Skocz do zawartości
  • 0

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

Koza11

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na czarnym tle jest napisane 7fs a pod tym live12 , co tj ? Źródło sygnału? Chyba nie bo jest przesunięcie obrazu między nimi

Adam, oba ekrany spięte kablem ethernetowym, dawcą sygnału był live 12. FS ma inny pingrate chyba, bo jest różnica w wielkości detali. Jakiś czas temu zrobiłem materiał porównawczy z si z evo vs ti2 i jest podobnie - różnica w wielkości detali. Poza tym odcienie kolorów mogą się różnić softowo. W Rosji trwa dyskusja, czy ten test był miarodajny, czy nie byłby inny gdyby FS robiło z własnym przetwornikiem a nie tylko przechwytywało obraz. Generalnie fajne echo wyszło, choć drogie, bo tyle to kosztuje Helix9 u nas, a opcji podłączeń osprzętu ma sporo. Gdyby nie ten zakichany covid, pewnie MegaLive rozwiałby wątpliwości, który ekran brać- u kogoś kto chce więcej pixeli w tej samej cenie...

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Maćku, Helix super sprzęt, ale pozostaje kwestia :

1) Łatwości w obsłudze - szybkości.

2) Braku dotykowego ekranu.

Na korzyść HB Helixa zdecydowanie przemawia 1,2 Mhz i rozdzielczość HD 1024*600.

W oczekiwaniu na Mega Live nasunęła mi się kwestia która wstrzymuje dużą brać przed zakupem Helixów - brak dotykowego, a to mocno uprzykrza życie na wodzie. Chcąc mieć  dotyk wszyscy wiedzą ile trzeba wydać +/- 11 k zł, a tutaj Echomap czy elite FS daje kompromis w postaci prawie połowy kwoty Solixa 10 - dodam że w jednej i drugiej opcji zostaje na ponad połowę systemu Live :)

Każdy użytkownik brandu ( Lowrance, HB, GArmin) jak nie będzie chciał kupić systemu Live to nie kupi, ale mając do wyboru ekran z dotykiem lub bez weźmie ten PROSTSZY w obsłudze. Ja bym tak zrobił...

Wiadomo że Solix sprzętowo (pokazowo) daje więcej jak Echomap i Elite FS razem wzięte, ale wybór echa to pójście na jakiś kompromis, nie ma dróg na skróty...

• Like 1

• 0

Marcin, miałeś 7mke, znasz je, ja tak samo, da się żyć bez ekranu dotykowego. Natomiast sporo osób kupuje ten sprzęt po naoglądaniu się screenów i potem pytania, prawie pretensje, że u nich tak nie obrazuje, a swoje trzeba przeklikać.  

Sprzęt od Lowrance aktualnie nie ma nic topowego, ale overall jest wysoko- jak dla mnie. Inna sprawa, że po ubiegłorocznych poromocjach na Ti2 sporo ludzi je kupiło- i słusznie, i nie wróżę jakiegoś sprzedażowego wow FSkom. Kto miał pieniądze, ten wcześniej kupił Carbona, Live i jak chce AT, to nie musi nic zmieniać, Napisałem powyżej. Jeśli Navico nie wypuści nowego przetwornika combo, będzie oglądać plecy konkurencji. Bo i Garmin i HB mają ducery z bardzo dobrą produkcją sygnału. Kwestia doboru ekranu do nich i pozamiatane. AT nie robi wow, ma kilka ograniczeń, których nie posiada LVS, jak na prawie trzy lata od premiery LVS- osobiście oczekiwałem więcej. Czas pokaże jak to się zadomowi u nas. 

• 0

Marcin napisał ; "ale wybór echa to pójście na jakiś kompromis, nie ma dróg na skróty... I to jest wg. mnie najcelniejsza wskazówka, o której zresztą pisałem.

Każdy producent ma obszary lepsze i gorsze. Brak ideału w obszarze nawet najwyższych modeli skutkuje ....podejrzeniem....o zmowę producentów.

Gonimy zajączka, a on ciągle dalej odskakuje, ale tak .....delikatnie.....aby konkurencji nie przeskoczyć za bardzo.

• Like 2

• 0

Czy w tych Elitach Fs jest jakaś nowoczesna technologia której brakuje w HDSach Live? W de jest cash back dla HDSów i za 40 € więcej można kupić HDS Live 7 zamiast Elity Fs 7. W HDSach jest większa rozdzielczość, dwurdzeniowy procesor, chirp na bocznym, podwójny slot na karty i tam jeszcze parę innych, a jednak oferują go w podobnej cenie jak Elitki i zastanawiam sie czy czegoś nie przegapiłem.

