Skocz do zawartości

Woblery T.Świderski

Kielo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem  :) . Tutaj traktuję Was jak jedną osobę, zgrany team  ;)  :) .

Przydałoby się pokazać jeszcze tory, ale to ciężko zrobić, trza by zgrać operatora kamery z prędkością prowadzenia wobka. Przy takim zbliżeniu jak teraz byłoby to piękne, poglądowe, taki elementarz dla innych  ;)  :) .

Ciężka sprawa ,to chyba by jakąś szynę trzeba zamontować ,po której by się kamera poruszała :-) ,normalnie jak w bollywood :-)

• Like 1

Ciężka sprawa ,to chyba by jakąś szynę trzeba zamontować ,po której by się kamera poruszała :-) ,normalnie jak w bollywood :-)

Operator kamery, z tak ustawionym zoomem, musiałby iść z prędkością poruszającego się wobka  ;).

Gdzieś, tutaj na forum @Melanzyk pokazał skonstruowany przyrząd do mocowania wobka oraz kamery(do trzymania w ręce) i idąc wzdłuż rzeki można filmować. Pewnie jakiś tuning by się przydał, ale można by o tym pomyśleć  ;) .

OK ale nie rozumiem ,jak takim czymś tor nagrać albo jak zmodyfikować żeby nagrać?Pracę woblera pod wodą ok ,gorzej już z kręceniem z nad wody bo odblaski więc potrzebne odpowiednie warunki.Pozostaje jeszcze kwestia zoomu ,bo z tak bliskiej odległości się nie da ,w rzece zawsze będą wychodzić z kadru.

Edytowane przez Kielo

No tak by się mogło wydawać ale to nie jest takie proste ,no może z góry będzie jakoś inaczej ,może wiele prościej ,tego nie wiem ,zobaczymy :-).

Pozostanie tylko kwestia jak poprowadzić na długim odcinku woblera powiedzmy max 30cm pod powierzchnią ,no ale może też się coś wykombini.

Edytowane przez Kielo

sorry ze się wtrącę ,własnie o to chodzi aby woda była stojąca ,sporo woblerów hand made nie potrafi pracować nie mając nurtu za sprzymierzeńca , 99% filmów jest nad rzekami ,już wolę ja w wannie ktoś z wykonawców testuje swoje przynęty ,,jeszcze lepiej jak nagra z dość bliskiej odległosci pracujeącego woblera widac wszystkie motywy pracy ,lusterko x,itd

• Like 1

Nie szkodzi wtrącaj się jak najbardziej to jest przecież forum o budowie przynęt :-) , zapraszam i dziękuję że się wypowiadasz.

Chodzi mi o to żeby pokazać tor poruszania się samej przynęty ,nie pracę ,jej rodzaj ,czy lusterkuje czy nie itp.itd bo to chyba mi się udało już pokazać ,myślę że na obecnie pokazywanych filmikach wszystko widać a woblery są kręcone na położonej wędce nie ściągane.Reasumując jeśli chciałbym w basenie pokazać wyraźnie że wobler porusza się po torze rozciągniętej S ale WYRAŹNIE ,to musiał bym zbudować takiego pod wodę stojącą ,albo jeśli chciałbym pokazać woblera ,który WYRAŹNIE odskakuje w basenie prawo lewo to też musiał bym takiego zbudować pod wodę stojącą a nie pod wodę płynącą.

Chciałbym nakręcić filmy z woblerami ,które robimy pod wode płynącą ale nie po to żeby coś komuś udowadniać tylko dla samych filmów ,bo warto coś takiego nakręcić tak żeby wszystko było widać chociażby dla potomności :-).Już próbowaliśmy to zrobić też przy prowadzeniu woblera po łuku ale słabo wyszło.

Edytowane przez Kielo
  • Like 2

To już nawet nie o to chodzi jaka technologia ,to kwestia spostrzeżeń ,bo na przykład czasami jest tak że ryby reagują najlepiej na przynętę spławianą bez pracy a nie ruszają zajebiście drobno drgającej albo reagują na kształt i kolor a nie na pracę.

Każdy na pewno ma różne spostrzeżenia i warto kontynuować ,rozwijać takie drobne niuansiki ,sprawdzać ,testować ,porównywać ,na tym rzecz polega.

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

Tomku, z ostatnią częścią ostatniego zdania polemizowałbym. Właśnie w wodzie stojącej, bez płynących zanieczyszczeń będzie wszystko widać. Są to warunki laboratoryjne, nie ma żadnych zakłóceń.

A czym różni się zachowanie woblera w wodzie stojącej od płynącej? W wodzie płynącej mogą pojawić się dodatkowe efekty wywołane zmianą strugi wody, ale raczej będą to efekty nie zamierzone. Myki, lusterkowania, prace ogonowe, tory poruszania będą widoczne zarówno w wodzie stojącej, jak i płynącej. Patrząc pod tym kątem (chcąc pokazać jak zachowuje się wobler) lepiej wszystko nagrać w wodzie stojącej. Wiadomo w woblerze na wodę stojącą trzeba te efekty bardziej uwypuklić podczas konstruowania woblera, aby były widoczne.

Natomiast całkowicie inną sprawą jest to, czy wobler zaprojektowany na wodę stojącą będzie łowny w wodzie płynącej.

• Like 1