Skocz do zawartości

Woblery T.Świderski

Kielo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zamiast klamerek  swego czasu bezbarwnym lakierem akrylowym i po chwili, gdy podsechł okładałem tiulem. Po par minytach lakier wysychał przyklejając toul na tyle mocno, że dało się nakładać szpachlę/farbę i wystarczająco słabo, by go bez zniszczenia oderwać. Fajny sposób, bo nic się przy nakładaniu nie przesuwa.

Spoko luzik ,można tak ,dobrze się trzyma ,tylko jak się już zaklei to na amen ,ale jak się ma tiul o odpowiedniej fakturce to spoko ,ja często naciągam ,rozciągam itp.itd żeby odpowiedni efekt uzyskać :-)

Podklejana i psiknięta i na szybko suszarką przewietrzona :-) spoko wychodzi i szybciutko.

post-51685-0-43551600-1417813037_thumb.jpg

Edytowane przez Kielo

Tak przy okazji Ci przysłodzę trochę. Twoje przyozdobienie przynęt jest zdecydowanie najlepsze jakie widziałem. Pomysłowe, precyzyjne, estetyczne i rewelacyjnie skomponowane.

Za tym przyklejeniem na amen. Ważne jest, żeby lakier trochę przysechł zanim się tiulem wobler obłoży. Te akryle z puchy są agresywne i potrafią rozpuścić farbę pod spodem, później farba tężeje klejąc tiul na amen - jak piszesz. złapać ma sam lakier.

Edytowane przez krzychun

Dzięki konstruktywne uwagi zawsze dobre :-)

Chodziło mi o to że jak lakier przyłapie to się już nie da nic naciągnąć ,podciągnąć ,szczególnie w tej dolnej części ,trzeba dokładnie ułożyć tiul zanim się polakieruje.Nic już się nie przesuwa i można się z takim wobkiem obchodzić mniej delikatnie niż z tym na klamerki.

W wobku na klamerki łatwo można naciągać (rozszerzać łuski) w poprzek i w pionie ,można naciągnąć np. tylko w poziomie i wtedy lipionek jak siemasz Wiktor itp.itd.

Edytowane przez Kielo

Nie mam żadnych. Ostatni to jakieś 2 lata temu robiłem. Za leniwy jestem. Ale może zimą coś z nudów  nocy zrobię.

Ty robisz fajniej, bo cieniujesz na tiulu. malowałem korpus w jakiś kontrastowych kolorach (ciemny grzbiet i biały brzuch) i na to tiul i jeden kolor farby. Po zerwaniu tiulu gąbką dodawałem jakieś akcenty, dwa razy w lakier, natrysk góry i dołu i ostatnia warstwa lakieru.

Różnie robię ,ten na zdjęciu to psikany ale jak robię pyndzlem to łuska jest jedno kolorowa a dopiero potem transparenty ,czasem przez lupę :-).

Spójrz na trzecie i piąte zdjęcie strzebelki ,przebija łuska na płetwie ,bardzo drobna (oczko jakieś 0,5mm) i zrobiona inną metodą ,jest na całym wobku ale na zdjęciach słabo widać ,fajnie wychodzi.

Zrób i pokaz ciekawy jestem jak innym wychodzi :-)

Co by zwiększyć obrót sklepom z tiulami :-):-):-)

post-51685-0-29316500-1417873202_thumb.jpg

Edytowane przez Kielo

Myki ,myczki ,zalusterkowania ,wężyki :-) ,prace X,Y,V wąskie i szerokie ,szybkie i powolne.

Nie zbadane są ludzkie umysły :-) ,niektórzy darzą do czegoś co im umyka ,chcą ,próbują ,wiedzą że jest to dobre ,wiedzą że muszą ,że to nie uniknione a mimo to nadal zaparcie śmieją się z tego co oczywiste ,z tego do czego sami darzą :-):-):-) dziwne? eeeee nie dziwne głupie :-).

Edytowane przez Kielo
  • Like 2

Z kształtu typowa kleniowa bambaryła :) praca- sądząc po opisie- bardzo ciekawa. Kiedyś udało mi się zrobić woblera, który pracował w pionowej płaszczyźnie, tzn. "dupa do góry, głowa na dół/ głowa do góry dupa na dół" w płaszczyźnie poziomej praktycznie się nie ruszał. Udało Ci się kiedyś uzyskać taką pracę? ;) mi oczywiście wyszła przez przypadek, jak znajdę tego woblera to nagram filmik.

O kurcze, super :) tylko najpierw muszę iść z nim na rzekę i sprawdzić czy nie stracił swoich właściwości bo by z siebie ściemniacza nie zrobić.

Znalazłem jego zdjęcie, zaznaczony na czerwono, obok narysowałem jego kształt.

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/200/1463415_157_zmniejszacz-pl_173902.jpg dam link co by Ci wątku nie zaśmiecić za bardzo :)