• 0

Czy w tych Elitach Fs jest jakaś nowoczesna technologia której brakuje w HDSach Live? W de jest cash back dla HDSów i za 40 € więcej można kupić HDS Live 7 zamiast Elity Fs 7. W HDSach jest większa rozdzielczość, dwurdzeniowy procesor, chirp na bocznym, podwójny slot na karty i tam jeszcze parę innych, a jednak oferują go w podobnej cenie jak Elitki i zastanawiam sie czy czegoś nie przegapiłem.

Może po prostu 7mki nie idą i chcą się ich pozbyć - z HDS-ów. 

Nie, FS nie m żadnej technologii, której by nie miały HDSy Live

• 0

Ja się tutaj dowiadywałem https://www.echolotprofis.de/echolot-shop/echolote-fischfinder/lowrance-echolote/hds-live-serie/lowrance-hds-7-live-echolot/. Ale widziałem, że inne sklepy też to oferują https://www.echolotzentrum.de/lowrance-hds-live-fruehjahrsaktion-2021/. Ja dodatkowo dostałem upust w wysokości 35 € także echo wyniosło mnie 1299 €.

• 0

Z tym 500 Euro bym na spokojnie podchodził.

Pisze wyraźniej bis Zu 500 sparen - zaoszczędź do 500 Euro.

Z tego co pamiętam to na najmniejsze urządzenia było koło 80-100$  lub euro zwrotu.

Dowiedz się lub doczytaj na stronie importera lub w sklepie ile faktycznie jest zwrotu, bo może ( nie musi) się okazać że dostaniesz tylko 80-100 euro - może mniej - może więcej.

• 0

Z tego co pamiętam to na najmniejsze urządzenia było koło 80-100$  lub euro zwrotu.

Dowiedz się lub doczytaj na stronie importera lub w sklepie ile faktycznie jest zwrotu, bo może ( nie musi) się okazać że dostaniesz tylko 80-100 euro - może mniej - może więcej.

Jak to mawiają- diabeł tkwi w szczegółach. Ale faktycznie te 500E zwrotki może być np po zakupie live16+ ss3d czy + AT ;)

• Like 4

• 0

W drugim linku jest dokładnie opisane ile za co. 500 € jest oczywiście na największy model a na siódemkę jest 200 €.

post-46127-0-29591200-1615391645_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Czy lepiej niż Livescope, nie sądzę, ale to nagrywane telefonem...

Podobnie jak w Garmin, przestawianie w perspektywę nie należy do przyjemnych, zwłaszcza jak będzie zimno.

Natomiast ładnie widać chaos patrzenia jak zamontowany jest przetwornik na silniku dziobowym. Patrzy gdzie silnik chce, a nie gdzie my chcemy.  Jest walka z silnikiem, łodzią lub przetwornikiem.  No ale może oni tak lubią  :D

• 0

Czy lepiej niż Livescope, nie sądzę, ale to nagrywane telefonem...

Podobnie jak w Garmin, przestawianie w perspektywę nie należy do przyjemnych, zwłaszcza jak będzie zimno.

Natomiast ładnie widać chaos patrzenia jak zamontowany jest przetwornik na silniku dziobowym. Patrzy gdzie silnik chce, a nie gdzie my chcemy.  Jest walka z silnikiem, łodzią lub przetwornikiem.  No ale może oni tak lubią  :D

Dziwię się tym japońskim prostafferom, że nie używają aplikacji do mirrora, bo kręcenie z ręki, prawie płasko zamocowanego ekranu- w dużym słońcu- no słabe trochę jest. 

Co do porównania obrazowania- jak to Rosjanie na jednym ze swych zimowych obzorów obydwu technologii powiedzieli:AT jest dobry, trzeba mieć nadzieję że z czasem dodane będą nowe funkcje a póki co, to muszą Garmina gonić. 

Patrząc na różne testy dostępne na YT - nie sposób się z tym nie zgodzić. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witajcie. Tutaj panowie macie jeszcze rabaty na HDS Live. Od 2000 do 5000 koron szwedzkich. Podaje linka dla zainteresowanych. https://www.sportfiskeprylar.se/shop?funk=steg_tva&artgrp=1772

W Szwecji przy kupnie przez internet , na końcu przy płatności wpisujemy LOERANCEDEAL i z automatu pomniejsza o kwotę przypisana do modelu. W sklepie przy kasie pomniejszają. Tak to tu wygląda.