Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powiedziałbym ,że szału nie ma . Z garmina idzie więcej wycisnąć  :rolleyes:

Sergiusz, ja nie oceniam tego,czego nie miałem w rękach, po prostu link. A co do systemu- na stan mojej widzy pochodzącej z pewnego źródła to są stare nagrywki soft finalny jeszcze nie istnieje. Czas pokaże a poza tym pewnie za 2 tygodnie będą już true testy pomiędzy obydwoma brandami. W tym materiale nie widzi mi się koncept sam, nie wiadomo czy to ta sama lokalizacja, wygląda że nie, albo że przetworniki pomocowane zupełnie w innych miejscach, choć mówili że na trolling motor. Ja bym to zrobił inaczej ;) 

• 0

Sergiusz, ja nie oceniam tego,czego nie miałem w rękach, po prostu link. A co do systemu- na stan mojej widzy pochodzącej z pewnego źródła to są stare nagrywki soft finalny jeszcze nie istnieje. Czas pokaże a poza tym pewnie za 2 tygodnie będą już true testy pomiędzy obydwoma brandami. W tym materiale nie widzi mi się koncept sam, nie wiadomo czy to ta sama lokalizacja, wygląda że nie, albo że przetworniki pomocowane zupełnie w innych miejscach, choć mówili że na trolling motor. Ja bym to zrobił inaczej ;)

Tak masz całkowitą rację ,że oceniłem po wyglądzie. No ale przecież o wygląd tu chodzi :). A jak Lowrance poprawi soft i znajdą się magicy którzy ustawią sprzęt tak ,że będzie jak w Garminie albo lepiej  to posypie głowę popiołem ,ubiorę worek pokutny i odszczekam na cztery strony świata że Lowrance ma lepszy widok :P

• 0

Tak masz całkowitą rację ,że oceniłem po wyglądzie. No ale przecież o wygląd tu chodzi :). A jak Lowrance poprawi soft i znajdą się magicy którzy ustawią sprzęt tak ,że będzie jak w Garminie albo lepiej  to posypie głowę popiołem ,ubiorę worek pokutny i odszczekam na cztery strony świata że Lowrance ma lepszy widok :P

No wiesz, ciężko dorównać potentatowi z branży live jakim jest Garmin, w sprzęcie Lowrance nie ma naprawdę czego ustawiać co jest zaletą ,ale także nie pozwala na full custom. Overall - jak jest ryba i sprzęt pomaga do jej złowienia - jest dobrze, niezależnie od brandu. Operator najważniejszy ;)

• Like 3

• 0

Znalazłem jeszcze inny filmik, tym razem porównanie z LVS34. Moim zdaniem AT2 jest jednak dość daleko za LVS34 choć separacja ryb na krótkim dystansie jest w AT2 jest minimalnie lepsza. Lecz w ogólnym rozrachunku Garmin jest nr 1

Ten "test" nie może być brany na poważnie z kilku przyczyn - różny czas zapisu danych, różne kierunki skanowania i przede wszystkim brak docelowego firmware dla AT, które ma być różne dla HDSPro możliwościami vs. HDS Live. Także trzeba czekać na regularne dostawy sprzętu, które tam za wodą się zaczęły oraz na docelowe software da nowych urządzeń od Lowrance, by pokazać w pełni co AT2 realnie potrafi. 

• 0

Ten "test" nie może być brany na poważnie z kilku przyczyn - różny czas zapisu danych, różne kierunki skanowania i przede wszystkim brak docelowego firmware dla AT, które ma być różne dla HDSPro możliwościami vs. HDS Live. Także trzeba czekać na regularne dostawy sprzętu, które tam za wodą się zaczęły oraz na docelowe software da nowych urządzeń od Lowrance, by pokazać w pełni co AT2 realnie potrafi.

Myślisz ze w pełni na nowym sofcie AT2 pobije konkurencje w Live ? Masz taka nadzieje ?

Czy tylko chodzi ci o miarodajne porównanie live.

• 0

Myślisz ze w pełni na nowym sofcie AT2 pobije konkurencje w Live ? Masz taka nadzieje ?

Czy tylko chodzi ci o miarodajne porównanie live.

Nie wiem Marcin czy tak będzie, wiem natomiast, że na dzień dzisiejszy i jeszcze kilka tygodni może nie być docelowego firmware do ekranów jak i do AT2. To daje Garminowi propsy, ponieważ LVS34 jest dopracowany softowo. A co do miarodajnego porównania - ich filmy takie nie są. Nie wywołują nawet jakiejś specjalnej gorączki w komentarzach na yt czy branżowych grupach FB. 

• 0

Tu nie chodzi o to czy AT2 pobije konkurencję, ponieważ na to nie ma opcji - chodzi raczej o to aby AT2 dorównało konkurencji - choćby w kwestii wyeliminowania zakłóceń bez konieczności zatrzymywania normalnego sonaru...

Jak na razie i tak nie ma materiału porównawczego.

Mogliby też w Lowrance pomyśleć wreszcie o jakiejś łatwej wtyczce ponieważ dokręcanie, szczególnie na krótszym kablu jest niesamowicie irytujące.....

• 0

Tu nie chodzi o to czy AT2 pobije konkurencję, ponieważ na to nie ma opcji - chodzi raczej o to aby AT2 dorównało konkurencji - choćby w kwestii wyeliminowania zakłóceń bez konieczności zatrzymywania normalnego sonaru...

Jak na razie i tak nie ma materiału porównawczego.

Mogliby też w Lowrance pomyśleć wreszcie o jakiejś łatwej wtyczce ponieważ dokręcanie, szczególnie na krótszym kablu jest niesamowicie irytujące.....

LVS ma nawet bardziej wkurzający wtyk z mnóstwem pinów i trzeba uważać by tego nie połamać. AT brakuje póki co najbardziej zestawu multicolor, bo monokolorowe palety są mniej czytelne. Znam kilka osób, które poważają AT nad LVS mając oba sety, Atek lepiej separuje i ma większą rozdzielczość. Bolały go dwie sprawy- nieszczęsne zakłócenia oraz zasięg do przodu i z tego co widać u Niemców, którzy strzelali AT2 na 50m do przodu- jest poprawa, tak samo jak z LVS34 vs. 32 w tym względzie. 

• Like 1

• 0

Panowie jest możliwość "podłożenia" obrazu mapy topograficznej na ekran echo i ustawienie przezroczystości ?

np. mam mape z zaznaczonymi drogami, mostami przed zalaniem zbiornika ,

Jeśli masz tą mapę zdigitalizowaną i zapisaną w formacie AT5 dla lowrance, twój ekran obsługuje takie mapy (raster) to tak. FS obsługuje rastra. 

• 0

A wiedza potrzebna do tego to jest na poziomi informatyki szkoły wyższej ? Czy wystarczy gimnazjum ?  ;)

wiedzę możesz mieć , ale bez programów sie nie obędzie- do spasowania mapy z koordynatami gps, drugi program do zapisania skalibrowanego pliku jako fortmat AT5

• 0

Poproś o przeniesienie postów twoich i moich ostatnich tutaj- Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance? - strona 37 - Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing - strona 37

i tam kontynuuj dociekania, najlepiej przeczytaj wątek. Uży jprzycisku "zgłoś"

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Zastanawiam się czy pakować się w AT na promocjach czy jednak lepiej dopłacić do AT2. Echo to Elite FS9. Co myślicie?

Gadałem z typem na targach i powiedział, że trzeba by mieć hds pro do at2. Żeby nie było tych zakłóceń i żeby lepszy obraz był.  Mówił że do fs to  te at2 to może minimalna różnica będzie.

• 0

Maciek miales okazję pomacać sprzęty lowrance na targach, czy coś w sprawie dodatkowych kolorów do at2 ruszyło, czy dalej jest jak bylo?

Są nowe dwa kolory w hds pro, nie było jak tego sprawdzić bo plik symulacyjny AT w ekranie to po prostu film- nieedytowalny zatem zupełnie. Nie wiem czy będą one dostępne w HDS Live, FS, Carbon. Pro16 było z nowości na Rybomanii, jak masz fb, to znajź mnie i sobie zobacz- sonary i mapy szukaj, bo coś tam nagrałem o nim nagrałem. 

post-55901-0-90088700-1678005340_thumb.jpg

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1