Skocz do zawartości

Okuma FINA

Mielony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich chciałbym zakupić multiplikator do jerkowania woblerami tak do ok (80g).Mój budżet to skromne 220zł,nastawiłem się na okume finę cena(190zł) lub shimano corvalus.

Bardzo proszę o opinie na temat tego multiplikatora a może polecacie coś innego.Z Góry Dziękuję

Mam Corvalusa 200, zakupiłem specjalnie do cięższych przynęt. Spisuje się świetnie (przy żyłce), przekładnia jest gładka, hamulec silny i precyzyjny. Jestem zadowolony. Jednak wspomnieć trzeba o jego dość dużej masie, b. niewygodnej regulacji hamulca odśrodkowego i kiepskiej pracy z plecionką spowodowaną małą odległością do nieruchomego (przy rzucie) wodzika (w modelu 200). Jednakże niewygodna regulacja hamulca odśrodkowego przy ciężkich wobkach ma małe znaczenie, gdyż w zasadzie nie wymaga zmian w trakcie łowienia. Wystarczy raz ustawić dwa lub trzy bloczki i można łowić. Okumy nie znam.

Jestem posiadaczem Finy. Multik dardzo mi sie podoba, zadowolony generalnie jestem. Tylko co wedlug mnie troche kiepsko zrobili, to dostanie sie do hamulca odsrodkowego, wiaze sie to z rozkreceniam polowy masznki, czyli odkrecamy dwie sruby po lewej stronie, zdejmujemy lewy (caly) panel, wyjmujemy szpule i dopiero ustawiamy. Jak ktos zrobi o malo ostrożnie to moze zgubic panel (znam takiego co lowil juz go). Ale ogolnie dobrze rzuca, nawet juz glowka 7g z 3 kopytkiem czy innym zelkiem.

Widzę, że regulacja hamulca rzutowego jest taka sama jak w Corvalusie. Maszynki są chyba bardzo podobne. Z tym, że Corvalus w modelu 200 i 300 po wysprzęgleniu szpuli ma także odłączany wodzik, przez co ciszej pracuje, lecz kosztem większego tarcia linki o przelotkę i sam nawój.