PILOT Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam! Chcę kupić owy model do kija do ok - 80g max 213/220cm (może to będzie Dragon Guide Select Skinner Cast 195/40-80g, Dragon Ultima Cast jednoskład 198/40-80g lub inny może z pracowni...będę szukał). Przynętami będą głównie większe jerki i woblery. Combo ma być na średnie i większe szczupaki. Co do multika - jest kila modeli chodzi o specyfikę i opis..: Rozmiar 200/201 - jest kilka: 200e5, e6, e7 / 201e5, e6, e7Rozmiar 50/51 - i tu podobnie... 50/51e5, e6, e7 Porównując specyfikację obydwu rozmiarów/modeli zauważyłem jedynie różnice pojemności szpuli no i waga i rozmiar/kształt wizualny (tu mogę się mylić). Czy będzie różnica miedzy roz. 50 a 200 jak jest ta sama moc? Moje pytania: 1.Na mój rozum te oznaczenia modeli oznaczają przełożenie i moc multika może też waga szpulki. 200/201,50/51 i reszta - e5,6,7 Proszę o jasne objaśnienie mi tego i o pomoc w doborze odpowiedniego modelu do moich zastosowań. Jak się to ma do odległości rzutu i do żywotności po te przynęty jakie chcę używać. Zauważyłem też jedne ze srebrną a drugie z czarną szpulką? 2.Który model polecacie do mojego zestawu? Oczekuję - długiej żywotności, żeby nie zaczął szmerać po paru wyjazdach, w miarę dalekich rzutów i żeby poradził sobie jak najlepiej z przynętami jakie chcę używać czyli jak wyżej napisałem jerki i woblery od ok 30/40g do 80/100g.. Najczęściej i prawdopodobnie jerki 40/60g woblery 30/50g. 3. Jaki kij będę potrzebował żeby się móc tak pobawić. Mam 2 na oku, które wymieniłem wyżej... Polećcie mi jakieś. Mogą być nawet jednoskłady od 195 do max 220. Posiadałem już citice 201e i Guide Select Skinner Cast czyli combo do większych przynęt (piękna sprawa), posiadałem również zestawy lżejsze z Metanium mg, Antarecem DC, Curado 201 DHSV czy 200DHSV i Okume VS 200 LX. Najdłużej łowiłem trzema pierwszymi. Zrezygnowałem z castingu i poświeciłem się 100% metodzie spinningowej ale tęsknię... Na początek cast do dużych przynęt. Dziki za przeczytanie! FILMIKI: http://www.youtube.com/watch?v=9KLGRzX4b_Yhttp://www.youtube.com/watch?v=FAyMs52Q9qY TACKLETOUR http://www.tackletour.com/reviewicast11shimanobaitcasters.ht ml FOTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Rozmia 200. Różnica jest w wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Wyglada jak Curado E tylko pomalowano go na bialo.... uzytkowo zadna nowosc prawdopodobnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Waga 200g! Chyba profil 100% taki sam ale coś tam chyba się różni w środku..? jerzy - jak już przeczytałeś to machnij te 3 pytanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Koledzy jaki rozmiar 50 czy 200 i o jakim przełożeniu do moich zastosowań? Bo chcę się szybko zabrać do sprowadzenia jego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 ja bym sobie odpuscil mlynek wielkosci 50/51 do wedki 60-80g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Do wędki czy do takiego ciężaru przynęt;)? Poza tym o jakim przełożeniu zamówić młynek o jakich parametrach? Typowo pod szczupaka - tak żeby się dobrze trzymał młynek. Tak jak pisałem roz. 50 jak i 200 w opisie mają moc i całą resztę taką samą tylko gabarytowo inne, pojemnością szpulki się różnią no i przełożeniem. Dlatego się zapytam jeszcze raz dlaczego, który - jaka różnica miedzy nimi poza tymi wyżej wymienionymi:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Do wędki czy do takiego ciężaru przynęt;)? Poza tym o jakim przełożeniu zamówić młynek o jakich parametrach? Typowo pod szczupaka - tak żeby się dobrze trzymał młynek. Tak jak pisałem roz. 50 jak i 200 w opisie mają moc i całą resztę taką samą tylko gabarytowo inne, pojemnością szpulki się różnią no i przełożeniem. Dlatego się zapytam jeszcze raz dlaczego, który - jaka różnica miedzy nimi poza tymi wyżej wymienionymi:)? zawsze wierzysz w to co pisza??? predkoss / przelozenie to rzecz gustu, ja jestem zwolennikiem HS - czyli 7:1 lub cos okolo... ale jesli ma to byc do szczuplego to i 6:1 bedzie w sam raz a jesli przynety stawiajace duuuuuzy opor to i 5:1 nie zawadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Fajnie dzięki! Teraz małe przemyślenia i zamówię sobie młynek. Jeszcze kijka poszukuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi