Skocz do zawartości

Woblery T.Świderski

Kielo

Rekomendowane odpowiedzi

Joker przypatrz się dobrze strzebelce grubej :-)

Dzięki ŁatekCMR.

Teraz biorę się za kiełbiki 60 sztuk bardziej komercyjnie się zdecydowałem :-) tu już będzie kombinacja wszystkiego czego się nauczyłem i przynajmniej trzy różne kolorki :-) i cosik na ale drogo poszło hahaha:-).

Edytowane przez Kielo

Tomek, przypatrzyłem się dobrze wszystkim filmom. Gruba strzebla z ostatniego filmu chodzi podobnie do mojego Fario, a z pierwszego do Fury ;) Chociaż zrobiłem je pod pstrągi, to łykają je też inne ryby. Jednak ja się nie upieram, że moje są uniwersalne, bo w/g mnie nie są. 

Joker ,praca woblerów jest zupełnie inna ,każdy to dostrzeże :-) ,ale to nie istotne ,w ogóle nie ważne :-).

Moim założeniem było zrobienie trzech rodzajów woblerów o z góry wcześniej założonej ,ustalonej pracy ,na filmikach nie tyle rodzaj pracy woblerków chciałem pokazać co właśnie dziwne zachowania ,te odskoki ,myki i wężyki :-).

Kurcze nie wiem jak to przekazać żeby wszyscy zrozumieli :-).

Jeśli chodzi o uniwersalność to chodzi mi o kiełbia ,o jego pracę i według mnie jest uniwersalny :-).

Edytowane przez Kielo

Kiełbiki się robią :-) dużo tym razem :-) będą różne wersje kolorystyczne ,postaram się pomalować tak żeby pasowały wariantami malowania do każdej wody ,takie zestawiki kolorków.

Oprócz głęboko schodzących będą też płytko schodzące na płytkie rzeczki.

Dodatkowo kilka cztero centymetrowych wobków coś ala krąpik na wiosnę :-) na moją rzeczkę :-).

Nad pracą tych czwóreczek jeszcze się zastanawiam :-)

t3tm.jpg

oe3d.jpg

y3tn.jpg

qkvq.jpg

• Like 1

Takie małe sprostowanko ,bo już druga osoba się mnie pyta :-)

Janusz napisał wcześniej:

Do górskiego potoku użyłbym innego steru. Zdecydowanie innego. Ale na wielką rzekę lub jezioro - czemu nie? 

A ja odpisałem ze to nie są przynęty dedykowane pstrągom ,oczywiście jak najbardziej można nimi łowić pstrągi.

Każda moja przynęta robiona jest na rzekę z dużym uciągiem ,strzebelki też ,stery dopasowuję zawsze indywidualnie do każdej przynęty i nie ma tu mowy żeby nie dały rady w górskim strumieniu ,nie wiem jak zachowywały by się w totalnej kipieli ale ,każdej pstrągowej rzeczce dadzą radę :-)

Kiełbaski się smażą :-) tak jak pisałem wcześniej dużą partyjkę robię w celach zarobienia ogromnej ilości pieniędzy hahaha

Będą to woblery ,jakby to napisać a niech będzie ,pstrągowe :-) ,głęboko schodzące ,płytko schodzące ,tonące ,pływające kto co tam sobie życzy :-)

Różne kolory ,chcę zrobić takie zestawy pasujące do różnej klarowności wody :-)

Każdy kto chce może zamówić sobie u mnie takie woblery ,które zostaną zbudowane ściśle według jego preferencji. Co to znaczy ,to znaczy że każdy może sobie zamówić pracę woblera np. drobno pracujący ,lusterkujący ,akcja V z drobno pracującym ogonkiem ,do tego wybrać kolorystyką na swoją wodę ze swoimi preferencjami akcentami itp.itd.

Co tu by jeszcze napisać a bym był zapomniał ,woblerki oczywiście będą miały odjazdy na boczki ,każdy i żaden nie przypadkiem :-)

7nj1.jpg

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

Tomku dzisiejszy wypad z twoimi woblerami zaowocował pieknym kleniem 52cm (moja życiówka) i braniem czegoś co zerwało plecionkę razem z kiełbaską. Rzucam strzebelką przed przelew wobler stoi w nurcie patrzę na plecione lekko odjeżdza w prawo i nagle bach mało mi wędki nie wyrwało z reki :D :D :D... Piękny wypasiony kleń. Kiełbik powoli prowadzony wzdłóż kamiennej opaski został zaatakowany przez Cooosia, nie wiem co to było, minuta walki odjazd prawie na srodek rzeki i plecionka trach.

Niebawem zgłoszę sie po nastepne(woblery masakra) :D :D :D

http://imageshack.us/photo/my-images/197/yl1f.JPG/

Co ja mogę napisać :-) pięknie ,ja w tym roku takiego nie złowiłem ale żeby złowić hahah to trzeba na ryby jeździć a nie strugać :-)

Łowiłeś na Wiśle w Warszawie?

Jak tak to to co chwyciło kiełbę to pewnie bolencjusz ale z drugiej strony plecionka :-) i pękła ,to może trzeba wymienić :-)

Plecioneczka nówka bałem sie szczupoli i założyłem asekuracyjnie taką okoniową chyba do 5kg Wisła tajne miejscówki :P to chyba nie boleń dziwnie po dnie tłukło może leszcz za grzbiet a może brzana już druga tak stracona rybka w tym roku :C ale sezon jeszcze trwa ahh jutro też jest dzień :D

Takie zimóweczki na zamówienie się robią.

Pierwsza warstwa lakieru ,będą jeszcze lekko pomarańczowe akcenty.

Schodzące do 1m ,praca drobna ogonowa z szybkim drobnym lusterkowaniem ,odjazdy na boczki.

lsch.jpg

nqmu.jpg

95cj.jpg

Edytowane przez Kielo
  • Like 2

Eeee to przynajmniej na razie nie dla mnie ,a po za tym ja nie chcę z nikim konkurować.

Chcę robić wobki dla ludzi ale w ten sposób że to ludzie mi mówią co chcą i jak a ja to robię :-).

Jak skończę to co zacząłem to wezmę się za łamańce ,ale troszkę inne :-).

Edytowane przez Kielo

Może nie dość jasno się wyraziłem, nie chodziło mi żebyś się mierzył z korporacyjnymi wyrobami, ale zrobić coś na wzór co może być i lepsze :)

Jakbyś robił coś większego z łamańców to staję w kolejce ;) Może coś bez steru.... :rolleyes:

Tak w ogóle to zazdroszczę talentu i samozaparcia.

Pierwsze moje zamówienie skończone ,jeszcze tylko stery :-).

Zamówiona praca ,głębokość schodzenia i malowanie :-)

To jest to i tak powinno być ,była to dla mnie wielka przyjemność :-):-):-).

Przynęty pod pstrąga :-).

ksm8.jpg
n3uj.jpg
ls11.jpg
0e2x.jpg

5mpt.jpg
usgb.jpg

yilv.jpg
9jjb.jpg
spr8.jpg

Edytowane przez Kielo
  • Like 3