Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich użytkowników

Jestem nowy wiec z góry przepraszam za złe zapytania

Chciałem prosić Was o pomoc w wyborze echa 

Zamierzam zmienić w końcu swoja leciwą Lowrance Elite 5 HDI na coś nowszego i teraz mam dylemat czy LOWRANCE ELITE FS9 z Active Imaging 3w1 czy GARMIN ECHOMAP ULTRA 102sv z PRZETWORNIKIEM GT56UHD-T

Po tylu latach z Elitką 5HDI jestem do tyłu z nowościami stąd moje zapytanie. Nie zamierzam rozbudowywać przynajmniej na tą chwile i potrzebuje bocznego sonaru i standardowego chirp ( dobre obrazowanie)  Zdania są podzielone wiec już głupiałem miałem zakupić FS9 ale mi namieszali z Garminem (choć Garmin dużo droższy) ze swoich ustaleń już wiem ze garmin ma 10 cali, większą rozdzielczość ale też słyszałem ze Lorek jest prostszy i bardziej pokazuje ryby.

Także jeśli znajdziecie chwile proszę Was o pomoc

Dzięki z góry

• 0

witajcie panowie, dawno się tu nie logowałem ale potrzebuje pomocy. kupiłem active target 2 z FS9 i mam pytanie jaki akumulator wystarczy do zasilania czarnej skrzynki a może sondę i moduł można podłączyć pod jeden akumulator?

• 0

witajcie panowie, dawno się tu nie logowałem ale potrzebuje pomocy. kupiłem active target 2 z FS9 i mam pytanie jaki akumulator wystarczy do zasilania czarnej skrzynki a może sondę i moduł można podłączyć pod jeden akumulator?

AT 2 pobiera według specyfikacji 1,5 A na h. Elitka 2 A na godz = 3,5 A na godzinę. Żeby hulało 10 godzin potrzebujesz 35 Ah. I analogicznie w dół lub w górę. Spokojnie pod jedną baterię podłączaj obydwa ustrojstwa. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Mam takie pytanie, czy ktoś posiada na tym forum lowrance ti FS z active target2 kupiłem taki zestaw z myślą o wymianie wyświetlacza w przyszłości i jeszcze nawet nie poskładałem tego ale ciekawi mnie jak to będzie działać

uzysk zasięgu względem AT1 ok 20%, zakłócenia od przetworników pawężowych, bo FSka nie ma możliwości ping sync. 

• 0

20% więcej — ile będzie wynosił realny zasięg na 9’Fs ?????

Tyle samo co na carbonie, live i pro. Ekran jedynie wyświetla a od jego wielkości zalezy wielkość detali. Siedzisz blisko przy ekranie- zobaczysz lepiej, z dala- niekoniecznie. 

• 0

Czy jest jakieś rozwiazanie na skaczący odczyt prędkości w HDS Live, ostatnio duzo pływałem w trollingu i odczyt skakał czasem o 1km/h a jest to irytujące. Źródło danych to GPS

Point1 w sieci nmea lub czujnik prędkości wiatraczkowy. 

• 0

Czy u was na Live też tak jest, czy tylko u mnie? Byłem na północy blisko granicy z ruskimi , może władek coś grzebał przy gps

To masz odpowiedź. Tam wszyscy wszystkich zagłuszają, nie działa czasami nawigacja samochodowa a gpsy geodezyjne z korekcją położenia ze stacji naziemnych  RTK- zamiast 5cm rozrzutu mają 50 i więcej

• 0

Prośba o radę. Kolega kompletna techniczna noga chce kupić echosondę do karpiowania. Niestety nie chce Helixa którego ja kupiłem po konsultacjach z naszym forumowym specem od echosond bo według niego za dużo w tej echosondzie do klikania. Kolega chce jak najprostszą w obsłudze i tu wybór padł na echosondy Lowrance, a konkretnie Eagle 9. Cena też oczywiście jest na + w przypadku Eagle. Czy skan boczny w orzełku jest dużo gorszy w porównaniu do Helixów ? W sieci obejrzałem kilka filmów z orzełkiem ale nie znalazłem porównawczego z Helixem. Znalazłem za to jeden Helix vs Elite FS i tu pojawia się pytanie czy Eagle ma podobny skan do Elitki FS tak abyśmy mieli z kolegą jako takie porównanie ?

