Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Mega Live

karkoszek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bity kwadransik się robiło.

Działa.

Na wodzie zobaczę co tam poprawili.

Ciekawe jak rozwiązali śledzenie zaznaczonego punktu przez Live, czy poprzez GPS czy też jakieś charakterystyczne cechy fizyczne znajdujące się w obszarze zaznaczonego punktu.

Te drugie było by zdecydowanie fajniejsze.

• 0

Bity kwadransik się robiło.

Działa.

Na wodzie zobaczę co tam poprawili.

Ciekawe jak rozwiązali śledzenie zaznaczonego punktu przez Live, czy poprzez GPS czy też jakieś charakterystyczne cechy fizyczne znajdujące się w obszarze zaznaczonego punktu.

Te drugie było by zdecydowanie fajniejsze.

Kompasowy sygnał z minnkota sensora jest punktem odniesienia dla mechanizmu obrotnicy, czyli blokujesz na kierunku , który jest potem korygowany względem heading z MK sensora. Wskazujesz punkt na ekranie, do którego "przyczepia" się przetwornik lub blokujesz przyciskiem z pilota we wskazanym kierunku. Przydatna funkcja- zwłaszcza na mniejsze łodzie, które nie siedzą mocno we wodzie i nimi miota oraz oczywiście dla pontoniarzy. 

• 0

Póki co to nic nie poprawili i nie wiadomo kiedy poprawią. Pisałem do HB i odpisali mi, żeby połączyć bezpośrednio przetwornik do ekranu echosondy z pominięciem Switcha.

Miałem to zrobić i jechać na Odrę ale póki co przez najbliższe 10 lat pewnie nie będzie sensu tam jeździć :(

Sporo osób na forach pisze o takich przypadkach jak mój więc pewnie HB już pracuje usilnie nad jakąś łatką. Szkoda, że nie można we własnym zakresie zrobić downgrade, bo mam poprzednią wersję, z której byłem więcej niż zadowolony

Edytowane przez kruz
  • Like 2

• 0

Póki co to nic nie poprawili i nie wiadomo kiedy poprawią. Pisałem do HB i odpisali mi, żeby połączyć bezpośrednio przetwornik do ekranu echosondy z pominięciem Switcha.

Miałem to zrobić i jechać na Odrę ale póki co przez najbliższe 10 lat pewnie nie będzie sensu tam jeździć :(

Sporo osób na forach pisze o takich przypadkach jak mój więc pewnie HB już pracuje usilnie nad jakąś łatką. Szkoda, że nie można we własnym zakresie zrobić downgrade, bo mam poprzednią wersję, z której byłem więcej niż zadowolony

A to okrągłe coś jak u Ciebie widziałem gdzieś na necie.. Więc to jakis zbiorowy hohlik

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

A to okrągłe coś jak u Ciebie widziałem gdzieś na necie.. Więc to jakis zbiorowy hohlik

Jest Jarku jakiś ewidentny babol. Do mnie, po opublikowaniu postu na fb, z 15 osób już napisało z całego świata z pytaniem czy sobie z tym poradziłem, bo mają ten sam problem.

Tak jak pisałem wyżej, ,miałem jechać jutro na Odrę to sprawdzić i spróbować połączyć bezpośrednio do sondy z pominięciem switcha ale na Odrę już pewnie przez najbliższe kilka lat nie pojadę :(

• Like 2

• 0

Jest Jarku jakiś ewidentny babol. Do mnie, po opublikowaniu postu na fb, z 15 osób już napisało z całego świata z pytaniem czy sobie z tym poradziłem, bo mają ten sam problem.

Tak jak pisałem wyżej, ,miałem jechać jutro na Odrę to sprawdzić i spróbować połączyć bezpośrednio do sondy z pominięciem switcha ale na Odrę już pewnie przez najbliższe kilka lat nie pojadę :(

Trochę szkoda ze nie da się wrócić do poprzedniej wersji...pozostaje czekać aż to naprawią.

• 0

Trochę szkoda ze nie da się wrócić do poprzedniej wersji...pozostaje czekać aż to naprawią.

Da się wrócić, jednak tylko w serwisie na Litwie.

Odbierając z wymiany gwarancyjnej solixa Pan zasugerował aby nie wgrywać aktualizacji pod mega live bo nie zawsze się to udaje ;)

Jestem w ciężkim szoku, sprzęt którego używamy nie należy do najtańszych a tu takie kwiaty kolorowe.

• 0

Da się wrócić, jednak tylko w serwisie na Litwie.

Odbierając z wymiany gwarancyjnej solixa Pan zasugerował aby nie wgrywać aktualizacji pod mega live bo nie zawsze się to udaje ;)

Jestem w ciężkim szoku, sprzęt którego używamy nie należy do najtańszych a tu takie kwiaty kolorowe.

No niestety. Jakbym wiedział, że się przewrócę to bym nie wstawał :( Można było nie wgrywać tez porażki ale tak to jest, że człowiek zawsze chce sprawdzić. No i sprawdziłem .....

• 0

Mój ML się wczoraj "naprawił". Nie wiem z jakiego powodu, nie mam pojęcia co mogło być przyczyną ale z racji, że wyjeżdżam niedługo z łodzią do Szwecji chciałem sprawdzić czy bezpośrednie połączenie przetwornika z echosondą z pominięciem switcha coś da. Zależało mi, żeby to zrobić teraz, żeby ewentualnie wysłać go na reklamacje.

Co ciekawe, trzy dni temu, grzebałem coś przy łodzi i zostawiłem go podłączonego do prądu. Echa były wyłączone ale mimo to Mega Live rozgrzał się tak, że nie dało się go dotknąć. Bałem się, że się spalił - ale nie.

Teraz wiem dlaczego amerykanie sugerują, żeby zainstalować osobny włącznik do ML

Spróbowałem najpierw bez żadnych zmian. Bez łączenia bezpośredniego, bez przyklejania maski.

Pojechałem specjalnie nad jezioro na którym jest twarde dno i tych pierścieni saturna nie widziałem ani razu. Ani w trybie do przodu ani w dół, ani na głębokiej wodzie, ani na płytkiej.

A najlepsze jest to, że widziałem malutką gumkę z 5 gramową główką na około 20-23 metrach.

.

Edytowane przez kruz

• 0

Cześć! W jaki sposób masz spiętego solixa, mega live i dziobówkę? Musiałeś budować sieć czy jest to na zasadzie plug and play?

Złącza ethernet sa kluczowe- jeśli twój ekran ma dwa- podepniesz i dziobówkę i megalive, jeśli jedno- trzeba eternet switcha kupić. 

• 0

Nowy soft do MegaLive wyszedł. 

Dla Solix/Apex:
https://www.humminbird.com/support/software-updates/mega-live-imaging-solix-apex-v1-200

Dla Helixów:
https://www.humminbird.com/support/software-updates/mega-live-imaging-helix-v1-200

Programiści naprawili błędy/wprowadzili ulepszenia, które mają wyglądają tak:
Podsumowanie funkcji/problemów, które zostały rozwiązane w wersji 1.200:
*Naprawiono problem z połączeniem MEGA Live, który mógł powodować zatrzymanie aktualizacji danych MEGA Live lub nieprawidłowe działanie mokrego przełącznika MEGA Live.
*Naprawiono błąd, który mógł uniemożliwiać MEGA Live łączenie się z siecią Humminbird.
*Ulepszone odrzucanie szumów interferencyjnych między różnymi źródłami sonaru Humminbird.
*Naprawiono problem ze stabilizacją obrazu MEGA Live.

Dodano sugerowane nastawy sonarowe dla konkretnych sytuacji:

Aby uzyskać najlepszy obraz z MEGA Live w większości warunków wodnych, użyj ustawień domyślnych:

Kontrast dynamiczny: zrównoważony
Czułość*: 10
Kontrast**: 10
Jeśli jesteś w płytkiej wodzie lub masz bałagan na ekranie, spróbuj:

Kontrast dynamiczny: wysoki

Jeśli jesteś na głębszej wodzie i szukasz zwiększonej wydajności śledzenia przynęty, spróbuj:
Kontrast dynamiczny: Niski
*Czułość zmniejszy lub zwiększy widoczną siłę sygnału wszystkich zwrotów na ekranie. Zawsze zaczynaj od 10, a następnie zwiększaj lub zmniejszaj w razie potrzeby.

**Kontrast zmniejszy lub zwiększy różnicę w pozornej sile sygnału między silniejszymi i słabszymi zwrotami. Niższe wartości kontrastu pomogą podczas próby śledzenia mniejszych przynęt lub celów, podczas gdy wyższe wartości kontrastu pomogą usunąć bałagan z ekranu.

Pamiętajcie, by poprawnie zainstalować te oprogramowanie, potrzebna jest aktualna wersja oprogramowania dla samego plotera. Producent szczegółowo opisuje całą procedurę. Zadbajcie o odpowiednie zasilanie, by prądu nie zabrakło w czasie całego procedowania z softem.

Sporo czasu upłynęło od poprzedniej edycji software, która no nie miała dobrej prasy. Mimo wszystko, jak w każdym przypadku nowego oprogramowania niezależnie od brandu sonarowego- polecam zaczekać na to, aż soft zostanie sprawdzony przez innych użytkowników, w USA. To dobra praktyka, która może pozwolić oszczędzić nerwów. Pamiętajcie, błędy w oprogramowaniu są rzeczą normalną, sztuką jest, by były szybko naprawiane.
No i teraz pytanie- czy to jedyne update na ten rok, czy może będzie coś więcej np. dla sonaru bocznego, który aż się prosi o tryb auto - a takowy przecież jest w MegaLive. Czas pokaże.

• Like 1

• 0

Czy w HB jest możliwość powrotu do starszego softu?

Można byłoby sprawdzić bez narażenia na pogorszenie :)

Niestety, to nie jest takie proste w HB jak w Lowrance. Jestem w kontakcie z wodzem serwisu HB , który to próbował downgrade poprzedniego softu do 1.150 i rezultat był negatywny. 

Edytowane przez Maciej_K