Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Małe dostawy, covid pożarł produkcję. Ciekawe ile na PL rzucili....

Pewnie to jeden powód z wielu, masz racje, Covid wszystko przystopował. Powinienem się poprawić , 9 sztuk ale w sklepie w Sthlm. W innych pewnie też już są. 

• 0

Dla tych, którzy "nie panimajet"- generalnie polecam zwrócenie uwagi na dwie kwestie omawiane przez Władymira. 

1- na dużym ekranie obraz w trybie front/down jest niewyraźny, stąd jego próby przeskalowania okna z AT do rozmiaru stojącej obok FSki- kolejne potwierdzenie, że w wypadku trybu live transmitowanego z pudełka- rozdzielczość ekranu nie ma znaczenia większego.  

2- Problem jest  w trybie scout, gdzie centralna wiązka nie obrazuje detali, w zasadzie nic nie obrazuje, jest ciemność, podczas gdy ten sam obiekt- korzenie drzewa w końcówce materiału- są bardzo dobrze zobrazowane skrajną wiązką/padającą pod innym kątem. 

Jak dla mnie- w porównaniu do LVS- słaby zasięg overall w trybie scout, zakłócenia dużo większe niż u Garmina. Za to lepiej poskładane wiązki sonaru w trybie front/forward i brak martwych stref pomiędzy pasmami sonaru. 

No i najważniejsze pytanie: Czy te rzeczy są do wyeliminowania na drodze softwarowego update ?  Monitoruję fora i FB na bieżąco, powiem tak, że póki co urządzenie wymaga dopracowania oraz kontroli jakości na etapie produkcji, sporo osób na zachodzie  decyduje się na zwrot urządzeń, bo nie widzą nic, lub prawie nic. Rosjanie mają szczęście, dostali poprawnie działający egzemplarz, trzymam kciuki za to, by polska dostawa zawierała poprawnie- choć niedoskonale, ale działający sprzęt. 

Myślałem mocno o sprzedaży Garmina i wzięcia AT+FS, ale teraz mam coraz większe wątpliwości. Najbardziej zastanawiają mnie dwie rzeczy- milczenie Navico oraz fakt, że filmy testerów- m.in z Finlandii nie pokazywały takich "krzaków" w trybie scout, obraz był generowany równomiernie w całym zakresie wiązki sonarowej. 

Do sezonu sporo czasu, mam nadzieję, że wyjaśni się ta sprawa i będzie można wybierać spośród ofert w tego typu sprzęcie- bez obaw o efekty specjalne i nerwy. Tymczasem czekam na ruch HB, być może dzisiaj wyjdą jakieś promo- materiały odnośnie MegaLive.

• Like 5