Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Swoją drogą nie do końca rozumiem ta euforię,przecież lowrance dopiero dogonił po 3/4 latach garmina czy HB,to tak jakby kenijczyk ukończył maraton a po czasie dobiegł na metę europejski długodystansowiec.

Aaaa konieczność dodatkowego modułu plus AI pod 1.2khz czyli dodatkowe 8k to mega cios dla dotychczasowych użytkowników urządzeń live.to teraz wyprzedaże HDS? (No chyba że ekran pod at)

• 0

Rzecz w tym że Lowrance na swoich 800 kHz źle nie pokazywał , nawet na niższych modelach np. ELITE FS.

Ale PR-owo źle to wyglądało :) 

HDS PRO to w Lowrance najwyższy Tier  :

Ceny na szybko znalezione w internetach - pomijam promocje...

- HDS PRO 10" - to koszt 16869 zł z przetwornikiem HD 3in1 1,2 Mhz ( nikt nie zmusza aby dokupywać moduł sonarowy S3100 i zmieniać standardowy przetwornik na któryś z opcją FR - możemy narzekać i wymyślać ale nie wiemy co planuje Navico wpiąć w przyszłości pod Gigabitowe złącze Ethernetowe czy co nowego dorzuci w nadchodzących nowościach w przyszłym roku)

- HB Solix 10" - to koszt 16000 zł z przetwornikiem 1,2 Mhz

- Garmin GPSMAP 8410XSV - to koszt 14500 zł + przetwornik GT56UHD-TM 1900 ZŁ = 16400 zł

PS. 

HDS PRO 12" 20180 zł

HB APEX 13" to koszt koło 21-22 tyś zł

Garmin GPSMAP 8412XSV - 21000 zł + 1900 zł GT56 = 22900 zł

• 0

Marcinku, rzecz w tym że lowrance w gruncie rzeczy nie pokazal nic nowego. Ani lalu ani szalu. To że wprowadzili złącze 1gb nic nie wnosi , bo konkurencja nie spi . Swego czasu .sl3 też miał miec rozmach , wyszlo jak zwykle. Ceny w segmencie są zblizone. Przesiadki z live a nawet carbona ogolnie bez rewelacji

• Like 1

• 0

Do Hds Pro chyba modułu nie potrzebna?

Giedrius, trzeba- dla funkcji Fish Reveal na bocznym + przetwornik FR , nie jest jasne dla mnie czy w modelach nie - FR będzie mega khz bez modułu, mam nadzieję że tak, bo jeśli trzeba ,to jest to po prostu słabe ze strony Navico. 

• Like 1

• 0

Porównanie sprzętu o tyle ciekawe, że zestaw Ultra + GT56 udało mi się skompletować za mniej niż 40% aktualnej ceny HDS 10 Pro. Mogę zadeklarować wypożyczenie Ci zestawu Ultra 10" + GT56 do takiego kontrowersyjnego porównania.

Radek szwedzko/fińskie promo nasyciło rynek ultrami to fakt, ale część userów szuka rozwiązań systemowych- silnik dziobowy, mapy wyglądające normalnie jakiś osprzęt dodatkowy. Ultra tego nie zapewnia, bo Force jest drogi, Force jest duży i nie ma innej możliwości realnie by kotwiczyć z ekranu Garmina dziobówką. 

• Like 1

• 0

Ok Marcin wszystko się zgadza ale..... porównałes najwyższe tiery,a wśród tych najwyższych tierów jest fulhd garmina i fulhd apexa vs 1280x800 hds pro...Aaaa kosztuje tyle co 8412/Apex...odpowiednikiem sprzętowym bardziej będzie 1223xsv o tej samej rozdzielczości,jakbym miał wybrać w tych samych pieniądzach to biorę matryce fullhd,trochę współczuję tym którzy np pół roku temu zakupili HDS live,mając nowy ekran to teraz chcąc mieć to co inni mają w standardzie (czyt 1.2khz) musisz sięgnąć do kieszeni po 8k,słabo to wygląda a HDS live to naprawdę fajne urządzenia,sam miałem i złego słowa nie powiem

Na dzień dzisiejszy porównałbym tak:

1223xsv + gt56 + lvs 34(sprawdzony w boju) to kwota = 24000

Hds pro + AI + at2(at1 miał swoje bolączki,a jak będzie z at2,nie wiemy) = 31700

Prawie 8tysi różnicy,warto?

• 0

...ale część userów szuka rozwiązań systemowych- silnik dziobowy, mapy wyglądające normalnie jakiś osprzęt dodatkowy. Ultra tego nie zapewnia, bo Force jest drogi, Force jest duży i nie ma innej możliwości realnie by kotwiczyć z ekranu Garmina dziobówką.

Jasne, nie twierdzę, że możliwości mają te same. Co do cen, dobrze, że Motorguide robi silniki gadające z Lowrance, bo Ghost nie jest chyba znacząco tańszy od Force'a. Fakt Motorguide ratuje sytuację ceny takiego zestawu.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez radeqs

• 0

Kuba, finansowo masz rację, ale chodzi o w miarę dokładne porównanie tierów. 1223 nie jest topką Garmina, tutaj realnie 8410 vs Pro. Czy się opłaca- nie ma jeszcze wszystkich odpowiedzi na pytanie odnośnie S3100, a jeśli są- to niezbyt jasne. 

