Skocz do zawartości

Woblery T.Świderski

Kielo

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio popracowałem sobie troszkę z żywicą ,jako że nigdy nic nie robiłem z tego materiału chciałem zobaczyć co się da z tego wykminić :-).

Na pierwszy ogień poszły wobki dedykowane pstruniom ,6cm/pływaki ,psiknięte na razie byle jak aero co by w wodzie jakoś wyglądały na filmikach.

post-51685-0-38599100-1549748786_thumb.jpg

post-51685-0-84886300-1549748792_thumb.jpg

post-51685-0-49709800-1549748800_thumb.jpg

post-51685-0-53119600-1549748806_thumb.jpg

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

Masowa produkcja to wydmuszki z wtryskarek...

Romku dal mnie masowa produkcja zaczyna się od 20 dziennie w górę :-) ,ale oczywiście to tylko moje zdanie ,a ile dziennie można odlać z form?

Uprzedzam od razu że nie będę dyskutował czy to hand made czy nie hahaha

• Like 1

Dla mnie masowa produkcja to taka gdzie udział człowieka ogranicza się do ustawienia maszyn.

A chyba i Ty rozumiesz,ze zakład który zatrudnia 100 osób które wykonują ręcznie poszczególne operacje będzie bardziej efektywny od pojedynczego "ludzia".

Odlewowi z formy to nadal bardzo daleko do woblera hahaha

Jeden "ludź" może odlać mało, dużo.

Zależy czym dysponuje.

Jeśli to będzie jedna forma z jednym gniazdem i odlew z pianki - no to 5 - 8 sztuk może.

To przyznasz,że scyzorykiem z drewna można więcej hahahaha

Nigdy się nie udało mi się przekroczyć 500 szt chociaż raz było blisko.

Na wielogniazdowych formach zazwyczaj było to 250 do 300 szt.

"A chyba i Ty rozumiesz,ze zakład który zatrudnia 100 osób które wykonują ręcznie poszczególne operacje będzie bardziej efektywny od pojedynczego "ludzia"."

Tutaj chodziło mi o to, że człowiek który wykonuje jedną, czy dwie operacje, będzie bardziej efektywny, od takiego co robi je wszystkie.

Ale to już inna bajka..

Edytowane przez eRKa

Rozumiem Romku ,wszystko rozumiem:-).

Wychodzi że można 200szt. dziennie na luzaka ,czyli nie licząc weckendów :-) 4000szt miesięcznie :-) ,i ja sobie takie hand made teraz robię :-).

No nie bardzo.

Już wyjaśniam.

Aby odlewanie miało sens trzeba zalewać stelaż i obciążenie.Które wcześniej trzeba zrobić. Samo się nie zrobi, ani z nieba nie spadnie.

300 szt stelaża dziennie - da radę zrobić. Obciążenie - zależy jakie - no niech będzie, że też 300 dziennie.

Po odlewaniu mamy nadlewki które terzeba obciąć, same nie chcą hahaha - no też niech będzie, że 300 szt dziennie.

Stelaż, obciążenie, nadlewki - wszystko zależy od wielkości korpusu, mniejszych więcej, większych mniej.

No to już mamy 4 (słownie - cztery) dni na przygotowanie 300 korpusów.

75 dziennie.

Upsss...samo się robi hahahahahahaha

Podobnie wcześniej same formy się zrobiły, same pierwotne korpusy, samo się zrobiło oprzyrządowanie do wyginania stelaża, same się zrobiły foremki do odlewania obciążenia.Oczywiście nie wspomnę, że samo się dobrało odpowiednie obciążenie do odpowiedniego korpusu, ani, że potrzebne materiały też oczywiście same przywędrowały na warsztat.

Prawda jakie to proste - stoliczku nakryj sie i już mamy 300 korpusów dziennie:)

• Like 1