Skocz do zawartości
  • 0

Koniec Siemianówki ??

Łukasz91

Pytanie

Na Siemianówce zaczęły padać szczupaki i posiadają one dziwne rany ,może na forum jest jakiś ichtiolog który by coś powiedział na temat tej choroby, co czeka zalew ?? czy to będzie jego koniec??

http://www.garnek.pl/wojte23/20974821/choroba

http://www.garnek.pl/wojte23/20974817/choroba

http://www.garnek.pl/wojte23/20974815/choroba

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da63888fe1e5dba4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/429ddd378c1c7a5e.html

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żeby to była rana od śruby to z tego szczupaka po cięło by na kawałki, we wcześniejszych latach nie było takich przypadków tylko w tym roku szczupaki padają masowo i posiadają takie rany ;/

jeżeli masz wątpliwości czy to śruba czy jakaś jednostka chorobowa to jest bardzo proste rozwiązanie: weź uszkodzoną (chorą) rybę i dostarcz do ZHW (zakład higieny weterynaryjnej) tam w ramach zlecenia (oczywiście nie za darmo) ryba/ryby zostaną zbadane i jeżeli jest to jakaś choroba to odpowiedź będziesz miał w okresie kilku dni na piśmie.

• 0

Może wystarczy to zgłosić do lokalnego WIOSiu/PIOSiu lub Sanepidu i zajmą się tematem z urzędu...

:D ani WIOS ani PSSE się takim czymś nie zajmie - jakby to było jakieś snięcie to może WIOS by ruszył tyłek, natomiast PSSE może najwyżej zbadać wodę w kompieliskach i tyle - moim zdaniem trzeba samemu się zaangażować i zawieźć rybki do badania (chociaż ja też obstawiam śrubę).

• 0

Mało prawdopodobne, że rany spowodowała jakaś choroba, są czyste. Uszkodzenia wyglądają na mechaniczne, czapla, kormoran. Tej wielkości szczupaki są chętnie atakowane przez wymienione ptaki. Na Mazowszu to normalny widok.

• 0

Mogles od razu naswietic sytuacje dokladnie, nie byloby domniemywan...na kormorana albo nawet czaple to nie wygladalo...ale czemu nie na motorowke...?

W tej chwili wydaje sie istotne co z tym dalej bo jezeli to sie bedzie roznosic, tak jak np. choroba karpi w polskich stawach chodowlanych od jakichs klku lat, to cienko to widze...

Gumo

• 0

To że były śnięte ryby w wielu gatunkach praktycznie wyklucza zakażenie bakteryjne. Pomijam drobny fakt, że aktywność Aeromonas w takich temperaturach jest praktycznie zerowa. I jeszcze nie zostawia takich ran. Mogło być wtórne zakażenie otwartych ran i potem coś na pożywce w laboratorium urosło (mam nadzieję, że wiesz co to jest hodowla bakterii na pożywce). Bo Aeromonas jest wszędzie w wodzie. Jest to bakteria, która działa na ryby w hodowlach przy dużych zgęszczeniach i też tylko wtedy, kiedy dopuści się do syfu w zbiornikach z rybami. Podkreślam nie w tych temperaturach.

Nie odpowiedziałeś jednak na pytania: ile było tych ryb i czy pytałeś już na innych forach?

• 0

Tylko na tym forum założyłem taki wątek, a co do ryb to nie jestem w stanie określić ile tego było ,ale z tego co słyszałem to sporo i na wędkę trafiają się szczupaki z tymi rybami i ludzie nie wiedzą co z nimi robić czy wypuszczać czy zakopywać z dala od zbiornika , albo jeść czy nie jeść

• 0

Hmm ja łowię na jeziorze Żywieckim, tydzień temu złowiłem szczupaka (nie duży 55cm) też z taką raną - myślałem że po prostu spotkał większego kolegę. Z tego co widzę to chyba jednak nie był większy kolega a rzeczywiście jakaś choroba. Dodam, że u nas na zbiorniku jest zakaz pływania na silnikach spalinowych czyli zostają elektryczne a tych naprawdę nie ma zbyt wiele - podobnie jak szczupaków.

• 0

Tylko na tym forum założyłem taki wątek, a co do ryb to nie jestem w stanie określić ile tego było ,ale z tego co słyszałem to sporo i na wędkę trafiają się szczupaki z tymi rybami i ludzie nie wiedzą co z nimi robić czy wypuszczać czy zakopywać z dala od zbiornika , albo jeść czy nie jeść

Nie bardzo rozumiem takie podejście do zagadnienia. W tym wypadku, albo Ty to nie Ty albo…

Nie rozumiem przede wszystkim czy zakładanie takiego wątku to chęć niesienia pomocy czy szukanie taniego poklasku .

Deja Vu