Skocz do zawartości
  • 0

Czym łowiliśmy - Wygonin 2005

Thymallus

Pytanie

Podczas I Zlotu jerkomaniaków na Wygoninie przez dwa dni używałem nowej wędki castingowej produkcji Dragona z serii Team Dragon. Kij ukaże się jako nowość w roku 2006. Jest to wędka o długości 6.6? czyli 1,98metra. Moc kija to 12 - 16 lbs co można przedstawić jako zalecenie do żyłki 0,28-0,35mm. Załecany ciężar wyrzutowy to 1-2 1/2 oz czyli w zaokrągleniu 30-70 gram. Akcja X-fast. Głównym materiałem konstrukcyjnym to IM8. Przelotki SIC. Gryf z dobrego korka. Gulałka z kompozytu korkowo-gumowego. Kij zalicza się już do grupa Heavy. Kij jest 2 częściowy. Numer katalogowy to: 28-37-199.

Tyle suchych danych technicznych. Dokładny opis i test kija ukaże się na forum zimą.

Wrażenia. Jest to pierwsza propozycja lżejszego kija do jerkingu na krajowym rynku w tej klasie cenowej. Kij jest według mojej oceny rewelacyjny. Dzięki bardzo szybkiej akcji i dużej mocy pozwala bez problemu posłać w łowisko wszystkie modele gliderów Slider. Zachowuje się rewelacyjnie przy Sliderze 10S. Neznaczny ruch przy wyrzucie pozwala posłać wabik na zadziwiające duże odległości. Kij nie wymaga żadnego wysiłku do łowienia takimi wabikami. Jest to chyba główna zaleta tej konstrukcji. Wielogodzinne operowanie ciężkimi wabikami w ogóle nie męczy rąk i jest bardzo konfortowe. Jednak inne wabiki również świetnie lecą z tego kija. Super Shad Rap Rapali na wszelkich wypłyceniach szczególnie jesienią wyrzucony z tego kija jest bardzo groźną bronia na duże szczupaki. Kij jednak nie jest jednostronny, ale wszechstronny. Przy jesiennych połowach sandaczy, szczególnie na zaporównach gdzie trzeba posłać ciężko uzbrojoną gumę głęboko i po braniu błyskawicznie zaciąć kij ujawnia swoją szybkość dzięki akcji x-fast jak i moc, kiedy trzeba odciągnąć dużego sandacza od zawady.

Kij mimo dużej mocy nie ma w sobie niczego z ?pałowatości? Ma świetnie i proporcjonalnie dobrane przelotki, dobry gryf i cały stwarza wrażenie bardzo lekkiej konstrukcji. Oznaczenie Heavy dotyczy jego dużej mocy, a nie wyglądu. Optycznie jest porównywalny do lekkich konstrukcji innych producentów.

Już wiem, że jak tylko pojawi się w sprzedaży będzie moim numerem 1 na odrzańskie sandacze i jesienne szczupaki. A może przetestuję go dodatkowo na północnym Bałtyku, zobaczymy. Bardzo polecam tą konstrukcję wszystkim kolegom do ciężkiego spiningu. Kij był testowany z multiplikatorem niskoprofilowym Okuma V-200LX, również nowości na europejskim rynku w 2006 roku. ( opis wkrótce)

pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zgadzam się z Tobą phalacrocorax. Mam znajomego Romka, który w wieku 12 lat stał się jak ja go nazywam przyszywanym mańkutem. Dziś Romek rzuca lewą rąką, po rzucie przekłada kij do prawej ręki i kręci korbą lewą ręką. próbowałem go namówić na przełożenie korbki na prawo. Tłumaczyłem, że będzie mu wygodniej i nie trzeba przekładać. Nic z tego. Romek rzuca, kręci i drapie się tu i tam lewą ręką. Ot taki przypadek. Chciałem mu nawet dać multica z korbką po prawej stronie. Nic z tego. Romek jest praworęczny, a po złamaniu ręki przestawił się na lewą i tak już mu zostało. A prawą rękę ma oczywiście całkowicie sprawną.