Skocz do zawartości

Święto Niepodległości

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba trochę boimy się wspomnieć ten wyjątkowy dzień?

Wrzućmy tutaj swoje pozytywne emocje i relacje, zgodne z naszymi poglądami, ale dalekie od waśni, prowokacji i wskazywania "ponadważności'. 

Może uda się tak po prostu "biało-czerwono"?

Ja uczciłem tak: nad wodą z jedynie słusznymi dzisiaj przynętami, a o 12tej sam ze sobą "odśpiewałem" hymn ... i się wzruszyłem :)

post-52107-0-71934200-1605102656_thumb.jpg

post-52107-0-74840200-1605102666_thumb.jpg

• Like 18

Robercie, odnoszę wrażenie, że również ten wyjątkowy dzień odchodzi w niepamięć.

Dzisiaj wyszedłem na balkon i jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w bloku naprzeciwko mnie wywieszoną biało-czerwoną flagę w ilości jednej sztuki, a w moim trzy.

Upadek moralności i brak poszanowania dla naszej Ojczyzny i ludzi, którzy jej bronili.

Nie napisałem tego w celu wzbudzania niezdrowych emocji, lecz jest to smutne.

• Like 4

Roger, bo może to Święto jest w każdym z nas inaczej? A może w tej chwili kłębi się wokół nas masa innych problemów z jednym wiodącym, że nic innego się nie liczy? Fakt, że zauważyłeś brak lasu flag jest Twoją reakcją na ten Dzień... ważne, że jest :)

• Like 1

Roger, bo może to Święto jest w każdym z nas inaczej? A może w tej chwili kłębi się wokół nas masa innych problemów z jednym wiodącym, że nic innego się nie liczy? Fakt, że zauważyłeś brak lasu flag jest Twoją reakcją na ten Dzień... ważne, że jest :)

Sam Wiesz,że w czasie I i II wojny światowej w Boże Narodzenie na niektórych frontach zawieszano działania wojenne, by uczcić ten jedyny dzień w roku, więc można odejść od szarości dnia powszedniego.

Zresztą Ty mogłeś, skoro założyłeś ten temat. :good:

• Like 1

Yyyyyy... nie do końca zrozumiałem co masz na myśli, ale generalnie nie myślałem o dawaniu komukolwiek w pysk ;) Więc chyba zaspokoiłem Twoją ciekawość.

Natomiast, jak niektórzy się domyślają, moje świętowanie odbyło się na j Czerniakowskim (to dobre miejsce, bo w testowaniu sprzętu jak i świętowaniu nie przeszkadzają ryby, które nie biorą bo mnie szanują lub po prostu ich tam nie ma). Jednak byłem mocno zawiedziony, że liczna grupa morsów i morświnek, która tradycyjnie zainicjowała moczenie kuprów w zimnej wodzie, o godz. 12tej nie odśpiewała naszego hymnu :(.Miałem w planie dołączyć się do nich (w tym śpiewaniu a nie moczeniu) a przyszło mi wyartykułować solo ... dobrze, że nie przyszło mi do głowy nagrywać a potem zamieszczać ;) Wspomniałem w głowie zeszłoroczne Święto Niepodległości na Rugii, gdy w czterech na łodzi, na środku Wielkiej Kubicy "wyśpiewaliśmy" nasz hymn. Po wodzie niesie i więc załogi kilku niemieckich łódek chyba ze zdziwieniem patrzyły w naszą stronę :D  :good:

Edytowane przez BOB
  • Like 4

Yyyyyy... nie do końca zrozumiałem co masz na myśli, ale generalnie nie myślałem o dawaniu komukolwiek w pysk ;) Więc chyba zaspokoiłem Twoją ciekawość.

Natomiast, jak niektórzy się domyślają, moje świętowanie odbyło się na j Czerniakowskim (to dobre miejsce, bo w testowaniu sprzętu jak i świętowaniu nie przeszkadzają ryby, które nie biorą bo mnie szanują lub po prostu ich tam nie ma). Jednak byłem mocno zawiedziony, że liczna grupa morsów i morświnek, która tradycyjnie zainicjowała moczenie kuprów w zimnej wodzie, o godz. 12tej nie odśpiewała naszego hymnu :(.Miałem w planie dołączyć się do nich (w tym śpiewaniu a nie moczeniu) a przyszło mi wyartykułować solo ... dobrze, że nie przyszło mi do głowy nagrywać a potem zamieszczać ;) Wspomniałem w głowie zeszłoroczne Święto Niepodległości na Rugii, gdy w czterech na łodzi, na środku Wielkiej Kubicy "wyśpiewaliśmy" nasz hymn. Po wodzie niesie i więc załogi kilku niemieckich łódek chyba ze zdziwieniem patrzyły w naszą stronę :D :good:

Też wspomniałem, że to słyszałem :)
  • Like 1

Natomiast, jak niektórzy się domyślają, moje świętowanie odbyło się na j Czerniakowskim (to dobre miejsce, bo w testowaniu sprzętu jak i świętowaniu nie przeszkadzają ryby, które nie biorą bo mnie szanują lub po prostu ich tam nie ma). Jednak byłem mocno zawiedziony, że liczna grupa morsów i morświnek, która tradycyjnie zainicjowała moczenie kuprów w zimnej wodzie, o godz. 12tej nie odśpiewała naszego hymnu :(.Miałem w planie dołączyć się do nich (w tym śpiewaniu a nie moczeniu) a przyszło mi wyartykułować solo ... dobrze, że nie przyszło mi do głowy nagrywać a potem zamieszczać ;) Wspomniałem w głowie zeszłoroczne Święto Niepodległości na Rugii, gdy w czterech na łodzi, na środku Wielkiej Kubicy "wyśpiewaliśmy" nasz hymn. Po wodzie niesie i więc załogi kilku niemieckich łódek chyba ze zdziwieniem patrzyły w naszą stronę :D  :good:

To pewnie zimno było i przed śpiewem dobrze się rozgrzaliście stosownymi do okoliczności toastami  :D  :D

U mnie w rodzinie ten dzień jest od zawsze szczególny, mój dziadek walczył o tą Niepodległą, we Lwowie w listopadzie 1918 r.,mając 16 lat, a potem bronił jej w 1920 r., co przypłacił kalectwem.  Umarł na zawal po wyborach w 1989 r.... Nigdy o nim nie zapomnę.

• Like 6