Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha 4km vs Mercury 4hp

włodi

Pytanie

Szanowni koledzy, zwracam się do Was z prośbą.

Co kupić?Yamaha 4km vs Mercury 4hp?

Łapie na ZZ.Nie mam swojej łupinki więc zawsze korzystam z łódek ze stanic.W większości łapie z kolegą. Nie troluje. Od niedawna uczestniczę tez w zawodach i nie chce mieć mocniejszego silnika gdyż jak zauważyłem regulamin zawodów zezwala na silniki spalinowe do 4km.

Może ktoś z Was miał okazje na nich pływać lub pływa?jak wasze wrażenia?Któryś z nich jest bardziej awaryjny? Może 4km to za dużo na ZZ i spokojnie będę pływał na 2.5km?

yamaha 4km to cena około 5400zł

mercury 4hp to cena około 4400zł

(ceny za silniki nowe,4sówy,krótka stopa)

Proszę o podpowiedź.czy dobrze myślę wybierając akurat te jednostki?

Pozdrawiam i do zobaczenia jutro na ZZ tym razem jeszcze na elektryku.

Włodi. :D

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo dobrze myślisz wybierając jeden z tych silników. jestem użytkownikiem mercurego 6km ale w zeszlym roku miałem 4km( zmieniłem tylko ze względu na kupno pontonu) oba te silniki kupiłem używane i z żadnym nie miałem ŻADNYCH problemów i mam nadzieję że miał nie będę. co do Yamahy to pływałem z kolegą na jego 4km(wersja już nie produkowana z szarą pokrywą) i porównując to chyba lepiej sobie radziła z łodziami z przystani koła 13 na ZZ niż mój mercury 4km. Yamaha jest cichsza, waży ok 2-3kg mniej i co ważne ma tak skonstruowane uchwyty że wygodniej się ją przenosi niż mercurego. Jedno co mi się nie podobało ale może to była wada akurat tego jednego silnika i być może była to kwestia regulacji ale po delikatnym odkręceniu manetki silnik wchodził na dość wysokie obroty i ciężko było precyzyjnie ustawić pożądane obroty w dolnym ich zakresie.

Reasumując i biorąc pod uwagę moje subiektywne odczucia to ja osobiście wybrał bym YAMAHĘ(nie patrząc na cenę)

Dodam jeszcze że nie miałem styczności z obecnie produkowaną Yamahą(biała czapka) a z tego co chwali się producent jest to nowa konstrukcja więc może być zupełnie inna.

Jeśli masz zamiar korzystać tylko z przystaniowych łodzi to jest jeszcze mercury 3,5km ale.... brak w nim wstecznego( trzeba obrócić silnik 180*) brak możliwości podłączenia linii paliwowej(duży minus) ale za to waży ok 17kg.