Skocz do zawartości

Woblery T.Świderski

Kielo

Rekomendowane odpowiedzi

No tak właśnie Sławku starałem się napisać "UWYPUKLIĆ" ,dlatego pisałem dużymi literami "WYRAŹNIE" ,ale nie chcę tego robić żeby coś komuś udowadniać więc prawdopodobnie w basenie nie będę nagrywał.Fizyka ,tak?

Woda płynąca:szybkość nurtu+szybkość ściągania woblera lub może po prostu postawienie w murt ,takie są opory dobrze piszę ,stojąca nie płynie.

W basenie trzeba by takiego wobka szybko prowadzić?

Woda stojąca:dopisz.

Edytowane przez Kielo

Sorry Kolego -  ja po raz pierwszy dowiedziałem się, że są woblery na wodę stojącą i na wodę płynąca...

Kolego - a jaka to jest różnica, czy poruszamy woblerem w stojącej wodzie, czy trzymamy wobler w miejscu, a porusza się(płynie) woda?

W obydwu przypadkach mamy do czynienia z przemieszczaniem się woblera w środowisku.

To tak jak z latawcem - albo czekamy na wiatr i można postać w miejscu, albo jak nie ma wiatru biegniemy...a latawiec wznosi się...

Jak wieje wiatr to i w stojącym samochodzie jak wystawisz rękę za okno poczujesz go.A przy bezwietrznej pogodzie - trzeba ruchu samochodu żeby takiego doświadczyć...

Jakby tak się tak zastanowić to woblera przystosowanego do wody płynącej trzeba by po prostu szybciej prowadzić w basenie i tyle.Ale lepiej by było do celów kinematografi żeby jednak nie zwijać go tempem ekspresowym ,więc trzeba by UWYPUKLIĆ to co się chce pokazać.

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

To mogło by być ciekawe ale kurde żeby basen wynająć :-).

Trzeba by było jakąś kamerkę na wysięgniku ,długim wysięgniku ,z dobrą stabilizacją obrazu ,jeden by zwijał a drugi szedł równolegle i kręcił ,a żeby było dobrze widać tor to pewnie z jakieś 1,5m trzeba by odległości zachować kamera - wobler.

Edytowane przez Kielo

https://www.youtube.com/watch?v=mTTGdh5691U

Tam wcześniej była teoria - to wyżej to się zdarzyło w realu.Powietrze wywróciło kilkutonowy autobus.

Jak się zachowa wobler który wpadnie w wir za głazem? z jakieś zawirowania wody za przeszkodą?

Ile zostanie z jego pracy w idealnych warunkach(woda stojąca)?

Ps. Jeśli uważasz że moje posty psują Twoją teorię - poproś moderatora o usunięcie:)

Kolego Romku nic mi tutaj nie psujesz ,pisz i dyskutuj :-).

Ty twierdzisz że wobler w wodzie płynącej ma pracę podstawową + niuanse ,na które nie mamy wpływu a w wodzie stojącej zostanie już tylko praca podstawowa a ja twierdzę że wobler w wodzie płynącej ma pracę podstawową + niuanse ,na które mamy wpływ i tak samo jeśli chodzi o wodę stojącą i nie jest to żadna teoria.

Edytowane przez Kielo
  • Like 2

W ograniczonym zakresie czy pływacy, czy kajakarze mają wpływ na swój ruch.

Ale w bardzo ale to bardzo ograniczonym.A jak zachowa się martwe ciało na lince?Zmniejszy się czy zwiększy wpływ wody?

Przeciągając wobler przez wir - z tej strony wiru gdzie kierunek ruchu wody jest przeciwny do kierunku ruchu woblera - złamie ci wędkę(oczywiście przesadziłem), z drugiej strony - wobler straci pracę...

Kurka wodna ,awaria na kolei 4godziny jechałem :-(.

Kolego Romku przykłady które podajesz są troszkę śmieszne ,mam wrażenie że nie wiesz o czym piszesz ,że nie wiesz co to jest tor pracy woblera ,mi nie chodzi o to żeby cię przekonać że wobler może poruszać się po torze S ,bo dla mnie to jest fakt ,ja tylko chciałbym żeby udało mi/nam się nakręcić dobrej jakości film i pewnie się uda tylko czasu troszkę więcej żeby było i będzie gitarra :-).Nieważne czy w rzece czy w basenie bo i tu i tu jest to po prostu do nakręcenia.

Kiedyś Wobler129 nagrał

https://www.youtube.com/watch?v=yImWQLUeiCI

Kiedyś ja nagrałem ,wiem że słabo widać ale da się zobaczyć tor ,nie pracę przynęty tylko TOR i nie pisz że to jakieś zawirowania ,wiatry przewracające samochody bo to troszkę śmiesznawe :-):

Edytowane przez Kielo

Romku ,tak ,to stare kotlety :-) ,jak się cofniesz i poczytasz to już tyle rzeczy w tym moim wątku było przerabianych ,tyle kłótni i innych pierdół niepotrzebnych że głowa boli :-).

