Skocz do zawartości

Ryobi zauber 4000 -pęknięte kółko zębate

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w sprawie wymiany (mozliwości dokupienia) kółka zębatego napędzającego mechanizm posuwu szpuli w zauberze.

Jest to kólko ze skośnymi ząbkami leżace pod głównym(mosiężnym)walcem napędowym.

Po przesmarowaniu kołowrotka i ponownym złożeniu po paru próbnych obrotach szpula przestała się poruszać (przód-tył).

Nie zauważyłem jakiegoś oporu w działaniu czy czegoś podobnego.

Po ponownym rozkręceniu okazało się ze w/w częsć rozpadła się na 3 części-wydaje mi sie że te stalowe kółeczko jest chartowane i pękło ze zmęczenia materiału.

Pytanie do speców, serwisantów itp. czy jest możliwośc dobrania, dokupienia pasującego zapasu, czy może kręcioł nadaje się już tylko na części?

Później wrzuce zdjęcia poglądowe sytuacji.

Tak dr.Google narazie nie pomógł za bardzo. Znalazłem tylko wypowiedź, że na chwilę obecną nie ma serwisu Ryobi, ale części od reda pasują do zaubera- więc może coś w ten deseń się uda.

Dam znać jak sytuacja się rozwinie- może to pomoże komuś w przyszłości ;)

Tak dr.Google narazie nie pomógł za bardzo. Znalazłem tylko wypowiedź, że na chwilę obecną nie ma serwisu Ryobi, ale części od reda pasują do zaubera- więc może coś w ten deseń się uda.

Dam znać jak sytuacja się rozwinie- może to pomoże komuś w przyszłości ;)

Bo Ryobi dla wszystkich robi :lol: . Arca, dragona chyba też B)

• 2 lata później...

Witam.

Wracam do tematu - szukam nakrętki dociskającej szpulę do Zaubera. z tego co się dowiedziałem do 1000 ... i 4000 są takie same.

Sprzedawca zaproponował próbę sprowadzenia z zagranicy ale w takiej cenie, że lepiej kupić nowy kołowrotek.

Wciąż są problemy z dokupieniem części więc jeśli ktoś wie gdzie to zrobić to proszę o informację.

Jeśli ktoś stosuje nakrętki od innych kołowrotków to proszę napisać jakie. Jeśli ktoś ma na zbyciu to będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Dzięki koledzy.

Serwisy Dragona (odpisali)  i Kongera (nie odpisali) już przerabiałem, nawet wypisałem się z klubu użytkowników wędek HM w ramach protestu.

Chwilowo dorobiłem sobie nakrętkę z kawałka aluminium, ale nie wiem ile wytrzyma więc szukam nowej.

ryobi, spro, dragon, itp. to klony większość części jest wymienna. zapytaj w spinn.pl u Kol. Przemka, ja tam kiedyś zamawiałem części, bo serwis Dragona nie chce z indywidualnym klientem rozmawiać (niestety)

To fakt, że ze zwykłym kowalskim nie chcą gadać ale wystarczy że zaprzyjaźniony sklep zapyta o daną część i spokojnie można u nich kupić poprzez ten sklep. Ja tak miesiąc temu zakupiłem korbkę do Team Dragona fd735ix - nówka sztuka za 35 zł   :D

Edytowane przez Pawgas