S. Cios Opublikowano 17 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 To nie jest zdjęcie z niedawnej giełdy wędkarskie. To 1966, Trybuna Ludu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 A to dla młodego pokolenia. Łowiska specjalne to żadna nowość. 1976, Polityka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 A to jest początek artykułu. 1975, Kultura. Dla młodego pokolenia: w tamtym okresie program TV nadawano tylko w określonych godzinach, bodajże od 7.00 rano do ok. godz. 24.00. W pozostałym okresie na ekranie wyświetlano jakieś zdjęcie (na Śląsku było z szybem kopalni). Stąd ten pomysł ze spławikiem.[p.s. poprzedni post zawiera tylko fragment długiego artykułu] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 8 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Staszku jakie to znamienne " wędkarzy całego świata charakteryzuje twardy charakter" .Jakieś dziesięć lat temu byłem obserwatorem, a nawet mediatorem podczas pomysłu powstania odcinka specjalnego. Projekt upadł z powodów wymienionych powyżej - "niechęci tzw. szerokich rzesz wędkarskich". Uczestniczyłem też w przejęciu od PZW zaniedbanej i spustoszonej rzeczki, w której przywróciliśmy życie i ryby. Zapłaciłem za to rocznym wykluczeniem z organizacji. Pomimo, że ta "nasza fortuna kołem się toczy" to minimalnie coś się zmienia. Może to wyłącznie znak dzisiejszych czasów, a może to tylko pozory ? . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Kurier Południowy (Ursynów i Piaseczno), nr 40 z 4-18 XI 2021, przypadkiem zabrany podczas wizyty w przychodni. Może to nie historia, ale ta historia o zagrożeniu wędkarzy dla kaczek to może przejść do historii. Rozumiem, że myśliwi mogą być zagrożeniem, ale wędkarze!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Fragment relacji z XVII Zjazdu PZW (WW, 6/1966). Czytając to mam wrażenie, że nic się nie zmieniło, zwłaszcza ten "stary aktyw". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Namierzyłem w internecie taką publikację: Zarys historii zorganizowanego wędkarstwa w Polsce i w okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Bydgoszczy, Grzegorza Klimczewskiego (2021). Czy ktoś ją widział i wie co w niej jest? Ja w tym roku pisałem na podobny temat (https://bialaprzemsza.pl/PstragILipien_S.Cios/PL64.pdf) i interesuje mnie Klimczewski podał o najdawniejszych dziejach wędkarstwa w tym mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Fragment relacji z XVII Zjazdu PZW (WW, 6/1966). Czytając to mam wrażenie, że nic się nie zmieniło, zwłaszcza ten "stary aktyw".Jakie to aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ukazał się album Janusza Jaskulskiego z Poznania - Wędkarstwo na pocztówkach z dawnych lat. Wydał PZW (Strefa 1). Polecam uwadze wszystkich zainteresowanych, ponieważ jest to śliczna publikacja, zawierająca około 200 pocztówek z motywami wędkarskimi z początku XX w. Zarazem jest to interesujący wkład do poznania dziejów wędkarstwa w Europie. Wiele widokówek zawiera bowiem unikalne zdjęcia dawnych zawodów wędkarskich, sklepów ze sprzętem, itd. Wędkarstwo nie ogranicza się do wyjmowania ryb z wody. Niezmiernie się cieszę, że P. Janowi udało się to wydać. Chwała też okręgom PZW (Nadnotecki-Piła, Jelenia Góra, Elbląg, Legnica, Słupsk, Wałbrzych, Wrocław i Z. Góra). Nadmienię też p. Jan dwukrotnie zdobywał złote medale na światowych wystawach filatelistycznych, kiedy prezentował walory wędkarskie. W swoich zbiorach posiada jeszcze wiele arcyciekawych elementów, które naprawdę zasługują na wydanie, żeby szersze grono wędkarzy miało możliwość lepszego poznania kultury wędkarskiej w przeszłości. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 WW 1968 nr 1. Bodajże pierwsza jaskółka w Polsce, sygnalizująca konieczność odejścia od niehumanitarnego traktowania zwierząt w Polsce przez wędkarzy. Zwraca uwagę pozytywne podejście ze strony PZW. Przypomnę, że Rozporządzenie z listopada 2001 r. wprowadziło zakaz połowu przy użyciu żywca, ale pod naporem presji społecznej już w styczniu 2003 r. wycofano ten przepis. W RAPR był natomiast galimatias w tym względzie. Stosunek do stosowania żywca jako przynęty jest miernikiem rozwoju cywilizacyjnego społeczeństwa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 1949. Kolejny przykład propagandy sukcesu, która czka się do dziś. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 1951. To już wiemy jak organizowano czas wędkarzom w zimie w czasach stalinowskich. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 1957. Trybuna Opolska. Zdaje się, że ktoś się pytał - które gatunki ryb można złowić na spinning. Wreszcie mamy pełną odpowiedź . No i wiemy też które gatunki mają tarło w maju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 1954. Niezły wyczyn, świadczący o dużym potencjale naszych rzek pomorskich. Ten zawodnik to musiał być niezły blacharz...Do admina: trudno mi pojąć dlaczego wątek o historii rybołówstwa jest w dziale Spinning. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 1939, nie do powtarzania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 1934. Interesujące kary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Na stronie internetowej MSZ ukazała się wersja elektroniczna mojej nowej książki pt. Dyplomacja polska a sektor rybacki. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/dyplomacja-polska-a-sektor-rybacki Rozdział IV traktuje o różnych aspektach wędkarstwa. Zawiera szereg informacji znanych Czytelnikom moich publikacji, ale także kilka nowości. Wersja dwujęzyczna + dostępność w internecie ułatwi/umożliwi czytelnikom zagranicznym zapoznanie się z niektórymi aspektami historii naszego rybactwa, w tym wędkarstwa. Książka nie jest w sprzedaży. Nakład jest ograniczony do 300 egzemplarzy drukowanych, które w głównej mierze będą przeznaczone jako prezent dla zagranicznych dyplomatów. Wkrótce książkę otrzyma m.in. Ambasador Ukrainy w Polsce (uważny Czytelnik domyśli się dlaczego). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dzięki BOB za wsparcie. Też masz w tym swój wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 A tu Szwecja zaprasza na ryby (1938 r.). Po przyjeździe czasem kogoś może spotkać niespodzianka nad rzeką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zaktywizowani Szwedzi są przerażeni - co też o nich sobie zagranica pomyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 1956. Rekord świata lina. Ale coś mi tu nie gra. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Witam. Upływ czasu niewiele zmienił w jednej kwestii ???? Dziennikarze z taką wiarygodnością przedstawiali i przedstawiają "fakty" dotyczące zagadnień, o których mamy pojęcie, że można mieć uzasadnione podejrzenia, co do rzetelności przekazu w obszarach, na temat których wiedzy nie posiadamy ???? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 1956. Rekord świata lina. Ale coś mi tu nie gra. Fatalna jakość zdjęcia, ale płetwa ogonowa raczej nie lina a karpia i ryba chyba nie wygląda na 20 kg. Lina 20 kg świat nie widział i pewnie nie zobaczy. O największym, o jakim słyszałem, opowiadał mi bodaj C. Białek w byłym schronisku w Płytnicy. Ten miał mieć 6 kg i został złowiony w zapewne znanym Panu stawie przy Gwdzie w Krępsku. Jak wiadomo ani Czarka, ani jego kolegów liny nie specjalnie interesowały, więc sądzę, że ta ryba faktycznie tyle mogła ważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 7 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 płetwa ogonowa raczej nie lina a karpia [...] Lina 20 kg świat nie widział i pewnie nie zobaczy. Dokładnie. I ta głowa oraz "podgardle". Swego czasu w P&L opublikowałem zdjęcie rekordowego "łososia" o masie 200 kg. Miał na ciele tarczki, szpiczasty dziób i jakiś taki długi ogon. Też mi coś dziwnie przypominał. Ostatnio zaś czytałem o zarybieniu rzek w woj. olsztyńskim rybą o nazwie "czertak". Widać, że panowie dziennikarze pisali swoje teksty po suto zakropionej kolacji, w trakcie której "rybka dobrze pływała". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Tu chyba nawet nie trzeba za wiele się wpatrywać. Karp jak w mordę strzelił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi