Skocz do zawartości
  • 0

Czy podzielacie tą opinię?

popper

Pytanie

Czasami spotykam się z opinią, że jeśli łowienie pstrągów, na spinning, to wyłącznie na błystki wahadłowe, obrotowe, woblery.

Łowienie na przynęty gumowe, puchowce, koguty i inne wynalazki uznawane jest, przez niektórych znajomych, za pozbawione szlachetności, zdradę tradycji, niemal za nieetyczne.

Ciekaw jestem, jakie są Wasze zapatrywania, na takie poglądy?

Zaznaczam, że łowię pstrągi na wszelkie, dopuszczone RAPR-em przynety sztuczne.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Termos13

Jakoś na razie śmierć głodowa mi nie grozi, więc nie mam ciśnienia, by za wszelką cenę złowić rybę. Z tego też powodu na pewne przynęty chcę łowić a na niektóre łowić nie będę. Mam podobne podejście w tym względzie jak Standerus. To kwestia przyjemności i własnych zasad - nic więcej.

@Standerus

Będziesz miał dużo przyjemności z castingu - ja od tego roku zacząłem na niego łowić i już mi szkoda spinningó uzbrojonych pod kołowrotek kabłąkowy.

Pozdrawiam :D

• 0

@Termos13

Jakoś na razie śmierć głodowa mi nie grozi, więc nie mam ciśnienia, by za wszelką cenę złowić rybę. Z tego też powodu na pewne przynęty chcę łowić a na niektóre łowić nie będę. Mam podobne podejście w tym względzie jak Standerus. To kwestia przyjemności i własnych zasad - nic więcej.

@Standerus

Będziesz miał dużo przyjemności z castingu - ja od tego roku zacząłem na niego łowić i już mi szkoda spinningó uzbrojonych pod kołowrotek kabłąkowy.

Pozdrawiam :D

No moje spinery chyba tez wyruszą w świat, jako że od zeszłego roku nie widziały światła...

Okazuje sie że lekki (nie UL) casting też jest do ludzi i DA SIĘ, może nie śmiga się tym z taka łatwością jak ciężkim, ale frajda nieporównywalnie większa. Dopiero teraz zauważyłem jakie znaczenie ma aerodynamika przynęty i jak wiele z moich dotychczasowych przynęt mimo świetnej pracy lata przeciętnie albo całkiem nie lata.

• 0

@Slawek jezeli Cie urazilem to przepraszam .Szanuje twoje podejscie ,Sam chyba nigdy nieprzelame sie np.Do muchowki .No moze kiedys.Podziwiam jak z wdziekiem wedkarze potrafia miotac tym sprzetem .Z Mojej strony jako obserwatora wzbodza to podziw. ;)

• 0

Łowiłem pstrągi w rzece i jeziorze i te drugie łowienie bardziej przypadło mi do gustu. O ile w łowieniu okoni przynęty miały bardzo duże znaczenie, tak przy pstrągach z jeziora decydowało w 90% o sukcesie. Pstrągi niesamowici szybko uodparniały się na wszystko co im się prezentowało. Runda wokół jeziora i można było zapomnieć o przynęcie. Najważniejsze były zmiany i to raczej radykalne. Jak się opatrzył klasyczny woblerek pstrągowy to wolały walić w gumę 3 x za duża dla nich niż w podręcznikowa przynętę. Tak więc pstrąg potrafi nie jedno wyprostować w tym teorię o szlachetnych i mniej szlachetnych metodach. Dowodem na to niech będzie fakt, że kolega muszkarz którego ściągnąłem nad nasze jezioro nie złowił ani sztuki a lewy nie jest :wacko:

• 0

@Termos13

Nie masz mnie za co przepraszać, bo nic mnie nie uraziło. To co napisałem dotyczy mnie a nie kogo innego. Jeżeli ktoś w zgodzie z obowiązującymi przepisami ma ochotę łowić na robaka, to ja to szanuję. Tak jak w wielu postach się przewija - najważniejsza jest dla mnie przyjemność jaką czerpię z wędkarstwa. Kiedyś sam łowiłem na spławik i wtedy sprawiało mi to ogromną frajdę. Z biegiem czasu ewoluowałem i teraz inne rzeczy mnie pociągają :D

Podoba Ci się muchówka i to jak prezentują się rzuty. To pierwszy krok ku temu, by po muchówkę sięgnąć. Jeżeli masz taką możliwość, to umów się z kimś kto pokaże Ci, że rzuty muchówką wcale nie są takie trudne na jakie wyglądają. Spodoba Ci się - będziesz mial kolejną pociechę. Nie spodoba się - trudno. Wtedy powiesz, że spróbowałeś i wiesz jak to jest. Przyjemność przede wszystkim.

Pozdrawiam i życzę odkrywania kolejnych możliwości sprawiania sobie (wędkarskiej :D) przyjemności :lol: