Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lowrance natywnie używa pliku z waypointmi o rozszerzeniu .usr jeśli masz takowe z hdika to będą działać, jeśli nie- to można pobawić się konwerterem gpsbabel i zmienić na takowe rozszerzenie lub gpx bo on też chyba poleci do ekranu- wyeksportować można w nim z lowrance obecnych. Co do pamięci- zapis waypointów jest w w pamięci wewnętrznej domyśnie, nie widzę sensu, by to zmieniać. Kartom pamięci także zdarzają się awarie i zostaje się z pustym widokiem mapy bazowej. Socjalki zapisujesz na karcie z kompa a potem wybierasz źródło danych w menu mapy

• 0

Lowrance natywnie używa pliku z waypointmi o rozszerzeniu .usr jeśli masz takowe z hdika to będą działać, jeśli nie- to można pobawić się konwerterem gpsbabel i zmienić na takowe rozszerzenie lub gpx bo on też chyba poleci do ekranu- wyeksportować można w nim z lowrance obecnych. Co do pamięci- zapis waypointów jest w w pamięci wewnętrznej domyśnie, nie widzę sensu, by to zmieniać. Kartom pamięci także zdarzają się awarie i zostaje się z pustym widokiem mapy bazowej. Socjalki zapisujesz na karcie z kompa a potem wybierasz źródło danych w menu mapy

Czyli jak mam starą kopie waypointów ze starego elite 5hdi na kompie i plik o nazwie data.usr to wrzucam go na kartę microsd wkładam do plotera i ten plik kopiuje na pamięć wewnętrzna urządzenia lowrance , tak ?

Jak cos by nie działało czy później ten plik będę mógł usunąć z pamięci urządzenia? 

• 0

Kupiłem karte sandisk 32gb A1 U1 klasy10 ale jak powiększam mapę, przesuwam lub oddalam to bardzo wolno mi ja wczytuje czy byłoby lepiej gdybym użył karty U3 V30 np.Extreme sandisk czy może Samsunga czy macie jakieś zdanie jakie karty najlepiej lubi Lowrance ? Używam w Elite FS

Karta nowa była już sformatowana w FAT32 ale czy ja musza ja jeszcze raz w laptopie sformatować przed włożeniem do echa?

Nie mam już pomysły dlaczego mam na próbę 3 jeziora pobrane ze społecznościowych map a tak wolna mi chodzą 

Edytowane przez Przemo33

• 0

To raczej ten typ tak ma.

Mam FS9 i wolno chodzą mapy.

Pewnie zrobili to po to, żeby sobie kupić HDS i mieć szybciej.

Z tymi mapami na HDS Pro to też różnie bywa, jak zaczniesz przesuwać mapę szybko albo robisz zbliżenia lub oddalasz to czasami nie wyrabia i są kwadraty i opóźnienia. Jednak przy normalnym użytkowaniu wszystko jest ok. Piszę o Maximapa.

• 0

Kupiona na zachodzie Europy ma standard language pack, bez języka polskiego,  u nas trzeba odblokować EasternEurope language pack. Para się tym i dystrybutor krajowy Lowrance Polska i osoby prywatne, których oferty można znaleźć na portalach aukcyjnych. 

• 0

Język polski mozna odblokować przez sprzedawcę. Działa to tak: 1. Kupujesz 2. Otrzymujesz echosondę 3. Wysyłasz maila do sprzedawcy z prośbą o odblokowaniu języka polskiego. 4. Sprzedawca poprosi wypełnić formularz, gdzie pomiędzy innym trzeba napisać kod zapytu pakietu języka i serial number. Wszystko to jest w ustawieniach urządzenia. Zanim sprzedawca wysyła kod odblokowania języka. Trzeba go umieścić w odpowiednie pole. I cyk.

Zrobiłem sobie tak 2 tygodnie temu - kupiłem w Swecji na sportfishtackle.com

Odblokowałem sobie język polski, na wypadek sprzedaży w Polsce. Polski działa, ale korzystam z angielskiego że względu na jakość mojego polskiego ???? Elite FS9

I oczywiście to wszystko jest bezpłatnie.

Myślę że w taki sam sposób można zrobić przez kontakt poprostu z Lowrance. Bo sprzedawca też otrzymuję unikalny kod odblokowania od producenta

Niestety mój ukraiński jest zablokowany razem z rosyjskim - taka inna strona sankcyj.

Ale w ogóle w takich urządzeniach lepiej korzystać z języka producenta. W naszych czasach trzeba wiedzieć po angielsku

Edytowane przez jazzzoff
  • Like 1

• 0

Może zaczniecie się śmiać ale zapytam czy ktoś z Was używa gimbala chińskiego na kulce 1.5 cala zamiennik RAM ?

Czy to utrzyma Lowrance Elite FS 9 ?

Wygląda całkiem masywnie mam na ramieniu 6cm z kula 1.5" a wazy 430gram.

Nie wiem też bo do górnej podstawki jest przykręcona kula ale czy lepiej skręcić to na jakiś klej do gwintu Loctite ???

Może jest ktoś kto używa zamiennika i cos poradzi...

Na tą chwile musze się wstrzymać z oryginałem RAM

• 0

Siemka. Pytanko? Ostatnia aktualizacja do HDS Pro jest o numerze 23.3.67.3.32 przynajmniej tak jest na stronie Lowrance. Echo pokazuje że jest dostępna aktualizacja przez WiFi  z końcówką 33. Czemu nie ma jej na stronie producenta? Wie, ktoś może?  Zawsze robiłem aktualizację przez kartę i chciałbym żeby tak zostało. Pozdrowionka