• 0

Prośba o radę. Kolega kompletna techniczna noga chce kupić echosondę do karpiowania. Niestety nie chce Helixa którego ja kupiłem po konsultacjach z naszym forumowym specem od echosond bo według niego za dużo w tej echosondzie do klikania. Kolega chce jak najprostszą w obsłudze i tu wybór padł na echosondy Lowrance, a konkretnie Eagle 9. Cena też oczywiście jest na + w przypadku Eagle. Czy skan boczny w orzełku jest dużo gorszy w porównaniu do Helixów ? W sieci obejrzałem kilka filmów z orzełkiem ale nie znalazłem porównawczego z Helixem. Znalazłem za to jeden Helix vs Elite FS i tu pojawia się pytanie czy Eagle ma podobny skan do Elitki FS tak abyśmy mieli z kolegą jako takie porównanie ?

Eagle ale tylko 9 vs FS9 to jest już dylemat. Wiadomo, że FSka jest łatwiejsza w oklikaniu poprzez ekran dotykowy ale 600 pxl w pionie matryca IPS są lepsze w Eaglu niż matryca w FS

• 0

Wyświetlacz dotykowy fajna rzecz i trochę mi go brakuje w Helixie. Priorytetem jednak jest łatwość obsługi i jakość obrazka więc chyba wezmę odpowiedzialność na siebie i doradzę koledze Eagle :)

ale tylko 9tka ma 600 pxl w pionie i ją dość dokładnie opływałem. 

• 0

Dzień dobry wszystkim. Zmagam się z podłączeniem at2 z elite fs i mam problem że sonda ciągle nie widzi przetwornika sprawdziłem już wszystkie opcje ustawień w echu i nic.mam więc pytanie, czy konieczna jest rejestracja sondy abym mógł zrobić aktualizacje at2 i echa czy wystarczy zrobić to z poziomu karty SD.przez WiFi pokazuje się informacja że z tego poziomu aktualizacja jest nie możliwa.

• 0

Dzień dobry wszystkim. Zmagam się z podłączeniem at2 z elite fs i mam problem że sonda ciągle nie widzi przetwornika sprawdziłem już wszystkie opcje ustawień w echu i nic.mam więc pytanie, czy konieczna jest rejestracja sondy abym mógł zrobić aktualizacje at2 i echa czy wystarczy zrobić to z poziomu karty SD.przez WiFi pokazuje się informacja że z tego poziomu aktualizacja jest nie możliwa.

nic nie trzeba rejestrować, po prostu pobierz soft do fs, updatuj, zrób hard reset, potem at2 updatu, hard reset, i na koniec przywróc ustawienia fabryczne w systemie. 

• 0

Nowe rozmiary Lowrance Elite FS- 10 i 12cali. 

Ciekawe jak będą wyceniane. Myślałem, że będą obrabiać nowe przetworniki HD ale widać uznano za wodą, że ludzie przestaną kupować Pro jeśli będzie tańsza alternatywa dla nich. Ciekawe czy mają możliwość obsługi łączonych widoków AT i czy synchronizacja pingowania w nich będzie. 

Elite FS - Fish Finder with Active Imaging™ Sonar | Lowrance

• Like 1

• 0

Mogliby szybsze procesory wstawić do wyższej rozdziałki.

Nie wiem co jest w środku, oni co prawda podają jakieś dane w panelu systemu ale póki co nie ma tego fizycznie na rynku i ciężko powiedzieć jakie są flaki. 

Nie spodziewam się zrównania cpu na poziomie hds live  a tym bardziej pro bo wtedy FS kanibalizowałyby rynek na serię HDS. Z tego samego powodu nie obsługują AI3 HD

• 0

Czy to oznacza ze jak mam hds live/pro z przetwornikiem HD to po sieci ethernet na Elite Fs nie wyświetlę obrazu z tego przetwornika?

Oczywiście, że wyświetlisz,bo to tylko udostępnianie obrazu, u mnie na fp pisałem nieco więcej wczoraj i tak to podsumowałem-że to ekrany do rozbudowy infrastruktury na bazie hds pro.