Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Patrząc na to co prezentują, to nie sądzę, żeby było w stanie przyciągnąć nowych klientów. Może powstrzyma tych, co chcą uciec do konkurencji. Właściwie nie widać różnic z Livescope.ppa

Paweł, oni idą tą samą drogą co Garmin w systemach live- najpierw niesłusznie hypowany Livesight , gdzie był już na rynku o wiele lepszy w sensie jakości obrazowania LVS, a teraz to. Długo z AT cicho siedzieli, przy Livesighcie nakręcony był taki hype, że potem jak okazalo się że to odpowiednik ps31  z mniejszą ilością funkcji, to balon pękł  i został niesmak. 

Co do różnic, to najważniejsza jest ta że nie widać zakłóceń - efektów ubocznych perspektywy- tak jak ma to miejsce w LVS. To co widać od testerów to soft beta, który ma być docelowo poprawiony, więc będzie lepiej niż w LVS. Garmin zniechęcił sporo ludzi do siebie tym, że perspektywa rozpieprzyła jakość pozostałych trybów, a co mnie osobiście wkurzyło, to fakt, że włazi ona w ekran bez updatowania modułu. Udało mi się cofnąć moduł, do 2.20 ale to nie jest to samo co było na ekranie w opcji front i koniec. Złośliwi twierdzą, że oprócz crosslicensingu nastąpiła wymiana ludzi od softu i to, co było zmorą Navico- kolejne wersje naprawcze tego co miało być lepsze, ale się nie udało- stało się teraz udziałem Garmina ;)

Overall to po prostu kolejna odsłona systemów, które zdobywają rynek i tak na to patrzę. W USA też nie ma już napinki na trzymanie się 1 brandu na łajbie, kiedyś tak było. Teraz jeśli ktoś ma pieniądze, bierze najlepsze sprzęty niezależnie od producenta. 

Ale jest oczekiwanie na to co pokaże Garmin, wniosek patentowy, który złożyli w styczniu oddziaływuje na wyobraźnię...

I nie zdziwiłbym się, bo mając tyle doświadczenia w systemach live- Garmin odjedzie reszcie w następnym wypuście, ale co tam -będzie ciekawiej. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Uważam jak Pan Maciek, odnosnie tego live od lowrance. Zrobili klona lvs32. Jakościowo jest ok , ale d. Nie urywa. Mankamenty na pierwszy rzut oka to napewno ręczne przestawianie miedzy trybem down/front. Podejrzewam ,że ten system juz zrobi jakas karierę, może nie spektakularna , ale napewno lepsza niż ostatni ich wypust. Tu i tak bardziej chyba idzie o preferencje danego użytkownika... miałem garmina przez sezon i wsumie sprawował się ok. Jednak dla mnie bardziej przyjazny jest lowrance. Chociaż chciałem przejść na gps serii 84, to wróciłem do hds-a. Może kiedyś zrobię podejscie v2 do garmina

• 0

Powiem tak, wszystko widać ale jednak dupy nie urywa. Garmin jest dalej krok do przodu. Patrząc z perspektywy użytkownika HDSa, którego bardzo lubię daje to jednak jakąś alternatywę oraz perspektywę na przyszłość i w tym momencie nie trzeba się przesiadać całkowicie na innego producenta, co wiąże się z dużymi kosztami... Ciekawe jeszcze co pokaże humminbird w systemie live.

• 0

Powiem tak, wszystko widać ale jednak dupy nie urywa. Garmin jest dalej krok do przodu. Patrząc z perspektywy użytkownika HDSa, którego bardzo lubię daje to jednak jakąś alternatywę oraz perspektywę na przyszłość i w tym momencie nie trzeba się przesiadać całkowicie na innego producenta, co wiąże się z dużymi kosztami... Ciekawe jeszcze co pokaże humminbird w systemie live.

Mam LVS i widzę  z materiałów podobieństwa i różnice, choć dopiero gdy będę miał(?) w łapach oba systemy  - da się to realnie sprawdzić. 

różnica jest jedna, o niej Adam pisał przed chwilą, ja też- czyli łapki trzeba pomoczyć zmieniając położenie przetwornika

nie widziałem żadnego drzewa duchów itp. na materiałach, które obecnie są dostępne z AT

są delikatne martwe strefy w poszczególnych pasmach - widać to gdy ławica przechodzi przez nie pojawiając się i znikając

A tryb perspektywy to najbardziej zależy od głębokości użycia i czystości wody- to niezależnie od brandu. 

Co do HB- jeżeli przyjrzeć się specce, to ob będzie jeszcze bardziej podobny do LVS w sensie detali- bo ma robić w 1,2mhz jak LVS, natomiast łatwieszy będzie do użycia w opcji front- bo ma te 25 stopni vs 20 w LVS i 18 w AT. Muszę zrobić infografikę na blogu- kątomierz i papier milimetrowy powinny dać odpowiednią skalę ,

• 0

Ze wzgledu na chec zamiany  Elite 7" TI2 na cos z 9" to czekam na HDS Live 9"  moze niedlugo cos sie pojawi nowego. 

ten nowy FS ma takie same możliwości jak live, ale niestey pixeli mniej

obsłuży wszystko co potrzeba - poprzez ethernet- ss3d, sonarhub i tradycyjnie nmea2000

Nie słyszałem o planach na nowe HDS, a czytuję tu i ówdzie, natomiast słychać o nowym oprogramowaniu do nich, bo musi się ono ukazać, by obrobiły AT

• 0

Pixele i flaki musi miec slabsze FS vs Live. Niema cudow, roznica cenowa jest miedzy tymi dwoma polkami i to gdzieś musi być skompensowane. Ogolnie bardzo dobrze ,ze poszli po rozum do głowy i zrobil siec w tej serii sprzętu. Garmin im dal wytyczne , jak zrobić live i użyteczny sprzet klasy sredniej

• 0

To mnie zmartwiłeś ze nic nowego z serii HDS Live nie bedzie , mimo to sądzę że HDS Live ma inne bebechy i raczej jak zmienić to na HDSa.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Flaki muszą być inne, podobnie jak matryca. dwa porty ethernetowe, a od 12 cali już duże różnice. także nie ma co ukrywać, nie wyjdzie Live w cenie FS, 

• 0

Tak czy siak , bardzo dobrze ze fs dziala w sieci. Za mniejsze pieniądze mozna kupic sprzet ,ktory ogarnie i live i ewnetualna rozbudowę o drugi ekran.

i to każdy po ethernecie

To jest upgrade vs Garmin, gdzie gadają ze sobą po networku tylko echa danego tieru. Czyli echomap z echomapem ale nie z gpsmapem

Póki co wygląda to dobrze możliwościami, a jak ekran wzięli z simradów, to skończą się efekty specjalne z uziemianiem w chacie i matryca bardziej responsywna będzie. 

• 0

No ta "wisienkę na torcie" to chyba juz ogarnęli w tym wydaniu...bo to.naprwde jest nieporozumienie. Placic nie male $ i palcem terminal aku trzymac w domu... :) on już są w sprzedaży? Nasz niskie ceny są znane ?

Adam, Niemiec z palca jedzie po ekranie na tym filmie co upnął Michał, grzejnika w okolicy standu nie widać- może faktycznie millestone w tierze Elitek sie dokonało ;)

Cenowo pewnie na poziomie echomapa uhd 92+gt56 czyli ok 7k

Edytowane przez Maciej_K

• 0

To preordery ;) Ponad miesiąc czekania na towar.