chris541 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czy warto wybrac się w 2 połowie lipca do Szwecji na ryby. Wchodzą w grę 2 miejsca nad raczej dużymi jeziorami Fegen lub Asunden. Chodzi mi o to czy można spodziewa się takiej sytuacji, że większe rybki będą raczej na głębokiej wodzie, dostępne głownie z trollingu wielkim woblerem itp? Zastanawiam się czy nie znając wody aby nie stracę zbyt dużo czasu na szukanie miejscówek? Miałem takie doświadczenia w kraju, że jak temperatura wody wzrosła to skończyły się brania w typowych miejscach przy trzcinach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Witam,Byłem przed kilku laty w Szwecji nad Dalalven region Nedre okolice Osty. Pobyt w drugiej połowie sierpnia.Temperatura powietrza 22 - 26C, temp. wody 19C. Dwa pierwsze dni słabe brania, ryby stały na 6-10m, dopiero 3 dnia jak zaczęło się chmurzyć i trochę powiał wiatr brania poprawiły się.Poławiane ryby okoń i szczupak. Nie wiem czy cokolwiek pomogłem ale poczytaj forum i relacje z wypraw, jest mnóstwo opisów.Polecam np.: http://www.jerkbait.pl/?p=1006 i pozostałe części tej relacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Dzięki za link - ciekawy tekst. Moje pytanie można by przeformułowac tak aby ewentualne odpowiedzi były pomocne dla innych: A więc: Czy przez okres 1 lipcowego tygodnia jesteśmy w stanie opanowac duże szwedzkie jezioro 20-40km2 ??? Mam cały czas wątpliwości czy to się uda. Do dyspozycji łódź Linden 440 silnik 4km, echosonda... ale czy wystarczy czasu? Bo to tylko 6 dni w kontekście pogody/zachowania się ryb/odległości do przepłynięcia/ludzkiej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Myślę, że najlepiej będzie zdobyć mapę batymetryczną jeziora i polegać na informacjach od miejscowych wędkarzy. Nie ma sposobu, żeby samodzielnie rozczytać tak dużą wodę w tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Tydzień temu wróciłem ze Szwecji. Temperatura powietrza 20-25 st , wody 15-19 st. więc temperatury raczej letnie. Ryba była wszędzie. Co do wielkich jezior ... patrz na tubylców i na naszych Szwedzi w weekend wypływają na trola lub jerkuja dużymi jerkami nasi walą gumami albo na odwrót Moja rada na bezrybie ... stawaj w dryfie 30 m od wysp ,skał i wal pod skały i tak cały dzień.Zawsze to lepsze niż narzekać połamania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi