Skocz do zawartości

Stare kreciolki ABU

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zadzwonila do mnie sasiadka z dolu , starsza babcia , proszac o pomoc w drobnych naprawach . Wyslalem Piotrusia bo ona amerykanka i ja moglbym nie zrozumiec o co chodzi . Gdzies tam ciekla woda i trzeba bylo to uszczelnic i dokrecic . Piotr wraca po dwoch godzinach i pokazuje mi dwa multiplikatory ABU . Zamiast zaplaty za naprawe dala mu te multiki po mezu . Maz , wedkarz zmarl 15 lat temu i cos tam ze sprzetu zostalo . Multiki sa w pudeleczkach ze skory , z oliwiarkami , czesciami zapasowymi . Wyglada to pieknie i budzi podziw , skorzany futeralik z wygrawerowanymi insygniami , nie to co teraz z papieru . Jeden to ABU 6000 nr 730403 , drugi to ABU 5000 nr 631688 . Nie ma zadnej daty na gwarancji wiec trudno mi okreslic ile maja lat . Oba sa na prawa reke , po amerykancku . Oba byly uzywane i jest nawinieta zylka , probowalem ja zerwac i nadal bardzo mocna , przypominam 15 lat lezaly nie uzywane . Bardzo mila niespodzianka , nie mamy zamiaru ich uzywac , beda se lezec .

Myślę, że to piękna historia. Jurku czy mógłbyś zrobić zdjęcia tych kołowrotków? Prześlij je proszę do mnie a ja umieszczę na forum. Oczywiście jeśli nie masz nic przeciwko temu. Chętnie zobaczyłbym te cuda, no i te pokrowce skórzane.

Pozdrawiam

Remek

@ Pitt zapytaj i podaj numery , moze przynajmniej date produkcji ustalimy .

Tak , ja tez w pierwszej chwili pomyslalem ze moze to jakies antyki , ale biorac pod uwage ze zostaly na pewno kupione przed 15 laty to nie jest to zbyt wiekowa data . Te pudelka ze skory jakos tak mnie zakrecily . Sprobuje zrobic zdiecia i wstawic .

Wartości materialnej nie przedstawiają żadnej. Są zbyt młode żeby być zabytkami i zbyt stare żeby mieć cenę na poziomie obecnych Ambassadeurów. Takie jak wyżej można kupić na eBay po 9.99$. Jest na eBay jeden fajny kolekcjonerski egzemplarz (wyszło 5tys szt z okazji 75. rocznicy powstania Abu) za 178$.

Pzdr