Skocz do zawartości

Duże lekkie przynęty na szczupaka

Squidward

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zaczepił mnie dzisiaj znajomy, żebym poszedł z nim na spinning za szczupakiem w tygodniu na Wisłe. Jedyny spinning jaki mam na szczupaka jest do 30g.

Jakie przynęty możecie polecić aby były możliwie jak największe i przy tym jak najlżejsze. Chodzi mi głównie o gumy, woblery. Takie bardziej sprawdzone modele :-)

Tylko trzeba pamiętać że to że na kiju jest opisane 30 gram nie znaczy że można łowić przynętami o takiej gramaturze... Obrotówka rozmiar 5 np może złożyć taka wędkę po rękojeść w nurcie. Podobnie wobler stawiający większy opór w wodzie...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Nie będę szukał szczupaka w nurcie z drugiej strony ;-)

Dzięki za propozycje. Ten konger z ogonkiem wygląda fajnie, ciekawe jak pracuje w wodzie. Obrotówka 4 myślę, że będzie optymalna.

Relaxy, dragony wyglądają też spoko, myślę że trochę tego nakupuje w różnych kolorach. Z 4 woblerki jakieś lżejsze i pod koniec tygodnia nad Wisłe.

Wahadłą i obrotówki z polsping. Na pewnom Alga i Gnom, z tego co wiem, to sprawdzone od lat blachy, muszę tylko rozmiary dobrać.

Alga 2 i Gnom 2 będą dobrymi rozmiarami? Czy lepiej kupić większe, ale te lżejsze wersje? Chyba, że one wtedy gorzej pracują bo zapewne z cieńszej blachy.

Taki herring 16 to chyba nie musi być mocno dociążany bo sam sporo waży, a Wisła/ zatoczki na rzece to nie jeziora po 20-30metrów :-) A gdyby z takimi ciężkimi gumami spróbować bez główek jigowych, tylko sama wkrętka i dozbrojka na grzbiecie przynęty? Mogłoby to zdać egzamin?

Sorry jeżeli to głupi pomysł, ale ja amator więc bez śmiechu :-)

Z wahadłówek to koniecznie Mors 2 i 3.

Tyle że Mors 2 i 3 ni cholery nie podpadaja pod duże przynety szczupakowe.W kategorii szczupak są to przynety raczej z samego dołu skali :)  ;) .

Może warto byłoby pomysleć o:

http://jerkbait.pl/topic/89775-zayebarki/?hl=zayebarki

Edytowane przez drag

• 4 lata później...

Chciałbym zapytać o Wasze opinie na temat flyjerków. Moje doświadczenie w tym zakresie jest zadne, jednie co to oberwujw Jacka i kego wytwory. Od dluzszego czasu noszę się z zamiarem, aby nabyc parę sztuk flyjerków na testy.

Czy ma wiedzę, jak wyglada trwalaość tych przynęt??? Bo to, że są ładne i łowią wędkarzy to widzę po sobie...

• 2 tygodnie później...

Używam jerkfly Marka Imierskiego, bardzo łowne przynęty, dały mi dużo fajnych ryb. Co do trwałości to zdarza się, że szczupak odgryzie gumowy ogon, zakładam następny i po kłopocie.

post-76501-0-22279600-1738170856_thumb.jpg

Edytowane przez Arek99
  • Like 1