Skocz do zawartości
  • 0

HUMMINBIRD PiranhaMAX 150 - opinie

Michalcc

Pytanie

Witam serdecznie

Szukam swojej pierwszej echosondy, a nie znam się na tym wcale....

Wymagania:

Budżet ograniczony

Dobra marka - ma się nie zepsuć po miesiącu

Chcę obserwować dno

Jeśli będę widział ryby to jeszcze lepiej.

Wpadła mi w oko Humminbird Piranhia Max 150

Wydaje się, że spełnia powyższe wymagania? Co o niej sądzicie???? Na necie ciężko znaleźć opinie? To jakiś rzadki model?

Martwi mnie tylko ten kąt 20*, czy to oby nie za mało???? A może powinienem przejmować się czymś innym...???

Z góry dziękuję za wszystkie porady!

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć

Ten stożek jest za mały żeby dostrzec ryby na wodzie o głębokości do 10m. Wiem bo dość długo pływałem z echosondą z włączonym jednym stożkiem, właśnie 20stopni.

Natomiast dno się pięknie bada, ale też w ograniczonym zakresie. Znaczy może być tak że na mule będzie długi kamień czy inny pień i wyda Ci się że tam jest kawałek ładnego, twardego dna.

Teraz pływam z włączonymi dwoma stożkami i jest zdecydowanie lepiej. Chociaż omiatając większy obszar, automatycznie bardziej uśrednia.

Wspomniałeś o budżecie, więc ze słabą rozdzielczością ekranu będziesz się musiał pogodzić (da się z tym żyć), ale dołóż parę złotych na wyższy model z dwoma stożkami

150 jest tak popularna jak inne tego typu echa, tyle że u nas w kraju humminbird jest słabo rozpowszechniony bo wcześniej miał blokady (nie było jednostek metrycznych i języków) i prywatny import celowal w lowrance/eagle.

Tam gdzie stopy, angielski i temperatura w F nie stanowi problemu, całkiem dobrze się sprzedają. Zwłaszcza że dają więcej za tą samą kasę (a przynajmniej dawali gdy kupowałem swoją).

• 0

Myślę że mógłbyś kupić przetwornik jedno-stożkowy ale o szerszym stożku i go wymienić *. Tyle że to skórka za wyprawkę, za szerszy stożek zapłacisz więcej niż wynosi różnica między jedną a drugą sondą. I na koniec zostanie Ci przetwornik na pamiątkę.

Po podpięciu przetwornika dwustożkowego pewnie by działał tylko jeden stożek i to pewnie ten węższy (zgodnie z prawami Murphiego)

* - tak myślę, ale nie mam pewności!

• 0

Właśnie zerknąłem na allegro, za 5 stówek jest model 160 z pl menu, a trochę taniej model 170 z menu angielskim.

Jednocześnie na alle jest używany przetwornik dual beam, kilku zainteresowanych i cena 180zl co daje podobną kwotę do tej którą zaoszczędzisz biorąc echo z wąskim stożkiem.

Dozbieraj, albo kup wersje z systemem imperial - idzie sie przyzwyczaić do stóp, a do temperatury wydrukujesz sobie ściągawkę (ma na 1 kartce +- a5, zalaminowaną ściągawkę z przelicznikiem) :D