joker Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 @Wujek masz rację, co do kłopotów klenia z odbyciem tarła na Wiśle, z powodu niskich stanów wód w ostatnich latach. Ale nie tylko dlatego. Ważna jest też temperatura wody, gdy jest za niska, klenie mogą nie pzystąpić do tarła, to samo dotyczy sumów. Niewytarte ryby chorują, ponieważ muszą zaabsorwować ikrę. W tym czasie słabo pobierają pokarm, a słabsze osobniki zdychają. Tak jak zauważyłeś łowi się ryby albo zupełnie małe, albo duże. Na Wiśle w dół od Czerwińska, zjawisko to dotyczy: klenia, bolenia, sandacza, brzany i suma. Jedynie szczupak łowiony jest w każdym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Boleń wydaje mi się że nie ma tego problemu ponieważ wyciera się w okresie gdy stan wody jest podwyższony i woda szybko nie opada. Zresztą ja łowię różne bolenie przeważnie od 50 w górę. Spadek populacji innych gatunków jest spowodowany czynnikami o których wszyscy wiedzą, ale z kleniem jest szczególnie źle. Obawiam się że za niedługo złowienie ładnego klenia będzie graniczyło z cudem.pozdrawiam Wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stępel Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Czołem.@Joker a jak te kochane kleniki trą się na pięknej Skrwie. Moim skromnym zdaniem odbywa się to na płytkawych odcinkach ze żwirowatym dnem (np. powyżej mostu w Rochnach). Co o tym myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amaru Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 ja sie jutro wybieram nad odre ,umnie sloneczko swieci wiec sie moze jakis klenik skusi dam znac jak efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Stempel ty mnie nie podpuszczaj. Na forum nie napiszę, gdzie się trą moje +70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stępel Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Ok zero podpuszczania ale może kiedyś wyskoczymy razem na te duże kluseczki?Muszę Ci powiedzieć, że jeszcze 10-14 dni i jaziki się konkretnie ruszą i zacznie się wąchanie wiosny nad ulubioną wodą. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 A u mnie, w strefie granicznej (okolice przejścia granicznego w Chałupkach) na rzekach Olza, Odra, Piotrówka jest okres ochronny dla jazia i klenia od. 16.03. - 15.06. Co o tym myśliecie?Powoli zaczynam wąchać wiosnę nad ulubioną wodą, ale tym rybkom na tych wodach dam spokój - będę jeżdził na inne łowiska! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stępel Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 @borys tak naprawde egal gdzie wąchasz wiosenne zapachy, ważne żeby Ci się podobało to wtedy naładujesz aku na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 absolutely right! - czego i Tobie życzę Ciekawe kiedy nam Daniel pokażezdjęcia? bo za 10-14 dni...kluseczki,na maxa,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 No foteczki już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@borys Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Daniel - fajne te wobki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 No ja wiem Może w przyszłym czasie będą następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amaru Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 witam! własnie wróciłem z odry, byłem na rozeznaniu, klenie biora jak szalone ale na wątrobe dwóch wedkarzy złapało po 3 ok 1kg, znajomy siedzi juz trzy dni i mowił ze juz wyciągnoł kilka sztuk ja juz mam plecak spakowany i za 30 minut ruszam pomachac mu przed nosem woblerami:) moze sie skusi bo z brań wedkarzy widac ze zeruje ich tam troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 @ amaru To prawda że klenie biorą z gruntu <_< znajomy wędkarz złapał ostatnio 2 sztuki takie pod 2 kg. Na wątrobe i kukurydze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amaru Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 wczoraj byłem na scianie i na spining ani wyjscia i uderzenia a spławikowcy łowia ładne klenie na kukurydze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 wczoraj byłem na scianie i na spining ani wyjscia i uderzenia a spławikowcy łowia ładne klenie na kukurydze! moze trzeba bylo sprobowac na maly zolty woblerek - moze nawet bez akcji o zapachu kukurydzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Ja jutro się przejde na ściane i zobacze <_< Może później pojade na główki naprzeciwko ściany.Pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Znam różne ściany. A o jakiej Ty piszesz?Ja jutro sprawdzę chyba co w Kwisie pływa. Poniżej OS-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amaru Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Znam różne ściany. A o jakiej Ty piszesz?Ja jutro sprawdzę chyba co w Kwisie pływa. Poniżej OS-a. o odcinku odry bez główek w nowej soli:) dzis na watrobe znów padły klenie sasiad złowił! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Znam różne ściany. A o jakiej Ty piszesz?Ja jutro sprawdzę chyba co w Kwisie pływa. Poniżej OS-a. o odcinku odry bez główek w nowej soli:) dzis na watrobe znów padły klenie sasiad złowił! pozdrawiam gotowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 wczoraj byłem na scianie i na spining ani wyjscia i uderzenia a spławikowcy łowia ładne klenie na kukurydze! A w moich stronach, spławikowcy nie łowią kleni, a ja tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 no gratuluje, mnie dzisiaj pogoda przerazila, od rana pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 @Ginel, gratuluję zimowego klenika. @Slavecky, ...A jak oceniacie sytuację klenia na Mazowszu?... - Oceniam to podobnie jak Wujek. Moim zdaniem jedną z głównych przyczyn spadku populacji klenia na mazowieckiej Wiśle są nieudane tarła. Od kilku lat obserwuję jak klenie wchodzą w czerwcu na przelewy i trą się na podniesionej wodzie. Jednak aura nie sprzyja temu, ponieważ woda za szybko opada (brak deszczy) i prawie cała ikra gnije.W ostanich latach mało uganiam się za wiślanym kleniem, jednak co roku udaje mi się złowić kilka ładnych sztuk. Najczęściej są to przyłowy przy polowaniu na nocne jazie lub sandacze.Na szczęście jest jeszcze kilka dobrych wiślanych miejsc, gdzie klenie koncentrują się na wiosnę, długo przed tarłem. Osobiście znam 3 takie miejsca w Warszawie. Przy dobrym stanie wodny można dobrać się do pięknych kleni za pomocą spinnigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Wczoraj wybraliśmy się ze znajomymi na taki fajny kanałek <_< Brały okonie i małe kleniki na jaskrawego paprocha. A na Odrze w mojej okolicy zaczeły chodzić jazie, niektóre zaczeły już wchodzić do małej rzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 W sobotę planuję wypad na klenie na przybrudzonej wodzie. Wobki chyba sobie odpuszczę i będę łowił na gumki - czarne (pjaweczki), białe, różowe (pinki ) no i może na żółte tak żeby kukurdzę im przypominały. Grunciaże sobie łowią to może trzeba na podobne przynęty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi