Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Mega Live

karkoszek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak dla mnie większą wartość użytkową posiada obecnie MEGA 360 .  Wraz z obrazowaniem MEGA SI + i DI+ stanowi super narzędzie.....do zgłębiania zasad i  możliwości obrazowania Humminbirda.

Te wszystkie zaprezentowane do tej pory Live, to na razie więcej taka ściema marketingowa podszyta obrazem z lichego tomografu. Więcej w tym hałasu jak realnego obrazu.

• 0

Jak dla mnie większą wartość użytkową posiada obecnie MEGA 360 .  Wraz z obrazowaniem MEGA SI + i DI+ stanowi super narzędzie.....do zgłębiania zasad i  możliwości obrazowania Humminbirda.

Te wszystkie zaprezentowane do tej pory Live, to na razie więcej taka ściema marketingowa podszyta obrazem z lichego tomografu. Więcej w tym hałasu jak realnego obrazu.

Niekoniecznie. Te systemy się uzupełniają 

Moje doświadczenia z obydwoma- ale od innych brandów i warsztatu garażowego pokazują, że w określonych warunkach każdy z nich jest dużym upgrade na wodzie. 

Tryb live- w wariancie perspektywicznym jest wyjątkowo efektywny na płytkiej wodzie, gdzie widzisz rybę przed sobą na 25m i po podejściu widać ja a także wrzucaną do wody przynętę. Nawet jak nie bierze, widzisz jej reakcję na przynętę, możesz kombinować jak nie gryzie, oceniasz aktywność ryb itp. Także nie generalizowałbym tak łatwo. Co do braku jakości obrazu w trybie live- zgoda, ale widoki nie łowią ryb.....

• Like 1

• 0
  • 0

Znalazłem informację/plotkę w internecie, że to tak ponoć ma wyglądać. 

Przetwornik wygląda podobnie.

https://buviscandinavia.com/products/sonar-oculus

Czytałem tez o tym na amerykańskich forach ale ludzie szybko doszli do wniosku, ze to nie bardzo możliwe. Przetwornik Oculus kosztuje 20 tys dolarów - HB ma kosztować 1,5.

• 0

Jest teraz polowanie na czarownice normalnie- za wodą wielką, na fejsbukach analiza screenów łodzi prostafferów HB- czy już mają te ML, czy nie. 

Widziałem niedawno info, że w II kwartale ma to być, także u nas- pewnie na jesień- o ile oczywiście to prawda. 

Tak jak Krzysiek napisał- ducery Oculusa to inny rząd wielkości $, kompromisy muszą być w jakości, ilości elementów piezo. Pytanie co zostanie na ekranie sondy. 

W każdym razie jeden brand cieszy się najbardziej z (nie) rozwoju sytuacji ML i zamieszania z ATkami......

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Jest teraz polowanie na czarownice normalnie- za wodą wielką, na fejsbukach analiza screenów łodzi prostafferów HB- czy już mają te ML, czy nie. 

Widziałem niedawno info, że w II kwartale ma to być, także u nas- pewnie na jesień- o ile oczywiście to prawda. 

Tak jak Krzysiek napisał- ducery Oculusa to inny rząd wielkości $, kompromisy muszą być w jakości, ilości elementów piezo. Pytanie co zostanie na ekranie sondy. 

W każdym razie jeden brand cieszy się najbardziej z (nie) rozwoju sytuacji ML i zamieszania z ATkami......

Maćku ja nawet widziałem, że się udzielałeś na tym samym forum, które czytałem :) I tak jak mówisz: powiększają zdjęcia łodzi zrobione z daleka, domyślają się czy będzie czy nie będzie czy już KVD ma czy nie ma..... Wielu rozmawiało z kimś kto coś wie albo zna kogoś kto coś wie .... Atmosfera się podgrzewa a prawda jest pewnie taka, że HB nie daje urządzenia sponsorowanym przez siebie wędkarzom tylko testuje z ukrycia i eliminuje potencjalne błędy

• 0

Maćku ja nawet widziałem, że się udzielałeś na tym samym forum, które czytałem :) I tak jak mówisz: powiększają zdjęcia łodzi zrobione z daleka, domyślają się czy będzie czy nie będzie czy już KVD ma czy nie ma..... Wielu rozmawiało z kimś kto coś wie albo zna kogoś kto coś wie .... Atmosfera się podgrzewa a prawda jest pewnie taka, że HB nie daje urządzenia sponsorowanym przez siebie wędkarzom tylko testuje z ukrycia i eliminuje potencjalne błędy

Ja osobiście nie spodziewam się przełomu, czegoś wyraźnie lepszego niż LVS, AT. Jedyny promyk nadziei to ew.  alians z Oculusem, który robi w tych sprawach od lat- przeskoczenie chorób wieku dziecięcego tych sprzętów. Natomiast patrząc co wyszło do tej pory, widząc cenę sugerowaną za ML- nie będzie wow, ot kolejna opcja dla sympatyków brandu- zwłaszcza tych, którzy chcą mieć system na łodzi od jednego korpo. No i tutaj HB będzie miało najwięcej do zaoferowania, bo ekrany, ML i M360. Tylko, że nieco zmieniło się podejście wędkarzy tam do sprawy- zwłaszcza tournametowców- teraz dobiera się ekrany do potrzeb, nie patrząc na brand zbytnio. Jeśli te ML pokaże coś nowego- tym lepiej dla sprawy, bo pewnie i Garmin odkryje wtedy swoje karty, które zapowiadają się grubo- nawet jak tylko część wniosku patentowego na nowy przetwornik zostanie zrealizowana. Zakichany covid, nie dość że dostawy opóźnia, to przezeń wystawy są odwoływane/przesuwane i zmniejsza się przez to ciśnienie na premiery u producentów. Inna sprawa, że powoli wyczerpują się możliwości rozwoju, teraz to kosmetyka i raczej marketingowe wyścigi, niż duże zmiany w technologii, które to wymagają coraz większych pieniędzy. 

• Like 1

• 0

Zwykli Amerykanie na FB piszą, że wszyscy mają obiecaną wysyłkę koło 15 marca, ale zarówno im, jak i mi się wierzyć nie chce.
Mają też problemy z dostępnością Helix g4 i Solix G3. U nas kilka sklepów na OLX się wystawiło, że mają nowy sprzęt. Ale czy mają? Kto wie.

• 0

Miałem w planie szybką przesiadkę z Livescope, echomapa i Helixa na solix+helix+megalive, ale z taką dostępnością sprzętu raczej się wstrzymam.

No jest słabo z podażą klamotów. AT od Navico też już miało być, a praktyka pokazuje co innego. 

• 0

AT były na początku lutego - niestety lub stety mała ilość bo był problem z pewną partią urządzeń, stąd wstrzymane dostawy na następne urządzenia.

Sprawne - pozbawione Wad  "powinny" być dostępne do max 2 tygodni.

Jak będzie to się okaże. Covid-19 trochę miesza w dostawach i w fabrykach. Trzeba być cierpliwym :) Na nasze szczęście jeszcze zima za oknem :)

HB raczej też nie będzie w czasie jakim deklarowali w zeszłym roku :)

Dostawy ML planowane na maj / czerwiec, słyszałem nawet o lipcu - jak będzie tego nie wie nikt....