Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sailfish ja sie na tym nie znam za dobrze moje hdsy gdyby nie to ze kupilem za taka cene ze mozna to zaliczyc do kradziezy pewnie bym nigdy nie kupil bo wszystko co ja potrzebuje to mapy down view i zwykla echosade pobawilem sie troche 10 pro I mi sie oczy zaswiecily

• Like 1

• 0

1. Active Target Live. Czy jest spora różnica między FS, a HDS Live ? Mowa tutaj o ekranie 9 cali.
Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.
2. Może głupie pytanie, HDS Live 12, nie działa dotyk, obskoczę wszystko klawiszami ? :D Czy jeśli nie działa niby tylko dotyk to wszystko inne jest sprawne ? Czy może to jakość oddziaływać na "coś" w echosondzie ? 

• 0

1. Nie ma żadnej, tylko wielkość

2. Jak myślisz o tym rozbitku z USA z olx co nie działa dotyk, to zawsze takie zakupy obarczone są dreszczem emocji. Przyciskami obskoczysz, ale to nie jest optymalne. dużo funkcji i grzebania w menu czasami potrzeba. 

• Like 2

• 0

1. Active Target Live. Czy jest spora różnica między FS, a HDS Live ? Mowa tutaj o ekranie 9 cali.

Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.

2. Może głupie pytanie, HDS Live 12, nie działa dotyk, obskoczę wszystko klawiszami ? :D Czy jeśli nie działa niby tylko dotyk to wszystko inne jest sprawne ? Czy może to jakość oddziaływać na "coś" w echosondzie ? 

Na Szwedzkich forach gościu tez chce sprzedać ten ekran. Także, chyba za wielu chętnych nie ma, a było to już dobre kilka miesięcy temu i ostatnio tez mi sie to gdzieś w oczy rzuciło. Nie ma sensu pchać się w taki sprzęt. 

Edytowane przez robert1977

• 0

Na Szwedzkich forach gościu tez chce sprzedać ten ekran. Także, chyba za wielu chętnych nie ma, a było to już dobre kilka miesięcy temu i ostatnio tez mi sie to gdzieś w oczy rzuciło. Nie ma sensu pchać się w taki sprzęt. 

teraz chyba naprawił ten ekran że niby dotyk działa. Ale jak wrzucił na fb filmik to widać ewidentnie że ekran łapie nie w tym miejscu w którym dotyka. Będzie sprzedawał do usr...śmierci. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Dlatego zadałem pytanie, bo tak myślałem, że sporo czasu temu to widziałem :P Kusi 12 cali jeszcze hds, ale tak to by dawno poszła. 

Btw. Active Target Live FS9/HDS9 Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.

To już popatrz sobie - na youtube jest dużo materiałów do oceny i porównania. Myślę że elitka wychodzi korzystniej i raczej w nią powinieneś celować. Między obrazowaniem boków w hds 9 i Elite FS nie ma według mnie dużych różnic, nie są warte dopłacania.....

A ceny nowego HDS PRO to jakiś kosmos - ciekawe czy to jest warte takich pieniążków.....

Na Giełdzie masz solixa co prawda drugiej generacji ale z dwoma przetwornikami w tym MegaLive - cena wydaje się dobra - może warto pójść w tą stronę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez marioligi

• 0

To już popatrz sobie - na youtube jest dużo materiałów do oceny i porównania. Myślę że elitka wychodzi korzystniej i raczej w nią powinieneś celować. Między obrazowaniem boków w hds 9 i Elite FS nie ma według mnie dużych różnic, nie są warte dopłacania.....

A ceny nowego HDS PRO to jakiś kosmos - ciekawe czy to jest warte takich pieniążków.....

Na Giełdzie masz solixa co prawda drugiej generacji ale z dwoma przetwornikami w tym MegaLive - cena wydaje się dobra - może warto pójść w tą stronę.

Pozdrawiam.

To też nie tak do końca, w HDS płacisz za jasność ekranu, kąty widzenia i jasny obraz w polaroidach, oczywiście funkcje sonarowe są bardziej rozbudowane. Obraz jest lepszy na mnejszych zasiegach na bocznym oraz zoomie. Tutaj widać różnicę w ilości pxl w pionie . Obraz live to inna historia ,tutaj nie ma znaczenia żadnego poza wielkością detali. 

• Like 1

• 0

Pozdrawiam.

FS lub HDS tylko pod kątem Live patrzę, mam Elitke Ti2 9 cali i mi wystarczy, jedynie zmienie ją na 12 cali, boczny w 455khz mi wystarczy, lepiej widzę ryby.

Solixa widziałem, ale chyba poszedł, bo wczoraj po 9 00 był, a w południe już nie, tylko że między G2, a G3 chyba jest spora różnica, nie obeznałem się aż tak dobrze z Humminbirdem 

• 0

O Garminie się nie wypowiem ponieważ nie używam ale tak Garmin wypuścił już chyba kilka rodzajów Panoptixa - był pierwszy i chyba jest polecany jako najlepszy do tego typu obrazowania. Kilku moich znajomych rezygnowało z Active Targeta - zakłócenia, mniejsza dokładność w widoku do przodu. Te niedoskonałości często widać na filmach. Popatrz i porównaj sprzęt wszystkich producentów - i raczej poobserwuj filmy z łowienia a nie porównania.

Ja wybrałem Mega Live po obejrzeniu sporej ilości materiałów i zasięgnięciu opinii kolegów którzy używają.

Podpytaj też @Maciej_K - na profilu youtubowym ma zestawienie Active Targeta z Panoptixem, na pewno sprawdzał urządzenia również osobno. Na pewno podpowie jak i czy można wyeliminować zakłócenia ...

Edytowane przez marioligi

• 0

Zaskoczony jestem takim wyborem …dwa miesiące temu porównywałem Active target z Panoptixem na wodzie i różnica była kolosalna. Nawet przy wyciszeniu szumów w activtarget wpatrywanie się w ekran wywołuje u mnie ,,padaczkę i oczopląs,, to było strasznie męczące za to na Panoptixe obraz był niemal czysty.

W czasie testu łodzie stały obok siebie.

• 0

Na yt jest filmik jak Norweg/Szwed używa Active Target, ekran 12 cali, woda 2 metry, perspektywa i pięknie widać szczupaka kilka metrów przed łodzią, nawet jak przynęta trafiałą do wody to było widać rozbryzg na ekranie, nie wiem skąd teoria, że coś dziwnie widać ? Może większość osób nie potrafi ustawić przetwornika odpowiednio ? Jak jednemu działa, to i innym powinno

• Like 2

• 0

Na yt jest filmik jak Norweg/Szwed używa Active Target, ekran 12 cali, woda 2 metry, perspektywa i pięknie widać szczupaka kilka metrów przed łodzią, nawet jak przynęta trafiałą do wody to było widać rozbryzg na ekranie, nie wiem skąd teoria, że coś dziwnie widać ? Może większość osób nie potrafi ustawić przetwornika odpowiednio ? Jak jednemu działa, to i innym powinno

• Like 2