Skocz do zawartości

KLENIE - raz jeszcze!

@borys

Rekomendowane odpowiedzi

@Wujek masz rację, co do kłopotów klenia z odbyciem tarła na Wiśle, z powodu niskich stanów wód w ostatnich latach. Ale nie tylko dlatego.

Ważna jest też temperatura wody, gdy jest za niska, klenie mogą nie pzystąpić do tarła, to samo dotyczy sumów. Niewytarte ryby chorują, ponieważ muszą zaabsorwować ikrę. W tym czasie słabo pobierają pokarm, a słabsze osobniki zdychają.

Tak jak zauważyłeś łowi się ryby albo zupełnie małe, albo duże.

Na Wiśle w dół od Czerwińska, zjawisko to dotyczy: klenia, bolenia, sandacza, brzany i suma. Jedynie szczupak łowiony jest w każdym rozmiarze.

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Boleń wydaje mi się że nie ma tego problemu ponieważ wyciera się w okresie gdy stan wody jest podwyższony i woda szybko nie opada. Zresztą ja łowię różne bolenie przeważnie od 50 w górę. Spadek populacji innych gatunków jest spowodowany czynnikami o których wszyscy wiedzą, ale z kleniem jest szczególnie źle. Obawiam się że za niedługo złowienie ładnego klenia będzie graniczyło z cudem.

pozdrawiam Wujek :D

A u mnie, w strefie granicznej (okolice przejścia granicznego w Chałupkach) na rzekach Olza, Odra, Piotrówka jest okres ochronny dla jazia i klenia od. 16.03. - 15.06. B)

Co o tym myśliecie?

Powoli zaczynam wąchać wiosnę nad ulubioną wodą, ale tym rybkom na tych wodach dam spokój - będę jeżdził na inne łowiska! :mellow:

Pozdrawiam!

witam! własnie wróciłem z odry, byłem na rozeznaniu, klenie biora jak szalone ale na wątrobe dwóch wedkarzy złapało po 3 ok 1kg, znajomy siedzi juz trzy dni i mowił ze juz wyciągnoł kilka sztuk ja juz mam plecak spakowany i za 30 minut ruszam pomachac mu przed nosem woblerami:) moze sie skusi bo z brań wedkarzy widac ze zeruje ich tam troche B)

@Ginel,

gratuluję zimowego klenika. :D

@Slavecky,

...A jak oceniacie sytuację klenia na Mazowszu?...

- Oceniam to podobnie jak Wujek. Moim zdaniem jedną z głównych przyczyn spadku populacji klenia na mazowieckiej Wiśle są nieudane tarła. Od kilku lat obserwuję jak klenie wchodzą w czerwcu na przelewy i trą się na podniesionej wodzie. Jednak aura nie sprzyja temu, ponieważ woda za szybko opada (brak deszczy) i prawie cała ikra gnije.

W ostanich latach mało uganiam się za wiślanym kleniem, jednak co roku udaje mi się złowić kilka ładnych sztuk. Najczęściej są to przyłowy przy polowaniu na nocne jazie lub sandacze.

Na szczęście jest jeszcze kilka dobrych wiślanych miejsc, gdzie klenie koncentrują się na wiosnę, długo przed tarłem. Osobiście znam 3 takie miejsca w Warszawie. Przy dobrym stanie wodny można dobrać się do pięknych kleni za pomocą spinnigu. :D

W sobotę planuję wypad na klenie na przybrudzonej wodzie. Wobki chyba sobie odpuszczę i będę łowił na gumki - czarne (pjaweczki), białe, różowe (pinki :D) no i może na żółte tak żeby kukurdzę im przypominały. Grunciaże sobie łowią to może trzeba na podobne przynęty ? :D