Skocz do zawartości
  • 0

Polski patent motorowodny nieważny zagranicą

hlehle

Pytanie

Ostatnio wielu znajomych miało nieszczęście się przekonać, że nasz polski patent to papierek ważny jedynie u nas w kraju.
Stąd pytanie - jakie macie pomysły na rozwiązanie tego problemu? Czyżby jedynym sposobem jest zrobienie certyfikatu zagranicą i czy to jest w ogóle możliwe nie będąc rezydentem w innym kraju?

http://jerkbait.pl/topic/53073-w%C4%99dkowanie-w-holandii-wie%C5%9Bci-z-holandii-holandia/page-14?p=2824773#entry2824773

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyżbyś Danielu wątpił w holenderską praworządność ? 

:)

ps. jak kolega otrzymał mandat pocztą to niech dobrze przeczyta co jest na nim napisane i w jakim języku. Oraz czy do mandatu został dołączony jakiś formularz. Dobrze by było odwiedzić znajomego prawnika.

• 0

Czyżbyś Danielu wątpił w holenderską praworządność ?

:)

ps. jak kolega otrzymał mandat pocztą to niech dobrze przeczyta co jest na nim napisane i w jakim języku. Oraz czy do mandatu został dołączony jakiś formularz. Dobrze by było odwiedzić znajomego prawnika.

Na rybach byłem tam raz, więc nie będę się wypowiadał .

Generalnie prawo prawem, a realia realiami.

Tak było, jest i będzie.

Jak przyjeżdża ktoś gdzieś, a miejscowy policjant będzie chciał, to zawsze znajdzie sposób by się skutecznie przyjebac.

Tak było, jest i będzie.

• Like 1

• 0

Tomek a jak wypożyczasz łódkę, to jaką możesz największą wypożyczyć bez papierów ? Możesz to jakoś sprawdzić ?

Obiło mi się o uszy ze max 2 osoby lub 10HP ale nigdy nie sprawdzałem(info od znajomego), jutro zadzwonię i się po prostu zapytam. Wypożyczałem „ostatnio”(kwiecień)bayliner capri z 115HP motorem i nie było problemu, na “Biesbosch” z dokładnie tej wypożyczalni: https://debiesboschin.nl/visboot-huren korzystałem do tamtej zimy(kupiłem łódkę) przez kilka lat.

Edit:

W w.w. wypożyczalni NIE TRZEBA żadnego patentu. Poniżej screen z zaznaczonym tekstem odnośnie tematu.

52805447c798a06ad728451661039482.jpg

Wychodzi Friko że 3 osobowa bez „lejców”, co do max ustalę i się podzielę info.

Edit2:

...„Een boot huren zonder vaarbewijs is geen probleem. Vaak heb je geen vaarbewijs nodig. Tenzij een schip sneller kan varen dan 20 kilometer per uur of langer is dan 15 meter.”...

Czyli:

...”Wynajem łodzi bez licencji to żaden problem. Często nie potrzebujesz licencji. Chyba że statek może płynąć szybciej niż 20 kilometrów na godzinę lub jest dłuższy niż 15 metrów.”...

Sprawdzone info na stronach wypożyczalni i stronie rządowej.

Pozdrawiam.

Lekker vissen en het Nederland[emoji476]

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Thomas-xXx
  • Like 1

• 0

Chyba że statek może płynąć szybciej niż 20 kilometrów na godzinę lub jest dłuższy niż 15 metrów.”...

Sprawdzone info na stronach wypożyczalni i stronie rządowej.

Tomek, bardzo dziękuję że zadałeś sobie trud. Mamy dosyć istotną rozbieżnośc.

Na tej stronie którą ja zalinkowałem mowa jest o 20 węzłach.

Ty znalazłeś że chodzi o 20 km / h.

To jest prawie dwukrotna różnica. Trzeba to chyba ustalić na poziomie holenderskiego aktu prawnego (pewnie jakiegoś rozporządzenia). Czy na tej rządowej stronie o której wspomniałeś są jakieś odesłania do aktów prawnych, sygatur itp

• 0

Na rybach byłem tam raz, więc nie będę się wypowiadał .

Generalnie prawo prawem, a realia realiami.

Tak było, jest i będzie.

Jak przyjeżdża ktoś gdzieś, a miejscowy policjant będzie chciał, to zawsze znajdzie sposób by się skutecznie przyjebac.

Tak było, jest i będzie.

To jest prawda. Dlatego trzeba znać swoje prawa.

• Like 1

• 0

Na tej stronie którą ja zalinkowałem mowa jest o 20 węzłach.

Ty znalazłeś że chodzi o 20 km / h.

I na każdej stronie co patrzyłem było 20km/h i informacja o węzłach moim zdaniem prywatnym to „kaczka”, wg mnie tez dość istotna informacja jest taka: tutaj obowiązują jednostki metryczne i takowe zawsze przyjmowane są jako pewnik(jedynie siłę wiatru podają w węzłach albo bft). Artykuł lub paragraf niestety ciężej mi samemu znaleść bo omnibusem w tym języku tutejszym nie jestem, będę „węszył” temat i dorzucał fotki lub odnośniki.

Pozdrawiam

Edytowane przez Thomas-xXx
  • Like 1

• 0

no jeżeli to jest 20 km/h a nie 20 węzłów to w praktyce dla większości "kończy temat" :(

Jedynie to dobre ze slipów masz mnóstwo nawet na kałużach i rowach wiec nawet z 10HP dopłyniesz, gorzej z większym rozmiarem lub ilością osób, sam się drapie w głowę bo teraz brzeg i belly -krype odpuszczam a silnika 10HP nie zamierzam kupować. Egzamin na tutejszy patent mam 11.12 więc „eksperyment na ludziu” bedzie jak to wygląda, mój plus to jestem komunikatywny po tutejszemu.

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Tak, 20 km/h i czepiają się nawet małych jednostek. Inny znajomy dostał 550 za pływanie pontonem 270 z silnikiem , który pozwalał wejść w ślizg, a więc było ponad 20 km/h.
Policjant zweryfikował to samemu - przepłynął się.

Mandat do kolegi w PL przyszedł po holendersku z dodatkowym papierem wyjaśniającym po polsku.

• Like 6

• 0

Hlehle. Skoro kolega dostał mandat to chyba było napisane za co go dostał. Nie sądzę aby będąc w uni nasze uprawnienia nie były prawnie ważne. Jedyna opcja jest niedostosowanie się do przepisów panujących na danym zbiorniku. To coś takiego jak pływanie na silniku spalinowym w strefie ciszy. Nie ukrywam że przydało by się poznać na jakiej podstawie dostał mandat.

• 0

Hlehle. Skoro kolega dostał mandat to chyba było napisane za co go dostał. Nie sądzę aby będąc w uni nasze uprawnienia nie były prawnie ważne. Jedyna opcja jest niedostosowanie się do przepisów panujących na danym zbiorniku. To coś takiego jak pływanie na silniku spalinowym w strefie ciszy. Nie ukrywam że przydało by się poznać na jakiej podstawie dostał mandat.

Przecież napisałem za co dostał  :blink: 

Dokładnie w tym wątku jest opisane na jakiej podstawie.

....  :unsure:  :wacko:  :blink: