Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A może ktoś wypożyczy papierową  instrukcję Lowrance 7/9 Elite FS  zapłacę przesyłki w 2 strony i browara dorzucę ;)

Możliwe, że już o tym wiesz ale napiszę. Ściągasz sobie instrukcję po angielsku ze strony lowrance. W google masz opcję tłumaczenia plików pdf na dowolny język. Drukujesz i masz. Wczoraj tak robiłem ze swoim humminbirdem helixem. Jak zobaczyłem, że na olx ludzie te instrukcje sprzedają po 250 zł to aż pomyślałem, czy firmy nie otwierać;D

• 0

Możliwe, że już o tym wiesz ale napiszę. Ściągasz sobie instrukcję po angielsku ze strony lowrance. W google masz opcję tłumaczenia plików pdf na dowolny język. Drukujesz i masz. Wczoraj tak robiłem ze swoim humminbirdem helixem. Jak zobaczyłem, że na olx ludzie te instrukcje sprzedają po 250 zł to aż pomyślałem, czy firmy nie otwierać;D

Otwieraj śmiało , zrobisz promo po 150pln i będą szły jak woda . Tylko aby się utrzymać będziesz musiał ich z 500szt na miesiąc sprzedawać . Natomiast translator Google jak

najbardzie spełnia powyższe zadania , napewno będą przekłamania ale konteksty zdania jak najbardziej zrozumiałe 

• 0

Trochę klikania u wujka google i masz instrukcje w języku pl. W jednym sklepie są instrukcje do pobrania, właśnie pobrałem do helixa w j. Pl.

https://www.sonarsklep.pl/do-pobrania-pm-16.html

Apex,solix, helix, piranie itd. do garmina też coś jest.

• 0

Trochę klikania u wujka google i masz instrukcje w języku pl. W jednym sklepie są instrukcje do pobrania, właśnie pobrałem do helixa w j. Pl.

https://www.sonarsklep.pl/do-pobrania-pm-16.html

Apex,solix, helix, piranie itd. do garmina też coś jest.

Gdzie tu są instrukcje do Lowrance'a, bo o tym jest rozmowa??? ????

• 0

Natomiast translator Google jak

najbardzie spełnia powyższe zadania , napewno będą przekłamania ale konteksty zdania jak najbardziej zrozumiałe

Wg mnie translatory działają coraz lepiej - AI robi robotę (mam przykład w pracy, gdzie pod translatorem w Bingu jest ChatGPT 4 - działa doskonale).

• 0

Pokazane u mnie na fp sonary i mapy. W grudniu łowiłem ryby testując różne live w tym samym czasie na jednej sztycy. Pro też było grane. Nie miałem zbyt wiele czasu na pływanie, warunków by sprawdzić ten ich 1075 KHz na bokach. Synchronizacja pingowania działa, nie ma zakłóceń od AT2 przy używaniu przetwornika z pawęży w jednym czasie- jak było to w poprzedniej generacji ekranowej i AT

• 0

Witam szanowne grono.

Po latach doświadzczeń z Garmin I Humminbird postanowiłem sprawdzic lowrance. Dziaj pierwszy dzien testow wodzie i juz widze czego bedzie mi najbardziej brakowało....a moze nie tylko moja wiedza jeszcze kuleje....Codzi o warstę twardosci dna. Czy sciągnięte z C-Map mapy z twardosciami mozna modyfikować w zakresie twardosci na zywo tak ja to działą w Humminbird? Czy to bardzie skomplikowane....wysylanie logow przez serwer itp ?

pozdrawiam

• 0

Witam szanowne grono.

Po latach doświadzczeń z Garmin I Humminbird postanowiłem sprawdzic lowrance. Dziaj pierwszy dzien testow wodzie i juz widze czego bedzie mi najbardziej brakowało....a moze nie tylko moja wiedza jeszcze kuleje....Codzi o warstę twardosci dna. Czy sciągnięte z C-Map mapy z twardosciami mozna modyfikować w zakresie twardosci na zywo tak ja to działą w Humminbird? Czy to bardzie skomplikowane....wysylanie logow przez serwer itp ?

pozdrawiam

Importy Cmap są nieedytowalne. Możesz im przesłać logi sonarowe .sl2/3 poprzez swoje konto i oni robią z tego warstwę twardości dna. Możesz kupić program Reefmaster z dodatkiem bottom composition i na bazie tych samych logów sonarowych zrobić sobie mapę sam. 