• 0

Jasne, nie twierdzę, że możliwości mają te same. Co do cen, dobrze, że motorguide robi silniki gadające z Lowrance, bo ghost nie jest chyba znacząco tańszy od force'a. Fakt motorguide ratuje sytuację ceny takiego zestawu.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

dokładnie tak. Garmin powinien wypuścić po prostu silnik dziobowy 12V bez wifi, po NMEA2000 łączony z echem i to rozwiązałoby wiele niedogodności dla użytkowników sprzętu od nich. 

• 0

1223 nie jest topką garmina to się zgadza ale w takim razie HDS 12 pro też nie powinien być w tym samym rzędzie co 8412/Apex13 (mimo że jest najwyższym tier lowrance) bo technicznie odstaje od 84xx i Apexa...a kosztuje tyle samo...

Wypada porównać w takim razie te same fullhd matryce,sprzętowo 1:1 czyli 16"

Apex16+mega czyli 26000+10200=36200

8416+lvs34 czyli 27000+9400=36400

Hds16 pro+ at2 czyli 30000+11500=41500

Na teraz ponad 5tys różnicy aaa jeśli masz hds live to musisz dorzucić jeszcze na nowy AI HD i moduł.

Imo dalej, najlepiej wychodzi jeden z tańszych zestaw i sprawdzonych w boju czyli Garmin....reszta kot w worku,bo mega cierpi softowo a lowarnce dopiero musi się wykazać udowodnić,że to co dali będzie "działać" a na to potrzeba czasu

A tak w ogóle ceny elektroniki wędkarskiej są absurdalne,przerażające to jest

• 0

1223 nie jest topką garmina to się zgadza ale w takim razie HDS 12 pro też nie powinien być w tym samym rzędzie co 8412/Apex13 (mimo że jest najwyższym tier lowrance) bo technicznie odstaje od 84xx i Apexa...a kosztuje tyle samo...

Wypada porównać w takim razie te same fullhd matryce,sprzętowo 1:1 czyli 16"

Apex16+mega czyli 26000+10200=36200

8416+lvs34 czyli 27000+9400=36400

Hds16 pro+ at2 czyli 30000+11500=41500

Na teraz ponad 5tys różnicy aaa jeśli masz hds live to musisz dorzucić jeszcze na nowy AI HD i moduł.

Imo dalej, najlepiej wychodzi jeden z tańszych zestaw i sprawdzonych w boju czyli Garmin....reszta kot w worku,bo mega cierpi softowo a lowarnce dopiero musi się wykazać udowodnić,że to co dali będzie "działać" a na to potrzeba czasu

A tak w ogóle ceny elektroniki wędkarskiej są absurdalne,przerażające to jest

Garmin ma tańsze ekrany ale ma to swoje konsekwencje silnikowe, mapowe, Teraz w ogóle cieżko cokolwiek porównać, bo idąc tym samym tierowaniem trzeba postawić Helixa9 przy Hooku9 TS i Strikerze 9 SV, tak?

• Like 1

• 0

Oczywscie,że ciężko bo to zależy od tego kto czego potrzebuje,ja nie brałem pod uwagę map i kompatybilności silników... jedni potrzebują mapy,jeszcze inni boczny,inni live z mapami i silnikiem,inni live z bocznym ,każdy coś dla siebie znajdzie! Tylko sięgać głęboko w kieszeń...Providenta

• 0

A najśmieszniejsze jest to,że tiery średni i wyższy oferują dokładnie to samo we wszystkich brandach, decyduje garść pxli więcej, bo nie ma obecnie gradacji top ficzer/osprzęt tylko dla top ekranu i po prostu należy policzyć siły, ocenić potrzeby i przydusić zwykłe chciejstwo w sobie i będzie ok.

• 0

Maciek, nie to samo, ale z wędkarskiego punktu widzenia dodatki w wyższych modelach są dla przeciętnego wędkarza po prostu zbędne. Sonarowo jest właścicwie to samo, jeżeli chodzi o ekosystem to jest on bardziej rozbudowany, tylko kto tego używa?

• 0

Bawilem sie u znajomego nowym hds pro i powiem szczezrze ze choc gen3 i carbon ktory urzywam jest wiencej jak potrzebuje to 10" ekran pro z nowym przetwornikiem to kosmos i chodzi mi po glowie mam nadzieje ze szybko wyparuje bo 2800 to troche grosza

• Like 1

• 0

Bawilem sie u znajomego nowym hds pro i powiem szczezrze ze choc gen3 i carbon ktory urzywam jest wiencej jak potrzebuje to 10" ekran pro z nowym przetwornikiem to kosmos i chodzi mi po glowie mam nadzieje ze szybko wyparuje bo 2800 to troche grosza

Na wodzie to oglądałeś, czy garażowo? Zdjęć choć telefonem trzeba było zrobić z mega obrazków choćby z trybu symulacji. Materiałów od Navico tyle , co na lekarstwo, nic nie ma poza dealerskimi ulotkami. 

• 0

Moglem nie pomyslalem zrobie nastepnym razem,bawilem sie w garazu ja nie mam zaciecia do elektroniki moje 3 i carbon do juz dla mnie zaduzo ale pro wszczegilnosci 10 in zrobilo na mnie wrazenie.

Lowrance ma juz pare filmow na YouTube

Napewno nowy przetwornik mozna podpiac do live i carbon potrzeba hub napewno do carbona