Skocz do zawartości

Jezioro Isąg - wodowanie łodzi

nodan

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam, jest zjazd w las przed parkingiem asfaltowym. Tym z pomostem.

https://goo.gl/maps/B3wxoDqVAcnS47ki6

Pamiętaj że na Isąg oprócz normalnej licencji jest jeszcze potrzebna zgoda konserwatora przyrody - do odebrania w sklepach wędkarskich w Ostródzie (za darmo).

Całkiem inną sprawą jest to na co się nastawiasz na Isągu. Ja w wakacje pływałem kilka razy i wyciągałem po kilka małych okonków na 4, 5 godzin pływania.

Jezioro jest malownicze ale jak dla mnie kompletnie puste... :(

Całkiem inną sprawą jest to na co się nastawiasz na Isągu. Ja w wakacje pływałem kilka razy i wyciągałem po kilka małych okonków na 4, 5 godzin pływania.

Jezioro jest malownicze ale jak dla mnie kompletnie puste... :(

Jak wszystkie jeziora w tamtej okolicy ponieważ gospodarstwa rybackie czy Warlity czy Szwaderki bardzo prężnie działają ????

Aha i jeszcze jedno mi się przypomniało. Pomimo tego że to rezerwat, gospodarstwo rybackie (chyba Ostróda) stawia siaty i zasuwa po jeziorze na spalinie.

Obydwie wyspy które są blisko tego pomostu i miejsca do wodowania były jednego z moich poranków malowniczo otoczone siatami... :(

Na małe jeziorko po prawej stronie wypływając z pomostu (po lewej na mapie) da się wpłynąć. Popływałem na nim chwilę z ciekawości i zaobserwowałem widowiskowe (i liczne) ataki jakiegoś drapieżnika przy powierzchni.

Wydaje mi się że to bolenie, jednego widziałem, podpłynął dosyć blisko, ale nie będę się wykłócał... :)

Aha i jeszcze jedno mi się przypomniało. Pomimo tego że to rezerwat, gospodarstwo rybackie (chyba Ostróda) stawia siaty i zasuwa po jeziorze na spalinie.

Obydwie wyspy które są blisko tego pomostu i miejsca do wodowania były jednego z moich poranków malowniczo otoczone siatami... :(

Pewnie dlatego, że GRyb Ostróda jest użytkownikiem rybackim tego obwodu rybackiego. A w ramach zapisów o "rezerwacie" nie zakazano gospodarki rybackiej, bo wtedy nawet wędką z brzegu nie mógłbyś łowić. Stąd też odstępstwa od zakazów jak np. pływanie z silnikiem spalinowym.

Co do ryb i sieci, jezioro jest urokliwe i jeszcze w znośnym stanie, a większość sieci rybackich które widziałem podczas prowadzonych tam badań, to były sieci sielawowe, choć w innych okresach specyfikacja połowowa może być inna.

• 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Hej. Będę na Isągiem kilka dni. Plan jest taki, że chciałbym pochodzić za okoniem z brzegu, czy warto? A może nastawić się na białą rybę? Czy ktoś z forumowiczów może coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję

Isąg z brzegu to tak bardzo, bardzo średnio. W zasadzie nawet bardzo słabo.

Od strony wsi Worliny kilka pomostów i chyba jeden (tyle namierzyłem) od strony Pelnika. Piszę o tych w miarę ogólnodostępnych.

Koleha Pozer ma zbieżnośc z imienia i nazwiska z FWA, więc jak napisał że są ryby, to są ryby. 

Mim zdaniem trzeba mocno nad nimi tam pracować.