Salmo to ja nie wiem dokładnie ale chyba jakoś 2011r takie woblery zaczęli robić ale na zasadzie wstawienie wygiętego steru i tyle a to opcja wiele wcześniej sprawdzona i udoskonalona ,oczywiście nie przez "mua" :-).Jest jeszcze tor zakosowy ,który też chciałbym/chcieli byśmy pokazać.

Mnie zastanawia jednak cały czas opcja czy idealne warunki laboratoryjne wody płynącej to to samo co wody stojącej ,tak sobie myślę ,powiedzmy że mamy zbudowany super tor wodny z idealnymi warunkami ,żadnych zawirowań ,woda płynie równiutko ,od niczego nigdzie nie odbija ,no po prostu ideał to kurcze jednak to ogromna masa wody ,która napiera na mała bryłę ,która z kolei napiera ,przeciwnie działa na tą ogromną masę płynącej cieczy.

Przy warunkach basenowych woda sobie stoi i nie napiera ,napiera na nią natomiast malutka bryłka wprowadzona przez nas w ruch.

Sławku może ty mi to jakiś porównasz wytłumaczysz ,może za pomocą rysunku i rozłożenia sił F.

Edytowane przez Kielo

Jak dla mnie pokazywanie pracy rzecznego woblera w basenie to jak jazda sportowym samochodem bez odpalenia silnika. Coś co wygląda w wannie fajnie w rzece paskudnie a i odwrotnie można się miło zaskoczyć ☺ Możnaby np nagrywać pracę jednego wobka i w rzece i w basenie żeby pokazać początkującym jaka jest różnica a moim zdaniem różnica jest duża chyba że się mylę i tylko wzrok płata mi figle ☺no chyba że akwarium i sztuczny nurt ? To może i jakiś mały sens by miało ☺tylko po co ? Ciekawostka ?

• Like 2

No chyba że sam twórca chce np nagrać pracę woblera w idealnych warunkach i przeglądać film klatka po klatce ☺ w sumie takie naukowe podejście może być ciekawe tylko znowu jak to się będzie miało do rzeki i zróżnicowanych warunków? Może tak jak wanna i rzeka ?

• Like 1

Jak dla mnie pokazywanie pracy rzecznego woblera w basenie to jak jazda sportowym samochodem bez odpalenia silnika. Coś co wygląda w wannie fajnie w rzece paskudnie a i odwrotnie można się miło zaskoczyć ☺ Możnaby np nagrywać pracę jednego wobka i w rzece i w basenie żeby pokazać początkującym jaka jest różnica a moim zdaniem różnica jest duża chyba że się mylę i tylko wzrok płata mi figle ☺no chyba że akwarium i sztuczny nurt ? To może i jakiś mały sens by miało ☺tylko po co ? Ciekawostka ?

Nie nie mylisz się ,takie też jest moje zdanie ,mi to się nawet wydaje oczywiste i myślę że wszyscy tak uważają :-).

Woblery ,które przerabiam już długo ,takie o określonych parametrach ,które robię z pamięci ,mogę sobie przepuszczać w wanie ,oczywiście to nie jest ich prawdziwa praca ale się nauczyłem jak powinna wyglądać w wannie ,tylko po co miałbym je przepuszczać w wannie :-).

Niemniej jednak z kręceniem pracy to już nie mam problemów ,oczywiście nie wygląda to tak że sobie jadę cyk ,myk i nakręcone ,tylko ten TOR ,TOR przynęty:-).

Edytowane przez Kielo

Witam

Tor S ma "Bullhead"...

"Jak dla mnie pokazywanie pracy rzecznego woblera w basenie to jak jazda sportowym samochodem bez odpalenia silnika."....

Nadal nikt mi nie chce powiedzieć czym woblery rzeczne różnią się od tych na wodę stojącą????

Woda stojąca  - brak tych wszystkich "niuansów" które powodują zaburzenia w pracy woblera.I wtedy można mówić,że to wobler, gdy w rzeczywistości to było zakłócenie ruchu spowodowane "niuansami"...

W warunkach niby idealnych w wodzie płynącej nigdy tak nie jest - bo choćby przy brzegach naczynia(kanału) prędkość przepływu jest mniejsza niż w centralnej części.

Na moją logikę z reguły wobki rzeczne maja drobniejsza pracę bo przecież ciężko łowić czymś co wydziera wędkę z łapy i jeszcze nurt tym miota lub wyrzuca do powierzchni...Odwrotna sytuacja to woda stojącą tu przy wolnym prowadzeniu wobler musi pracować i to dość widocznie ☺

Edytowane przez bencur
  • Like 1

Żadna prowokacja.Po prostu zdziwił  mnie jeszcze jeden podział woblerów.

Czy wobki "rzeczne" mają drobną pracę spytaj łowców troci...

" i jeszcze nurt tym miota lub wyrzuca do powierzchni" - a to stwierdzenie - chyba zamyka dyskusję gdzie należy filmować woblery aby pokazać ich prace:)

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W każdym zagadnieniu można doszukiwać się wyjątków i próbować udowodnić komuś że się myli ☺ dlatego nigdy nie mogłem polubić i zrozumieć filozofii hehe ☺ ja już kończę z moimi przemyśleniami bo udowadnianie kogo racja jest lepsza nie ma sensu ☺

Edytowane przez bencur