• Like 2

• 0

Mam pytanie o twardość dna , czy te echosondy  pokazują  w przybliżeniu faktyczny stan mułu . Wczoraj oglądałem film z jeziora  to płetwonurek całą rękę w mule utopił i zanęcając na takiej miejscówce żadna ryba nie znajdzie naszej zanęty ani przynęty na haczyku  .  Tu jest link do filmu  9. 20 min zobaczcie jakie niespodzianki jeśli chodzi o dno  jeziora , warto nie raz zobaczyć na żywo . https://youtu.be/_GxC9hrgf2s 

• 0

Mam pytanie o twardość dna , czy te echosondy  pokazują  w przybliżeniu faktyczny stan mułu . Wczoraj oglądałem film z jeziora  to płetwonurek całą rękę w mule utopił i zanęcając na takiej miejscówce żadna ryba nie znajdzie naszej zanęty ani przynęty na haczyku  .  Tu jest link do filmu  9. 20 min zobaczcie jakie niespodzianki jeśli chodzi o dno  jeziora , warto nie raz zobaczyć na żywo . https://youtu.be/_GxC9hrgf2s 

Echosonda pokazuje na twardym dnie podwójne/potrójne odbicie sygnału- ale trzeba to ustawić w trybie zasięgu 3x więcej niż max głębokość. Natomiast jeśli na twardym dnie zalega muł- nie będzie różnicy moim zdniem. Zawsze to można sprawdzić kotwicą, ciężarkiem. Miejsca gdzie jest dużo rzadkiego mułu mam u siebie na jeziorze niedalekim, tam linia dna zanika w 2d a na sonarze bocznym są czarne placki, bo energia akustyczna została przez te miejsce wchłonięta i nie wróciła do przetwornika. Koledzy karpiarze to sprawdzili kamerą i po prostu tam jest maź bardzo rzadka. 

• 0

Robiąc mapę Turawy natrafiłem na starą drogę pokrytą grubą warstwą mułu. Znam miejscówkę doskonale i nigdy bym nie przypuszczał, że przebiegała tam kiedyś droga. Po  pomniejszeniu mapy widać wyraźnie, że widoczna na mapie twardości droga stanowi przedłużenie istniejącej do dzisiaj, biegnącej za wałem drogi pokrytej kostką brukową. Warstwa mułu jest bardzo gruba, jednak sygnał się przez nią przebija i pokazuje to na mapie jako twarde miejsce. Taka niespodzianka.

• Like 1

• 0

W tym roku kupiłem kamerkę i będę na bieżąco sprawdzał co pokaże moje echo Element z tym co zobaczę na żywo . Nawet jak latem widoczność spadnie na 1 m to i tak będę widział jakie jest dno . Trzeba na kilka sposobów sprawdzać co jest pod wodą

• 0

Importy Cmap są nieedytowalne. Możesz im przesłać logi sonarowe .sl2/3 poprzez swoje konto i oni robią z tego warstwę twardości dna. Możesz kupić program Reefmaster z dodatkiem bottom composition i na bazie tych samych logów sonarowych zrobić sobie mapę sam. 

Dziękuje Maciej. To bardzo cenne aczkolwiek przyznam  ze lekko rozczarowujące , jakoś trzeba nauczyć sie z tym żyć.

Jeszcze jedno pytanie, być może banalne.

Czy w lowrance hds  można wyłączyć zapis tworzenia map przy użyciu Genesis ?  Nie chodzi o wyłączanie pracy sonaru ale o to by móc pływac po obszarze utworzonym wczesniej bez jego modyfikacji spowodowanej np zmianą wysokości lustra wody.

• 0

Dziękuje Maciej. To bardzo cenne aczkolwiek przyznam  ze lekko rozczarowujące , jakoś trzeba nauczyć sie z tym żyć.

Jeszcze jedno pytanie, być może banalne.

Czy w lowrance hds  można wyłączyć zapis tworzenia map przy użyciu Genesis ?  Nie chodzi o wyłączanie pracy sonaru ale o to by móc pływac po obszarze utworzonym wczesniej bez jego modyfikacji spowodowanej np zmianą wysokości lustra wody.

Niestety, nie można i jak dla mnie to najsłabsza strona tego systemu. Inni mają podgląd i zapis rozdzielony a tutaj po prostu albo rysujesz, albo nie widzisz.