ustabilizują się jej wahania.Najczęściej sprawdzam miejsca, gdzie w poprzednich latach łowiłem klenie wczesną wiosną. Takie miejsca to pewniaki i jak w nich nie biorą klenie to raczej odpuszczam.Moje ulubione wiosenne miejsca to spowolnione przelewy i opaski. Ważne jest aby nurt był w miarę spokojny i nie przewalał się zbyt gwałtownie przez przelew. Dobre są także dzikie burty, które są pełne przybrzeżnych krzaków, a także polecam zalane trawy w okolicach głównego nurtu i starorzeczy.W takich wiosennych miejscach łowię najczęściej na małe woblerki i małe wirówki. Miejscówki staram się obławiać bardzo wolno, najczęściej prowadząc przynętę pod prąd. Często robię przestoje w zwijaniu żyłki i pozwalam przynęcie na swobodną pracę w miejscu.Jednak do takiego łowienia czekam na prawdziwą wiosnę. Wcześniej odpuszczam, ze względu na uganianie się za pstrągami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 @Rognis myślę, że choćby z uprzejmości mogłeś dodać do listy odrzańskich speców Jacka Stępnia i Andrzeja Lipińskiego, którzy jakby nie patrzeć są obecni także na tym forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 @Mateo, a ty co, zostałeś jakimś przedstawicielem medialnym Jacka i Andrzeja? Myślę, że jak będą chcieli coś podpowiedzieć w temacie to sami się odezwą.Poza tym, nie wiem czy zauważyłeś, ale zarówno Andrzej, jak i Jacek bardzo rzadko na naszym forum zdradzają tajniki i techniki łowienia... w przeciwieństwie do dużej liczby innych użytkowników... Ty też łowisz klenie na Odrze, to dlaczego nie napiszesz koledze co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 panowie bo odchodzimy od tematu tego posta @borys zapraszam na priv chociaz kleni nie lowie za duzo to conieco wiem zdecydowanie wole pobiegac za boleniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 szpiegu bo Ty w ogole jakis taki ... monogamiczny jesteś PS. a cukierka i ta nie dostaniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 mifek moze i jestem monogamiczny hehe ;] ale za to jaki dobry w tej dzedzinie co do cukiereczka heh pfffff gdyby to byla stella albo jakis spasik od daiwy to bym inaczej rozmawial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Co prawda nie jestem specem od Odry, ale słyszałem że w zimie na tej rzece sprawdza się obławianie zagłówkowych zastoisk małym gumkami głównie twisterami. Szukaj główek z wstecznym nurtem. Ja raz w ten sposób łowiłem klenie styczniu na Wiśle pod Krakowem, trafiłem wtedy na dość sporą wciętą w brzeg zatokę z wsteczniakiem. Klenie agresywnie biły w biały twister. Może to coś pomoże. Na woblery łowiłem w zimie, ale na małych rzeczkach. W takich siurkach o tej porze roku zdecydowanie łatwiej podstawić przynętę pod pysk, a to jest warunek podstawowy w zimowym łowieniu. Dobra była rapalka original 5cm w naturalnych kolorach. Ech to były czasy gdy na ryby chodziłem z dwoma woblerami i jedną obrotówką i łowiło się.pozdrawiam Wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Sebek - oczywiście że nie, ale jakoś mi się tak głupio zrobiło czytając jak polecasz speców od Odry bez tych dwóch miłych panów.Ot tyle. Natomiast o zimowych klenieach wiem tyle, co przeczytałem w kilku artykułach w prasie. Zimą łowię inne rybki, także osobiście rad udzielać nie będę.Wiem natomiast, że Andrzej z Jackiem swego czasu mieli doskonałe wyniki właśnie w polowaniu na zimowe smoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 wracajac do kleni, ostatnio widzialem jak gosc wyjal pare sztuk na splawik i chleb:)na Wisłoku w centrum miasta, pod kładką dla pieszych. Ludzie czesto dokarmiaja tam ptaki, takze klenie do chleba przyzwyczajone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Byłem, byłem, Panowie!BYŁEM!Próbowałem, próbowałem - wolno prowadzić i przytrzymać w nurcie, w starorzeczach, przy zalanych trawach, burtach, we wstecznym prądzie, przy nawisach gałęzi, tam gdzie woda prawie, że stoi, i głębiej i płycej, za podwodnymi przeszkodami (kamienie, drzewa, itd.)...i...dwa klenie - które mi się spięly pod nogami... Ale jestem z tego wyniku bardzo zadowolony Chciałem i się udało, a zimowy kleń to bardzo trudna do schwytania ryba!No i zaliczyłem pierwszą w tym roku przymusową kąpiel - wpadłem do pasa Dobrze, że na koniec łowienia - wsiadłem w wóz, gaz i herbata z prondem.Jutro też jadę, tylko mi wodery wyschną! Szpiegu, dzięki za zaproszenie na priv - odezwę się, bo Ty to chyba coś masz w zanadrzu!pozdrawiam Wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 a gdzie to byles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Byłem...nad rzeką,połowić Tyle spsobów na połów zimowego klenia wyczytałem (od Was oczywiście)że złowienie tej rybki wydało mi się formalnością!No i jutro też będę...nad rzeką,połowić Pozdrawiam!A Ty gdzieś byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Dziś znów nic nie udało mi się złowić(a niechby się nawet spięło...)Kończy mi się urlop zaległy i jutro do pracy Jeszcze se poczytam jak kropki łowicie...Pozdrawiam!Cześć!P.S.Motyla noga, niech już przyjdzie ta wiosna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 @Borys Witam Mnie także bardzo interesuje połów kleni i jazi Łowię je na Odrze i na małych rzeczkach które są połączone z Odrą. Jutro planuje z kolegą i bratem wybrać się na ujście właśnie takiej małej rzeczki. Może akurat coś skubnie <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Daniel DPV Wirek A może by tak trzymać rękę na pulsie i ktokolwiek by wyskoczył za kleniami i jaziami,a te sprytne ryby zaczęłyby brać to dowiedzieliby się wszyscy-z tego wątku oczywiście! Ja pojadę w niedzielę a potem dam znać czy coś ugryzło czy nie!Daj znać jak tam nad wodą!Hej! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assam Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Czekam z niecierpliwością na wieści o żerowaniu kleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 klenie zeruja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assam Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Może i żerują ale do tych Twoich mam trochę za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Pitt - łobuzie, nie mów że skusiłeś się na zimowe klenie?!? Czyżbyś w końcu dobrał się do tych ze strumyka, o którym ostatnio mi opowiadałeś?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi