Skocz do zawartości

Z historii rybołówstwa

S. Cios

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

A to jest początek artykułu. 1975, Kultura. Dla młodego pokolenia: w tamtym okresie program TV nadawano tylko w określonych godzinach, bodajże od 7.00 rano do ok. godz. 24.00. W pozostałym okresie na ekranie wyświetlano jakieś zdjęcie (na Śląsku było z szybem kopalni). Stąd ten pomysł  ze spławikiem.

[p.s. poprzedni post zawiera tylko fragment długiego artykułu]

post-52468-0-86325900-1636319812_thumb.png

• Like 4

Staszku jakie to znamienne " wędkarzy całego świata charakteryzuje twardy charakter" :).

Jakieś dziesięć lat temu byłem obserwatorem, a nawet mediatorem podczas pomysłu powstania odcinka specjalnego. Projekt upadł z powodów wymienionych powyżej - "niechęci  tzw. szerokich rzesz wędkarskich". Uczestniczyłem też w przejęciu od PZW zaniedbanej i spustoszonej rzeczki, w której przywróciliśmy życie i ryby. Zapłaciłem za to rocznym wykluczeniem z organizacji. Pomimo, że ta "nasza fortuna kołem się toczy" to minimalnie coś się zmienia. Może to wyłącznie znak dzisiejszych  czasów, a może to tylko pozory ? :).

• Like 2

Kurier Południowy (Ursynów i Piaseczno), nr 40 z 4-18 XI 2021, przypadkiem zabrany podczas wizyty w przychodni. Może to nie historia, ale ta historia o zagrożeniu wędkarzy dla kaczek to może przejść do historii. Rozumiem, że myśliwi mogą być zagrożeniem, ale wędkarze!?

post-52468-0-67901900-1636494342_thumb.png

• 4 tygodnie później...

Namierzyłem w internecie taką publikację: Zarys historii zorganizowanego wędkarstwa w Polsce i w okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Bydgoszczy, Grzegorza Klimczewskiego (2021). Czy ktoś ją widział i wie co w niej jest? Ja w tym roku pisałem na podobny temat (https://bialaprzemsza.pl/PstragILipien_S.Cios/PL64.pdf) i interesuje mnie Klimczewski podał o najdawniejszych dziejach wędkarstwa w tym mieście.

Ukazał się album Janusza Jaskulskiego z Poznania - Wędkarstwo na pocztówkach z dawnych lat. Wydał PZW (Strefa 1). Polecam uwadze wszystkich zainteresowanych, ponieważ jest to śliczna publikacja, zawierająca około 200 pocztówek z motywami wędkarskimi z początku XX w. Zarazem jest to interesujący wkład do poznania dziejów wędkarstwa w Europie. Wiele widokówek zawiera bowiem unikalne zdjęcia dawnych zawodów wędkarskich, sklepów ze sprzętem, itd. Wędkarstwo nie ogranicza się do wyjmowania ryb z wody.

Niezmiernie się cieszę, że P. Janowi udało się to wydać. Chwała też okręgom PZW (Nadnotecki-Piła, Jelenia Góra, Elbląg, Legnica, Słupsk, Wałbrzych,  Wrocław i Z. Góra). :)

Nadmienię też p. Jan dwukrotnie zdobywał złote medale na światowych wystawach filatelistycznych, kiedy prezentował walory wędkarskie. W swoich zbiorach posiada jeszcze wiele arcyciekawych elementów, które naprawdę zasługują na wydanie, żeby szersze grono wędkarzy miało możliwość lepszego poznania kultury wędkarskiej w przeszłości.

post-52468-0-08577400-1639070815_thumb.jpg

• Like 4

• 4 tygodnie później...

WW 1968 nr 1. Bodajże pierwsza jaskółka w Polsce, sygnalizująca konieczność odejścia od niehumanitarnego traktowania zwierząt w Polsce przez wędkarzy. Zwraca uwagę pozytywne podejście ze strony PZW. Przypomnę, że Rozporządzenie z listopada 2001 r. wprowadziło zakaz połowu przy użyciu żywca, ale pod naporem presji społecznej już w styczniu 2003 r. wycofano ten przepis. W RAPR był natomiast galimatias w tym względzie. Stosunek do stosowania żywca jako przynęty jest miernikiem rozwoju cywilizacyjnego społeczeństwa.

post-52468-0-53694900-1641478118_thumb.png

• Like 4

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Na stronie internetowej MSZ ukazała się wersja elektroniczna mojej nowej książki pt. Dyplomacja polska a sektor rybacki. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/dyplomacja-polska-a-sektor-rybacki

Rozdział IV traktuje o różnych aspektach wędkarstwa. Zawiera szereg informacji znanych Czytelnikom moich publikacji, ale także kilka nowości.

Wersja dwujęzyczna + dostępność w internecie ułatwi/umożliwi czytelnikom zagranicznym zapoznanie się z niektórymi aspektami historii naszego rybactwa, w tym wędkarstwa.

Książka nie jest w sprzedaży. Nakład jest ograniczony do 300 egzemplarzy drukowanych, które w głównej mierze będą przeznaczone jako prezent dla zagranicznych dyplomatów. Wkrótce książkę otrzyma m.in. Ambasador Ukrainy w Polsce (uważny Czytelnik domyśli się dlaczego).

• Like 1

Witam.

Upływ czasu niewiele zmienił w jednej kwestii ???? Dziennikarze z taką wiarygodnością przedstawiali i przedstawiają "fakty" dotyczące zagadnień, o których mamy pojęcie, że można mieć uzasadnione podejrzenia, co do rzetelności przekazu w obszarach, na temat których wiedzy nie posiadamy ????

Pozdrawiam

• Like 1

1956. Rekord świata lina. Ale coś mi tu nie gra.  :blink:

Fatalna jakość zdjęcia, ale płetwa ogonowa raczej nie lina a karpia i ryba chyba nie wygląda na 20 kg. Lina 20 kg świat nie widział i pewnie nie zobaczy. O największym, o jakim słyszałem, opowiadał mi bodaj C. Białek w byłym schronisku w Płytnicy. Ten miał mieć 6 kg i został złowiony w zapewne znanym Panu stawie przy Gwdzie w Krępsku. Jak wiadomo ani Czarka, ani jego kolegów liny nie specjalnie interesowały, więc sądzę, że ta ryba faktycznie tyle mogła ważyć.

płetwa ogonowa raczej nie lina a karpia [...] Lina 20 kg świat nie widział i pewnie nie zobaczy. 

Dokładnie. I ta głowa oraz "podgardle". Swego czasu w P&L opublikowałem zdjęcie rekordowego "łososia" o masie 200 kg. Miał na ciele tarczki, szpiczasty dziób i jakiś taki długi ogon. Też mi coś dziwnie przypominał. Ostatnio zaś czytałem o zarybieniu rzek w woj. olsztyńskim rybą o nazwie "czertak". Widać, że panowie dziennikarze pisali swoje teksty po suto zakropionej kolacji, w trakcie której "rybka dobrze pływała".

• Like 1