Skocz do zawartości

19 Shimano Calcutta Conquest DC 101 2020

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem zakupu kolowrotka 19 Calcutta Conquest 201 dc.

Z informacji znalezionych w sieci sporo wiem, ale może ktoś ma i się podzieli wrażenia z użytkowania i informacja o pojemności szpuli jak chodzi o linki PE ?
Kołowrotek ma program PE w ramach systemu dc, a Shimano podaje tylko pojemność dla linek nylon :)

Jeśli już ktoś ma, to dopytam o wielkosc 201, jak wchodził złoty nowy CC 201 to był reklamowany jako nisko osadzony, że rozmiarowo buda niemal jak poprzednia 101.
Mam nadzieję że ten DC jest utrzymany w tej niskiej konwencji i będzie właśnie taki "Compact". Ktos, coś ?

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

post-45573-0-73263500-1578913039_thumb.jpg

Buda jest ta sama co w cc. Tylko nie używaj go w słonej wodzie. U mnie po dwóch wyjazdach na Rugię zardzewiały wszystkie łożyska. Koszt wymiany pincet złociszy. Także szczelność tych kołowrotków pozostawia wiele do życzenia. Jednocześnie stosowałem Saltige BJ i nadal chodzi jak masełko bez zaglądania.

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Przy tej wielkości i wadze przynęty , sensowna plećka czyli tu jakieś 30 lb przy dobrym machnieciu, może wyjechać cała ze szpuli ,tonący slider 10 a antaresa 18dc xg śmiga sporo ponad 100m , na Antka wchodzi 200m linki pe 2 ,około 30lb. Może lepiej pomyśl o 201dc?

• Like 3

Przy tej wielkości i wadze przynęty , sensowna plećka czyli tu jakieś 30 lb przy dobrym machnieciu, może wyjechać cała ze szpuli ,tonący slider 10 a antaresa 18dc xg śmiga sporo ponad 100m , na Antka wchodzi 200m linki pe 2 ,około 30lb. Może lepiej pomyśl o 201dc?

Nie przemawia to do mnie. Raz wydaje mi sie ze czucie przynety, brań (kij c.w do 120 !) i skuteczność zacięć będzie mniejsza, dwa nie wiem jak bedzie wyglądać ryba po sporo ponad 100m holu. No chyba że dla bicia jakiś rekordów...

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

Taki wynalazek mam tylko na wodę na której nie można pływać łodzią, wszystkie ryby” brzegowce” już zjedzone.więc ten zestaw to taki wybryk , ale jednak dalekosiężny do lotnych wabików ,shadteezem 27cm tak nie poleci.branie czuć ale fakt hol jest taki że może się już znudzić zwijania,z reszta bez holu też to trwa...

Mi nowa CC bardzo przypadła do gustu.

Pięknie z niej lata ale i jest trochę nudna bo choć bym chciał i nie wiem jak przesadzał brody nie zrobi :)

attachicon.gif Screenshot_20201110-170741_Photos.jpg

Wierz mi, że ja zrobię. :ph34r:  ;)

• Like 1

A jeśli można wiedzieć to jakich plecionek używacie?

Obecnie testuję w tym sezonie na 201DC Nogales Dead or Alive 2,0 i jest bardzo oki./aczkolwiek jest 8X/

Bardzo dobry jest Varivas Rock Beat/na Calaisie 201DC mam 1,5/

Grubiej to Varivas Avani Power Braid Jigging X4 3,0 i 4,0

Edytowane przez gaweł

• 1 miesiąc temu...

Moja CC 101 lata z lekkim kijem 14lb i linką 1.0 Pe.

Ustawienie multika na 1 z minimalnie wyszuwalnym luzem na szpulce.

Patrzyłem już różne ustawienia z PE,F,N i różnicy nie widzę :) na tym kijku 5g z 4" Easy Shiner lata po 50m.

Napisz proszę jakiej długości jest wędka? Odległości naprawdę super!!!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka