krzychun Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Witam, macie jakiś skuteczny patent na ściągniecie łożysk z koła przekładni? Nie mogę ściągnąć z wałka żadnego z łożysk. Kołowrotek może 30 roboczogodzin temu był serwisowany.Spraw pilna, bo katuszka rozkręcona na stole leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ja bym wlozyl do zamrzalnika na czas jakis.potem WD 40 miedzy lozysko a os kola przekladni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Popatrz za jakimś małym ściągaczem do łożysk i sróbuj jak radzi Guzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ściągacz zegarmistrzowski pogiąłem.Schłodziłem powietrzem z aerozolu, opukałem i zeszły.Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 To jeszcze jedno pytanko.Może pamiętacie czy pozycja 44 to jest podkłada (miałem tam podkładkę) czy tuleja (jak to jest w opisie części)? Na oko powinna być tam tuleja do osadzenia wałka w obudowie (jest duża różnica średnic pomiędzy wałkiem a otworem w obudowie) i jak się domyślacie, wypadami mi wałem i tracę posuw szpuli.To jest Daiwa S2500iA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Daj lozysko tam 2x6x3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Normalnie jest tam plastikowa tuleja, ale jak mówi Guzu mozna tam dac łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 TYlko łożysko trzeba by oddzielić od wałka podkładką o średnicy wewnętrznego pierścienia łożyska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 i tu sie zaczynaja schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 TYlko łożysko trzeba by oddzielić od wałka podkładką o średnicy wewnętrznego pierścienia łożyska . Najlepiej taką samą jak nr. 47 ze schematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Dzięki Znalazłem pindę w trawie (3m2 przeczesałem). Poszła w świat przy suszeniu powietrzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Daj lozysko tam 2x6x3. Nie da rady... 1. Takie łożysko wstawiamy do tournamentowatych, np jak się upgraduje wałek w turku-X, fuego itp. (czyli w metalowych obudowach) i raczej 2,5x6x32. Ta biała, plastikowa tulejka w emblemowatych i w rzeczonej tedeesce ma zewnętrzną średnicę 5,5 i trza znaleźć łożysko 2,5x5,5x3, a to już wyższa szkoła jazdy (mnie się jeszcze nie udało takiego znaleźć). Można pokombinować z gniazdem w obudowie ale łatwo stracić osiowość całego układu, można pokombinować z łożyskami niemetrycznymi ale zawsze trzeba coś szlifować, podkładkować, dopasowywać... Jednym słowem gra trochę nie warta świeczki bo akurat na wałku ślimakowym obciążenia są tak niewielkie, że mógłby być osadzony i w plastelinie.. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Daj lozysko tam 2x6x3. Nie da rady... 1. Takie łożysko wstawiamy do tournamentowatych, np jak się upgraduje wałek w turku-X, fuego itp. (czyli w metalowych obudowach) i raczej 2,5x6x32. Ta biała, plastikowa tulejka w emblemowatych i w rzeczonej tedeesce ma zewnętrzną średnicę 5,5 i trza znaleźć łożysko 2,5x5,5x3, a to już wyższa szkoła jazdy (mnie się jeszcze nie udało takiego znaleźć). Można pokombinować z gniazdem w obudowie ale łatwo stracić osiowość całego układu, można pokombinować z łożyskami niemetrycznymi ale zawsze trzeba coś szlifować, podkładkować, dopasowywać... Jednym słowem gra trochę nie warta świeczki bo akurat na wałku ślimakowym obciążenia są tak niewielkie, że mógłby być osadzony i w plastelinie.. <_< A ja myslalem ze to wlasnie sie Xia trafil. A nie emblemowaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Ma ktos pomysl jak zdjac zardzewiale i zapieczone lozysko rolki kablaka (twin power xt) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Ma ktos pomysl jak zdjac zardzewiale i zapieczone lozysko rolki kablaka (twin power xt) ??Wd 40 + mini sciagacz do łożysk lub wd 40 + imadelko i jakiś mały stukacz pukacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 W WD40 lezy juz od 2h i raczej zostanie na cala noc bo narazie nie chce sie ruszyc kombinerkami. Sciagacza ani imadelka niestety nie posiadam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Po calej nocy ani drgnie poza tym ze zaczelo sie pieknie krecic chyba bedzie trzeba je jakos wyciac bo innego sposobu nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Zamrażarka 5 minut i szybciutko do gorącej wody, i tak kilka razy, a potem tylko mrożenie i od razu, na zimno ściąganie i powinno w końcu drygnąć... A jak już drygnie, to zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Zamiast WD 40 lepiej użyć Coca Coli, nic lepiej się nie wżera niż ten napój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Sprobuje wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Dobra poszlo po mrozeniu, kapieli w cocacoli i scisnieciu francuzem teraz tylko pytanie jakie wymiary ma to lozysko rolki do TP 3000XT bo pozostaly mi po nim tylko szczatki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Dzięki Znalazłem pindę w trawie (3m2 przeczesałem). Poszła w świat przy suszeniu powietrzem. Jak suszysz takie "zegarki" to rób to zawsze w białej czystej szmatce (np stara poszwa lub prześcieradło w odpowiednim kawałku).Co przedmuchasz w niej zostanie, w razie ...... cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Witam Panowie jeżeli był ten temat, to przepraszam, ale pytanie takie:zapieczone tuleje w kołowrotku. Zły smar poszedł i jest skutek.Jak można sobie z tym poradzić, jak to cholerstwo uruchomić.? PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Środek penetrujący typu WD-40 itp. Możesz spróbować jakiś zmywaczem uniwersalnym, naftą. Ew nawet Coca-Colą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 WD-40 będzie dobry. Zalej i zostaw na jakiś czas. Jak się nie ruszą ponów operację i tak do skutku.Nie polecam zmywaczy, nafty czy coli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi